Ο Mark Margolis είχε παίξει σε δεκάδες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές με την καριέρα του να ξεκινά την δεκαετία του  1950 στη σειρά «Guiding Light», ενώ στη συνέχεια άρχισε να γίνεται λίγο περισσότερο γνωστός στη βιομηχανία του θεάματος με μικρούς ρόλους στις παραγωγές «Going in Style» (1979) και «Dressed to Kill» (1980).

Το «άλμα» στην υποκριτική του καριέρα ήρθε στη συνέχεια και στη συμμετοχή του στην ταινία  «Scarface» του 1983, υποδυόμενος τον Alberto the Shadow, έναν επαγγελματία δολοφόνο,  που ήρθε αντιμέτωπος με τον Tony Montana του Αλ Πατσίνο.

Ο Mark Margolis γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια το 1939 και φοίτησε για λίγο στο Temple University πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη όπου σπούδασε δράμα με τη Stella Adler και στο Actors Studio, ενώ λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι γεννήθηκε την ίδια μέρα με την τραγουδίστρια Tina Turner.Ο πατέρας του ήταν Εβραίος Πολωνός μετανάστης και η μητέρα του Ρωσίδα Εβραία μετανάστης στις ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος για  Emmy ηθοποιός, όμως έγινε παγκοσμίως γνωστός από τον «σκληρό» και αδίστακτο ρόλο του ως Έκτορ Σαλαμάνκα -ενός εκ των ηγετών του Μεξικανικού καρτέλ- στις θρυλικές σειρές του  Βινς Γκίλιγκαν «Breaking Bad» και «Better Call Saul», που γνώρισαν παγκόσμια αποθέωση, με το πρώτο μάλιστα, να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες τηλεοπτικές παραγωγές όλων των εποχών.

Μάλιστα, είναι το μόνο μέλος του καστ του Breaking Bad που έλαβε υποψηφιότητα για Emmy στην κατηγορία «Outstanding Guest Actor in a Drama Series».

Το Deadline ανέφερε ότι ο Margolis εμφανίστηκε σε περισσότερα από 50 off-Broadway θεατρικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του Bernie Madoff σε μια περιφερειακή παραγωγή του Imagining Madoff το 2010.  Παράλληλα έγινε παράλληλα και ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς του σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφσκι, ο οποίος τον επέλεξε για τις περισσότερες ταινίες του, συμπεριλαμβανομένων των «Pi» του 1998, του «The Wrestler» του 2008 και του βραβευμένου με Όσκαρ του 2010 «Black Swan».

«Ήταν μοναδικός στο είδος του. Δεν θα ξαναδούμε όμοιούς του», ανέφερε σε δήλωσή του ο Robert Kolker, μάνατζερ του Margolis. «Ήταν ένας πολύτιμος πελάτης και ένας φίλος ζωής. Ήμουν τυχερός που τον γνώρισα».

Ο Mark Margolis άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης μετά από σύντομη ασθένεια, όπως δήλωσε ο γιος του, επίσης ηθοποιός και διευθύνων σύμβουλος της Knitting Factory Entertainment Morgan Margolis, στο The Hollywood Reporter.