Τι γυρεύουν τόσα αεροπλανοφόρα στην Ελλάδα;

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν στη Μεσόγειο πάντα ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο (με πυραύλους Τόμαχωκ), το οποίο αποτελεί και την ναυαρχίδα όχι μόνον των αμερικανικών πλοίων (του 6ου Στόλου ας πούμε), αλλά όλων των συμμαχικών πλοίων στην περιοχή.

Από τον καιρό που άρχισε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα δεν λείπουν από τις ελληνικές θάλασσες. Δεν έχουμε παράπονο, οι Αμερικανοί μας στέλνουν ό,τι καλύτερο σε αεροπλανοφόρο κυκλοφορεί με τα ονόματα πρώην Αμερικανών προέδρων. Την αρχή έκανε πριν από δύο χρόνια το «Αιζενχάουερ», το οποίο μάλιστα ήρθε κοντά στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της κρίσης του Oruc Reis. Εν συνεχεία ήρθε το «Τρούμαν», αργότερα, το «Μπους» και τώρα βρίσκεται σε ελληνικές θάλασσες το πιο σύγχρονο με τρομακτική δύναμη πυρός αεροπλανοφόρο, το «Φορντ». Ακριβώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν στη Μεσόγειο πάντα ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο (με πυραύλους Τόμαχωκ), το οποίο αποτελεί και την ναυαρχίδα όχι μόνον των αμερικανικών πλοίων (του 6ου Στόλου ας πούμε), αλλά όλων των συμμαχικών πλοίων στην περιοχή. Άλλωστε οι Αμερικανοί έχουν και την βάση τους στην Κρήτη με το περιβόητο κρηπίδωμα Κ-14,που είναι και το μοναδικό σημείο όπου μπορούν να ελλιμενισθούν αυτές οι κινούμενες πολεμικές μηχανές. Η παρουσία των αεροπλανοφόρων δείχνει την στρατιωτική συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες, αποτέλεσμα της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν.

Τώρα λοιπόν που στο Αιγαίο καταγράφεται καθημερινά μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα, μην νομίζετε πως δεν γίνονται ασκήσεις αναχαιτίσεων και εικονικές αερομαχίες. Με ποιους; Πιθανόν να πείτε. Με τους… Αμερικανούς, καμιά φορά των αεροπλανοφόρων: Ασκήσεις «διαδραστικότητας», όπως τις ονομάζουν γιατί, όπως λένε Αμερικανοί και Έλληνες επιτελείς μπορεί να χρειαστεί, κάποια στιγμή «να πολεμήσουμε μαζί».


(ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Έτσι δύο Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας απογειώθηκαν από την Τανάγρα για να συναντήσουν δύο F-18 που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο Ford σε μια εντυπωσιακή άσκηση αναχαίτισης που εξελίχθηκε σε άσκηση dogfight (εικονική αερομαχία). Στην αρχή, όπως με πληροφορούν στρατιωτικές πηγές, άρχισαν την αερομαχία από μακριά, όταν έβλεπε ο ένας τον άλλον μόνον στα ραντάρ και με πυραύλους Αmraams (οι Αμερικανοί πιλότοι) και με Mica (οι Έλληνες πιλότοι). Εάν ρωτάτε ποιοι κέρδισαν κανείς δεν λέει, αλλά συνήθως σε ασκήσεις συμμαχικών αεροπλάνων το αποτέλεσμα είναι win-win. Η δεύτερη άσκηση εικονικής αερομαχίας έγινε ανάμεσα σε τέσσερα ελληνικά F-16 (που απογειώθηκαν από Κρήτη και Άραξο) με τέσσερα F-18 της αεροπορικής δύναμης του αεροπλανοφόρου. Ήταν πιο δύσκολη η άσκηση αυτή γιατί οι δικοί μας έπρεπε να αντιμετωπίσουν περισσότερους Αμερικανούς. Και κάτι ακόμα: στις ασκήσεις με αεροπλανοφόρα ένα πράγμα δεν επιτρέπεται (δεν το επιτρέπουν δηλαδή οι Αμερικανοί). Να υπάρξει επίθεση, έστω και εικονική εναντίον του ίδιου του αεροπλανοφόρου.

***

Κινητά… γιοκ

Τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ χθες και εκείνο που μπορώ να καταγράψω είναι η εντολή που δόθηκε: «παρακαλώ μπαίνοντας στην αίθουσα να αφήσετε τα κινητά σας έξω από αυτήν». Ακόμα και η ηγεσία των Ενόπλων των Δυνάμεων ή ο διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης κ. Δεμίρης εισήλθαν στην αίθουσά χωρίς κινητά. Ορθή απόφαση, θα πείτε για την αποφυγή οποιασδήποτε προσπάθειας υποκλοπής συζητήσεως. Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας είναι άλλωστε, καλά κάνουν και πάντα αφήνουν εκτός αιθούσης τα κινητά τους. Το ίδιο γίνεται τελευταίως και στις συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων και όλα αυτά μη νομίζετε ότι είναι άσχετα με το predator και τις υποκλοπές που υπήρξαν παγκοσμίως. Η περισσότερη ώρα της συνεδριάσεως αναλώθηκε στο μεταναστευτικό, όπου παρατηρήθηκε αύξηση της ροής, αλλά, όπως ειπώθηκε, η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη. Συζητήθηκαν διμερείς σχέσεις, η Frontex, οι φωτιές από τους κ.κ. Δένδια και Κικίλια (για τα μέσα αεροπυρόσβεσης), η πορεία των ελληνοτουρκικών από τον υπουργό Εξωτερικών, οι διεθνείς αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλα. Δεν συζητήθηκε όμως το θέμα της καταστροφής της αποθήκης πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης, ίσως επειδή δεν ήταν έτοιμο, εκείνη την ώρα, το πόρισμα. Άλλωστε το πόρισμα παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία χθες στις 7.30 το απόγευμα.

***

Μητσοτάκης- Σαμαράς μαζί στην Μεσσηνία

Στο δημαρχείο Μεσσήνης θα βρεθούν σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (επιστρέφοντας από την Αίγυπτο) και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην εκδήλωση για την στήριξη της υποψηφιότητας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού. Η εκδήλωση θα γίνει στο Δημαρχείο Μεσσήνης, όπου ήταν δήμαρχος ο πατέρας του Δημήτρη Πτωχού.

***

Οι απατεώνες της Ακρόπολης

Υπάρχει ένα κύκλωμα, όπως με διαβεβαιώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, γύρω στην Ακρόπολη που επιδίδεται σε παρατυπίες εξαπατώντας τους επισκέπτες του Ιερού Βράχου. Για παράδειγμα τάζουν στους ανύποπτους (και αθώους) τουρίστες ότι μπορούν να τους εξασφαλίσουν εισιτήριο για να επισκεφθούν την Ακρόπολη, παρακάμπτοντας την ουρά. Και μέσα στο λιοπύρι μια τέτοια πρόταση δεν περνά απαρατήρητη, είναι δελεαστική και πολλοί τουρίστες την «πέφτουν θύματα απάτης». Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, θέλοντας να προστατεύσει τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακρόπολης από παραπλανητικές διαδικτυακές διαφημίσεις, ενημερώνει το κοινό ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου που να συνοδεύεται από οποιονδήποτε τρόπο παράκαμψης της σειράς αναμονής (υπηρεσία «Skip the line»).

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης, λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του λόφου και της φύσης του μνημείου. Ακόμη και εάν κάποιος επισκέπτης καταφέρει να παρακάμψει την αναμονή στην είσοδο, σύντομα θα συναντήσει σειρά αναμονής στα Προπύλαια του μνημείου όπου μειώνεται το πλάτος εισόδου. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε διαφήμιση υπηρεσίας «skip the line», αποτελεί εξαπάτηση του κοινού», .

Η κατάσταση έχει ξεφύγει και χτυπά στην καρδιά του τουρισμού, τόσο που υπάρχουν σκέψεις για επαναφορά της Τουριστικής Αστυνομίας ή να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην Δημοτική Αστυνομία. Το συνεχές sold out έβαλε στο παιχνίδι και τους απατεωνίσκους, αυτούς που πουλάνε εκτός ουράς προαγορασμένα εισιτήρια με μια προσαύξηση στην πραγματική τιμή. Όσοι τα αγοράζουν δεν στέκονται στη σειρά, αλλά πάνε κατευθείαν μέσα.

***

Χαράς ευαγγέλια για τους τουρίστες της μεγάλης φωτιάς της Ρόδου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο βρετανικό κανάλι ITV και αναφέρθηκε σε όσους έχασαν τις διακοπές τους στη Ρόδο λόγω των πυρκαγιών προαναγγέλλοντας πως θα αποζημιωθούν. «Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασίες με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την ερχόμενη άνοιξη ή το φθινόπωρο» για όλους όσοι τις έχασαν λόγω των πυρκαγιών.

***

Και τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Παλαιστίνης

Τις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Παλαιστίνης, αλλά και στις ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση τους αναφέρθηκαν από την Ραμάλα ο Πρόεδρος της Κύπρου. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης κ. Μαχμούντ Αμπάς, με τον κ. Χριστοδουλίδη να αναφέρει ότι συμφωνήθηκε όπως εντός του 2023 διοργανωθεί Τριμερής Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδας – Παλαιστίνης. Έτσι πέραν της τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ (με την συμμετοχή και των ΗΠΑ, οπότε γίνεται 3+1) θα υπάρχει και η τριμερής με την Παλαιστίνη, ενώ, όπως μαθαίνω γίνεται προσπάθεια στην τριμερή με το Ισραήλ να προστεθεί και η Αίγυπτος, κάτι που ίσως συζητηθεί με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κάιρο. Εκείνο που έχει κλείσει είναι και η τριμερής Ελλάδα- Κύπρος- Ιορδανία.

***

Οι  «Αθηναίοι»  του Κασιδιάρη που δεν είναι… Αθηναίοι.

Μπορεί η συνεδρίαση της ΚΟ των Σπαρτιατών να πήρε αναβολή για το τέλος της εβδομάδας, αλλά το πρόβλημα του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού είναι άλλο. Αφού ανακοίνωσε την κάθοδο του στον Δήμο Αθηναίων μετά φανφάρων και δηλώσεων περί συμμετοχής στον β’ γύρο αυτών των εκλογών, πρέπει τώρα να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο της παράταξης του Ένα εγχείρημα καθόλου εύκολο καθώς οι υποψηφιότητες Δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων πρέπει να κατατεθούν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Ο αριθμός δε αυτών, με τον καινούργιο εκλογικό νόμο ξεπερνάει τα 100 άτομα και φυσικά περιέχει την γυναικεία ποσόστωση . Μπορεί λοιπόν ο Ηλίας Κασιδιάρης να δηλώνει έτοιμος να «κυβερνήσει» στο Δήμο Αθηναίων αλλά εμείς μαθαίνουμε ότι έχει πρόβλημα στην συμπλήρωση του ψηφοδελτίου του . Έτσι καταφεύγει στη λύση των μεταδημοτεύσεων από άλλες περιοχές. Το αν θα φτάσουν αυτές οι μεταγραφές από άλλους Δήμους αναμένεται να το δούμε.

Πάντως οι πρώτοι «Αθηναίοι» του Κασιδιάρη αυτοπαρουσιάστηκαν . Είναι ο δικηγόρος Σωτήρης Μεταξάς, αυτός που έδωσε το γραφείο του για να γίνει η πρώτη συνέντευξη τύπου των Σπαρτιατών και ο απόστρατος αξιωματικός Χαράλαμπος Γιώτης. Μόνο που ο πρώτος είναι Δημοτικός σύμβουλος Π.Φαλήρου και ο δεύτερος Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, εκλεγμένοι αμφότεροι με τους συνδυασμούς που υποστήριξε η Χρυσή Αυγή το 2019 . Τώρα τι σχέση έχουν τα προβλήματα της Αθήνας με αυτά του Φαλήρου ή της Λαμίας, αυτό μόνο ένας καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση το ξέρει.

***

Αποτίοντας φόρο τιμής στους Ρομά του Ολοκαυτώματος

Ο Γιώργος Σταμάτης, βουλευτής επικρατείας της ΝΔ, εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων στις εκδηλώσεις που διεξάγονται κάθε χρόνο στο Άουσβιτς της Πολωνίας για την ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος των Ρομά και Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο θυμάτων του ολοκαυτώματος. Ήταν 2 Αυγούστου 1944, όταν περίπου 3000 Ρομά, αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, άντρες, γυναίκες, παιδιά, οικογένειες Ολόκληρες Οδηγήθηκαν στους θαλάμους αερίων και εξοντώθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Ως γενικός γραμματέας κοινωνικής αλληλεγγύης, ο Γιώργος Σταμάτης, παραβρέθηκε και πέρυσι στις αντίστοιχες εκδηλώσεις στο Άουσβιτς εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι ο μοναδικός Έλληνας που παραβρίσκεται σε αυτές τις εκδηλώσεις, αποτίοντας φόρο τιμής στους Ρομά συνανθρώπους μας που αποτέλεσαν τα θύματα των ναζιστικών θηριωδιών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.