Η «ραστώνη» του Αυγούστου είναι μια παραδοσιακή συνθήκη για την ελληνική πολιτική σκηνή. Το Κοινοβούλιο παύει τις εργασίες του για ένα διάστημα και οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας μαζί και των αντίστοιχων επιτροπών παραπέμπονται για την επανέναρξη των διαδικασιών, μετά τις 20 Αυγούστου.
Το εφετινό καλοκαίρι είναι ολίγον τι διαφορετικό από προηγούμενα. Αν και η Βουλή κλείνει σήμερα Παρασκευή (4/8), τον γεγονός πως τον Οκτώβριο διεξάγονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες της χώρας κρατά σε εγρήγορση κομματικούς μηχανισμούς και επιτελεία που κινούν τα νήματα. Πρόκειται για ακόμη μία, εντελώς φρέσκια, μάχη της κάλπης, την οποία άπαντες θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν από την πλευρά τους για:
α) να εδραιώσουν τη θέση τους στο διαμορφωθέν σκηνικό,
β) να κερδίσουν έδαφος συγκριτικά με ό,τι συνέβη στα τέλη Ιουνίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρόφησε τους κραδασμούς
Ούτε 40 ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία, ως κυβερνών κόμμα, βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρώτη μεγάλη κρίση της ανανεωμένης θητείας της.
Η παρατεταμένη περίοδος των καταστροφικών πυρκαγιών σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της χώρας, με συνολικά πέντε θανάτους και ολικές καταστροφές στρατιωτικού υλικού μετά την ανατίναξη αποθήκης στη Νέα Αγχίαλο, στρίμωξε την κεντροδεξιά παράταξη και την έθεσε σε απολογητική θέση. Η κοινή γνώμη σκλήρυνε απότομα τη στάση της, απαιτώντας απόδοση ευθυνών, και η ζημιά άρχισε πολύ νωρίς.
Υπό αυτή τη συνθήκη, η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κάθε νέο θύλακα αμφισβήτησης υπήρξε άμεση και καταλυτική. Με το αίσθημα της υπεροχής από τη διαφορά των +22 μονάδων και της έλλειψης ισχυρής αντιπολίτευσης, φρόντισε για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό με δραστικές αποφάσεις.
Απέπεμψε επί της ουσίας τον Νότη Μηταράκη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αφαίρεσε δίχως χρονοτριβή το χρίσμα για την Περιφέρεια Αττικής από τον Γιώργο Πατούλη, επιβάλλοντας τη λύση του Νίκου Χαρδαλιά ως του πλέον κατάλληλου προσώπου για να ηγηθεί στην παρούσα φάση.
Παράλληλα ταξίδεψε σε Λέσβο και Μεσσηνία για να στηρίξει εμπράκτως υποψήφιους Περιφερειάρχες και βρίσκεται διαρκώς σε επικοινωνία με τους άμεσους συνεργάτες του για να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες πληγές από τους «αντάρτικους» συνδυασμούς που θα συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και προσδοκούν ψήφους από την ίδια, «γαλάζια» δεξαμενή.
Συνολικά ο Πρωθυπουργός δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Λειτούργησε αντικραδασμικά και απορρόφησε με λεπτούς χειρισμούς κάθε πίεση που δέχθηκε το κυβερνητικό σχήμα κατά τις πρώτες εβδομάδες της δεύτερης θητείας του, μεριμνώντας στον μέγιστο βαθμό για τη δημόσια εικόνα της ΝΔ.
Σε αναζήτηση ταυτότητας ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αιωρείται σ’ ένα κενό. Ναι μεν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να υπάρξει χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του, όπως η έρευνα της Good Affairs φανέρωσε, αλλά η απουσία κατεύθυνσης και συντονισμού είναι ομολογουμένως ορατή σ’ ένα διάστημα που η Κυβέρνηση ήταν ευάλωτη σε χτυπήματα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, έχει παλέψει πολύ για να κρατήσει τα γκέμια λειτουργώντας ως ισορροπιστής κι αυτό του πιστώνεται απ’ όλες τις πλευρές. Μόνο που στην Κουμουνδούρου η ασυνεννοησία και οι αντιπαραθέσεις σε μια περίοδο έντονης εσωτερικής διεργασίας, που θα οδηγήσει στην εκλογή νέου προέδρου, ενεργοποιούν το σύστημα πέδησης και φρενάρουν ολοκληρωτικά το όχημα.
Το γεγονός και μόνο πως ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων προήλθε αργοπορημένα και μετά από ένα ντέρμπι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με μεγάλη διαρροή λευκών, πιστοποιεί τη σύγχυση που επικρατεί από τα τέλη Ιουνίου και δη ύστερα από τη συντριπτική ήττα στις εθνικές εκλογές. Και τις απώλειες που αυτή έφερε.
Ούτως άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έχει περιέλθει σε μια περίοδο αναζήτησης πολιτικής ταυτότητας που δεν υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.
Στα ρηχά νερά το ΠαΣοΚ
Μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον το ΠαΣοΚ έχει τη ευκαιρία να κερδίσει επιπλέον χώρο, μειώνοντας την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ και εκθέτοντας τις κυβερνητικές αστοχίες που ομολογουμένως σημειώθηκαν. Προσώρας πάντως φαίνεται πως έχει αναπαυτεί στις δάφνες της αύξησης των ποσοστών του και ποντάρει στην παραδοσιακή δύναμη που έχει στις τοπικές οργανώσεις τόσο των αστικών κέντρων όσο και τις επαρχίας για να βγει ευνοημένο από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ναι μεν περιμένει υψηλά ποσοστά κι ενδεχομένως νίκες των υποψηφίων που στηρίζει σε κάποιες περιοχές, αλλά αποφεύγει τεχνηέντως να υψώσει τη φωνή του ή να πάρει ρίσκα, όπως συνεργασίες, επιλέγοντας να κινείται κυρίως στα σίγουρα.
Το στοίχημα του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη είναι εφεξής αν θα καταφέρει να μεταδώσει την εικόνα της αξιόπιστης αντιπολίτευσης που υποσχέθηκε στο εκλογικό σώμα. Είναι κάτι που θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις που θα κάνει στις αρχές του φθινοπώρου αρχής γενομένης από την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου: στα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠαΣοΚ.