Ραγδαία επιδείνωση του καιρού σε περιοχές του Ιονίου, της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας καταγράφεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (5/8), λόγω της κακοκαιρίας Petar η οποία έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα σε πολλές περιοχές.

Η κακοκαιρία Petar που φέρνει έντονα καιρικά φαινόμενα έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές. Μήνυμα του 112 έχουν σταλεί σε Ιόνιο, Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία. «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) τις επόμενες ώρες έως αργά το βράδυ στην περιοχή σας 05/08/2023. Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών», γράφει το μήνυμα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων στην Θεσπρωτία.

Στα Σύβοτα Θεσπρωτίας σημειώνεται έντονη βροχόπτωση με τους κατοίκους να λαμβάνουν στα κινητά του τηλέφωνα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Απεγκλωβισμός τουριστών στην Κέρκυρα

Τα πρώτα προβλήματα από την κακοκαιρία Petar εντοπίζονται στην Κέρκυρα, όπου λουόμενοι εγκλωβίστηκαν στην παραλία Πόρτο Τιμόνι.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου δέκα άτομα απεγκλωβίστηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (5/8), στην παραλία Πόρτο Τιμόνι, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Στο σημείο έσπευσε δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς και λιμενικό σκάφος και ιδιώτες.

Τελικά, οι τουρίστες απεγκλωβίστηκαν με σκάφος ιδιώτη, το οποίο κατάφερε να τους προσεγγίσει, τους παρέλαβε και αυτήν την ώρα μεταφέρονται στην παραλία Άγιος Γεώργιος Πάγων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, λόγω της βροχής η ανάβαση στον κεντρικό δρόμο αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολη και χρειάστηκε η μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο από τη θάλασσα.

Στο μεταξύ, η μπόρα έχει ήδη ξεκινήσει στην Κέρκυρα με την περιοχή της Κασσιόπης να είναι χωρίς ρεύμα, ενώ εκδηλώθηκε και χαλαζόπτωση.

Σε συναγερμό βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία, η πολιτική προστασία των δήμων και της περιφέρειας, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ανησυχητικά τα τελευταία προγνωστικά

Την ίδια ώρα, «καμπανάκι» κινδύνου κρούει μέσα από βίντεο στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος για την κακοκαιρία Petar, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία προγνωστικά προκαλούν ανησυχία.

Ο κ. Καλλιάνος χαρακτηρίζει την κακοκαιρία «κεραυνό εν αιθρία» και τονίζει: «Σας παρακαλώ πολύ, δείξτε ΠΡΟΣΟΧΗ για ΣΑΒΒΑΤΟ 5 Αυγούστου. Δείτε οπωσδήποτε το βίντεο γιατί έρχονται ισχυρότατες καταιγίδες στα Δυτικά & Βορειοδυτικά (τοπικά και στα Βόρεια). Στα έντονα καιρικά φαινόμενα προστατευόμαστε και δεν κάνουμε τους ήρωες» έγραφε.

«Παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξη του καιρού, κυρίως για το Σάββατο 5 Αυγούστου και επειδή είναι ελαφρώς ανησυχητικά τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που βλέπω, θέλω να σας πω ότι ο καιρός θα παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση λίγο πριν από το μεσημέρι και έπειτα. Πρώτα από τις περιοχές των βορείων Επτανήσων, με πολλές βροχές, μπόρες δυνατές και καταιγίδες, κεραυνούς και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ακόμη και για πλημμυρικά φαινόμενα» προειδοποιεί ο Γιάννης Καλλιάνος.

Επισημαίνει τις υπόλοιπες περιοχές στις οποίες θα σημειωθεί ραγδαία επιδείνωση καιρού: Επτάνησα, Ήπειρος, Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία, Δυτική Στερεά Ελλάδα, Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.

«SOS βόρεια Επτάνησα και Ήπειρος πάρα πολύ έντονες καταιγίδες το δεύτερο μισό της μέρας […] ο κεραυνός μετράει κεφαλάκια στην παραλία» λέει χαρακτηριστικά.

Πώς κινείται το μέτωπο της κακοκαιρίας

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε χθες (4/8) για την κακοκαιρία Petar.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:

  1. Άμεσα η περιοχή Κέρκυρας-Παξών.
  2. Από νωρίς το απόγευμα τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου (κυρίως Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη), η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Μακεδονία.
  3.  Από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησος και η δυτική και βόρεια Θεσσαλία.
  4. Από το βράδυ η κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την Βόρεια Ιταλία προς τα Βαλκάνια θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας από το μεσημέρι του Σαββάτου 05/08. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες κατά τη διάρκεια την νύχτας προς Κυριακή 06/08 θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Μακεδονία, στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας και στη Δυτική Πελοπόννησο. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει για τη Μακεδονία, το Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στη συνέχεια, από τις πρωινές και έως τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 06/08, σποραδικές βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη και στα ορεινά ηπειρωτικά. Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται έως τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 06/08 καθώς και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση στα δυτικά τμήματα της χώρας το Σάββατο 05/08 και σε όλη τη χώρα την Κυριακή 06/08 οπότε δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 35-36 °C στα ηπειρωτικά και τους 32-34 °C στις νησιωτικές περιοχές.

Οι άνεμοι το Σάββατο 05/08 θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση. Νότιοι άνεμοι 3 έως 5 μποφόρ θα επικρατήσουν από το απόγευμα στο Αιγαίο και δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι 2 έως 4 μποφόρ στο Ιόνιο. Συνιστάται προσοχή στις περιοχές και κατά τις ώρες εκδήλωσης καταιγίδων, καθ’ όσον σε κάποιες περιπτώσεις τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία Petar

  • Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
  • Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
  • Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
    Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
    Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μόλις περάσει η κακοκαιρία

  • Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.
  • Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

  • Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
  • Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
  • Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
  • Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
  • Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
  • Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
  • Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
  • Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.