Ο Wes Anderson πρόκειται να τιμηθεί στο 80ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 30 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου, με το βραβείο Cartier Glory to the Filmmaker, το οποίο απονέμεται σε «μια προσωπικότητα που έχει συμβάλει με ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο στη σύγχρονη κινηματογραφική βιομηχανία».

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου στο Palazzo del Cinema, πριν από την προβολή της τελευταίας του ταινίας, «The Wonderful Story of Henry Sugar», στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ralph Fiennes, Benedict Cumberbatch, Dev Patel, Ben Kingsley και Richard Ayoade. Η 40λεπτη ταινία κάνει πρεμιέρα στο εκτός συναγωνισμού τμήμα του φεστιβάλ.

Στην ταινία, η οποία αποτελεί διασκευή της ιστορίας του Roald Dahl για το Netflix, ένας πλούσιος άνδρας, αφού ανακαλύπτει ότι υπάρχει ένας γκουρού που μπορεί να δει χωρίς να χρησιμοποιεί τα μάτια του, ξεκινά να κατακτήσει την ικανότητα αυτή προκειμένου να εξαπατήσει στον τζόγο.

Σύμφωνα με το Variety, ο Alberto Barbera, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, δήλωσε: «Ο Wes Anderson είναι ένας από τους λίγους σκηνοθέτες του οποίου το μοναδικό και αλάνθαστο στυλ είναι αναγνωρίσιμο από ένα και μόνο καρέ. Το τυπικό του σύμπαν παραπέμπει σε μια παιδική και οραματική αισθητική, όπου κυριαρχούν τα παστέλ χρώματα και η εμμονική φροντίδα στην προετοιμασία αυστηρά συμμετρικών σεκάνς που κατοικούνται από αταίριαστους ονειροπόλους που είναι αθεράπευτα ρομαντικοί και χαρούμενοι».

Ο Barbera επιπλέον πρόσθεσε: «Από τα αξιομνημόνευτα και συγκλονιστικά soundtracks (συχνά εμπνευσμένα από τη δεκαετία του 1960) μέχρι τα εξωφρενικά κοστούμια που αντανακλούν την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων, κάθε λεπτομέρεια και η σύνθεση του κάθε πλάνου είναι σχολαστικά σχεδιασμένη και αριστοτεχνικά εκτελεσμένη».

«Οι κόσμοι που δημιουργεί ο σκηνοθέτης είναι αληθοφανείς και συνάμα εντελώς φανταστικοί και παραμυθένιοι, γεμάτοι σουρεαλιστικό χιούμορ και μία κάποια προτίμηση στις κακοδαιμονίες των απροσάρμοστων οικογενειών, των απόντων πατεράδων και των ατάραχων μανάδων. Ένα εκκεντρικό και άκρως ιδιοσυγκρασιακό σινεμά που είναι πάντα απόλυτα διασκεδαστικό και απολαυστικό».

Ο Cyrille Vigneron, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cartier International, δήλωσε: «Ο Wes Anderson έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό και αναγνωρίσιμο στυλ. Είτε οι ιστορίες του μας μεταφέρουν στην Ινδία, τη Νέα Αγγλία, τη φανταστική Ουγγαρία, το Παρίσι ή αλλού, μας μεταφέρει στον δικό του φανταστικό, ποιητικό και πραγματικά ανθρώπινο κόσμο. Όλα είναι φανταστικά, παράξενα, ξεκαρδιστικά, όμως οι χαρακτήρες και οι ήρωές του αγγίζουν την καρδιά μας. Η σκηνογραφία, τα κοστούμια και οι σκηνές έχουν απίστευτη ακρίβεια, στην οποία βυθιζόμαστε ολοκληρωτικά και άνευ όρων. Η επαγγελματική ομάδα του Wes Anderson περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο διάσημους και καταξιωμένους ηθοποιούς του κόσμου, οι οποίοι μεταμορφώνονται στις δημιουργίες του. Οι ταινίες του είναι τυπικά έργα τέχνης στην κατασκευή τους. Μέσα από αυτή την ατελείωτη δημιουργικότητα μοιράζεται συνεχώς μαζί μας μια πραγματικά ανθρωπιστική άποψη για τον κόσμο. «Όσο περισσότερο ο κόσμος γίνεται επικίνδυνος, τρελός, αβέβαιος, τόσο περισσότερο ο κόσμος του μοιάζει με ένα ασφαλές μέρος. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και έχουμε την τιμή να τον τιμήσουμε με το βραβείο Cartier Glory to the Filmmaker Award».

Η ταινία «The Wonderful Story of Henry Sugar» είναι παραγωγή της Indian Paintbrush Productions και της American Empirical Pictures. Το Netflix κατέχει τα διεθνή δικαιώματα διανομής.