Αναταράξεις και έντονο προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει προκαλέσει η εξοργιστικά ανεπαρκής διαχείριση της «εισβολής» των Κροατών χούλιγκαν. Ανενόχλητοι, διέσχισαν όλη τη χώρα και εισέβαλαν στη Ν. Φιλαδέλφεια, αφήνοντας πίσω τους ένα νεκρό και ένα διασυρμένο, απαξιωμένο κράτος, αδύναμο να προστατέψει τη δημόσια ασφάλεια ενώ είχε στη διάθεση του και τις πληροφορίες αλλά και το χρόνο που θα του επέτρεπαν να αντιδράσει αποτελεσματικά. Αυτό το αδιανόητο περιστατικό που έχει προκαλέσει οργή στην κοινωνία, ρίχνει τη βαριά σκιά του στην κυβέρνηση που βλέπει στο ξεκίνημα της νέας τετραετίας το επιτελικό κράτος να απογυμνώνεται, τα κενά και τις αδυναμίες της κρατικής μηχανής να αναδεικνύονται με τον πλέον δραματικό τρόπο.
Σε συνεχή επικοινωνία με το επιτελείο του ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός που βρίσκεται εκτός Αθηνών είχε συνεχείς επαφές με τους επιτελείς του, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αντελήφθησαν την κατάσταση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση μετά τα όσα αδιανόητα συνέβησαν. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν «κάηκε» στις πυρκαγιές παρά το ότι ήταν εμφανή τα κενά στα σχέδια αντιμετώπισης τους: η έλλειψη συντονισμού και η κακή εκτίμηση για την εξέλιξης των πυρκαγιών, όπως αυτή της Ρόδου. Στην περίπτωση, όμως, των Κροατών, ακροδεξιών οπαδών, δεν υπάρχουν ελαφρυντικά. Υπήρξε ενημέρωση αλλά όπως φάνηκε δεν υπήρχε, δεν εκπονήθηκε κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης. Η όποια κινητοποίηση έγινε κατόπιν εορτής, αφού είχε συμβεί το κακό. Και όμως, ήταν γνωστό ότι στόχος ήταν το γήπεδο της ΑΕΚ. Θα μπορούσε να είχε προστατευθεί. Αυτό τουλάχιστον ομολογούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, κυβερνητικά στελέχη. Αλλά τέτοια εντολή δεν υπήρξε.
Η παραδοχή Οικονόμου για το φιάσκο
Η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Οικονόμου δεν θέλησε να μασήσει τα λόγια της δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να πράξει διαφορετικά. Τι ακριβώς συνέβη; Ήξεραν αλλά υποτίμησαν το περιστατικό; Λέγεται ότι δεν υπήρχαν δυνάμεις. Βρέθηκαν όμως για να γίνουν, μετά τη δολοφονία, συλλήψεις. Την ίδια ώρα κλούβες των ΜΑΤ εξακολουθούν να είναι σε επιφυλακή στο κέντρο της Αθήνας. Παρακολουθούν τους άδειους δρόμους. Είναι εμφανές ότι η ΕΛΑΣ κατάφερε να πνιγεί σε μια «τρικυμία ποτηριού».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε με σκληρά λόγια για το επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛΑΣ και προχώρησε σε καρατομήσεις επτά αξιωματικών της Αστυνομίας. Ήταν μονόδρομος. Δεν γινόταν να έχει αποπεμφθεί ένας υπουργός (Μηταράκης) επειδή έκανε διακοπές την ώρα που η Ελλάδα καιγόταν, να αφαιρείται το χρίσμα από ένα υποψήφιο Περιφερειάρχη (Πατούλης) γιατί χόρευε Ζεμπέκικο ενώ καιγόταν και να μην υπάρχει άμεση απόδοση ευθυνών για αυτή την εγκληματική ολιγωρία.
Παραίτηση Οικονόμου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ
Η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ) ζητούν την παραίτηση του κ. Οικονόμου. Ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές αν το γραφείο του υπουργού είχε ενημερωθεί για όλα τα σήματα που αναφερόντουσαν στην κάθοδο των χούλιγκαν της κροατικής ομάδας και τις διαθέσεις τους. Είναι ένα σημείο προς διευκρίνιση. Ωστόσο, ζήτημα παραίτησης ή αποχώρησης του κ. Οικονόμου από το υπουργείο δεν τίθεται. Όπως μεταδίδεται, δεν προκύπτει ενημέρωση του γραφείου του κ. Οικονόμου για τα εν λόγω σήματα. Επίσης, ο κ. Οικονόμου είναι στη θέση του υπουργού μόλις 10 ημέρες. «Δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να παραιτηθώ αν το θέμα ήταν ζήτημα πολιτικού σχεδιασμού» τόνισε σε δηλώσεις του.
Τα πολλά αναπάντητα «γιατί»
Τα αναπάντητα «γιατί» είναι πολλά. Γιατί οι χούλιγκαν πέρασαν τα σύνορα, γιατί δεν βρέθηκε τρόπος να μην συνεχίσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα, πως κατάφερε η ΕΛΑΣ να τους χάσει, πώς δεν κατάφερε να προστατέψει το γήπεδο, τον κόσμο που βρισκόταν εκεί. Προφανώς απαντήσεις θα υπάρξουν με την ολοκλήρωση της ΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Οικονόμου έχει την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού και βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί του. «Το να σταματήσει ένα κομβόι δεν είναι θέμα του υπουργού αναφέρουν». Τονίζουν όμως, ότι η απόδοση ευθυνών δεν σταματά με την καρατόμηση των επτά αξιωματικών. Είναι προφανές ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. «Δεν ξέρουμε μέχρι που θα φτάσει η απόδοση των ευθυνών. Αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα χαριστούμε σε κανένα» αναφέρουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ξεκίνησε στραβά η κυβερνητική τετραετία
Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές ότι η δεύτερη τετραετία δεν ξεκίνησε όπως θα την ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και είναι επίσης προφανές ότι καμία πολιτική κυριαρχία δεν αντέχει σε επανάληψη περιστατικών που δείχνουν έλλειψη αντανακλαστικών, σχεδιασμού και ικανότητα λήψης αποφάσεων σε πρώτο χρόνιο και όχι κατόπιν εορτής. Ειδικά σε μια περίοδο που η «κανονικότητα» δεν είναι τίποτα άλλο «από την διαχείριση των έκτακτων περιστατικών της καθημερινότητας».