Διαστάσεις παίρνει το «Κίνημα της πετσέτας» απ’ όσους θέλουν να μπορούν να απλώνουν την πετσέτα τους στις παραλίες, χωρίς να καταλαμβάνεται ο χώρος αποκλειστικά από ξαπλώστρες.
Μετά την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου, πολίτες καταγγέλλουν ότι ιδιοκτήτες beach bar τούς απαγορεύουν να βάλουν πετσέτες ακόμα και στο τμήμα της παραλίας που δεν τους έχει παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση.
Δεκάδες πολίτες στην Πάρο καταγγέλλουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι ακόμα και με σωματοφύλακες, ότι τους διώχνουν από παντού, ότι ζητούν ακόμα και 120 ευρώ για μια ξαπλώστρα. Στην Πάρο έχουν ήδη κλείσει τρεις επιχειρήσεις και η μικρή και μεγάλη Σάντα Μαρία απαλλάχθηκε από ξαπλώστρες.
«Ορισμένοι είναι θρασύτατοι, ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει είπε κάποιος. Με έχουν διώξει, πήγα να κολυμπήσω και μου έδειξε τα βράχια και σε μια παραλία που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται», λέει ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για ελεύθερες παραλίες, Χρήστος Γεωργούσης.
Μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που ζήτησε διενέργεια έρευνας για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την «βροχή» των καταγγελιών, έρχεται και κυβερνητική παρέμβαση.
«Δε θα χαριστούμε σε κανέναν» δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, που έδωσε εντολή για αύξηση των ελέγχων στις παραλίες, ενώ ήδη στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις στη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων.
«Σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δε σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν», σημείωσε ο υπουργός.
«Εκτός ελέγχου»
Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών για ελεύθερες παραλίες έκαναν έρευνα στις συμβάσεις παραχωρήσεων των παραλιών και με αεροφωτογραφίες διαπίστωσαν, όπως λένε, πως η κατάσταση έχει ξεφύγει.
Πάνω από 20 παραλίες της Πάρου φαίνεται να έχουν καταληφθεί εξ ολοκλήρου από ξαπλώστρες που φθάνουν μπροστά στο κύμα, με τις τιμές να ξεπερνούν τα 100 ευρώ. «Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, διώχνουν τον κόσμο, του λένε πήγαινε αλλού», λένε μέλη του κινήματος.
Αρμόδια για τις παραβάσεις είναι η Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου αναφέρει ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, διευκρινίζοντας πως υποχρέωση του δήμου είναι η αυτοψία και αυτό έχει ήδη γίνει.
«Εμείς έχουμε κάνει αυτοψία σε όλες τις παραλίες που είναι οργανωμένες. Στις περισσότερες παραλίες που κάναμε αυτοψία υπήρχε παρανομία σε κάποια μέτρα. Η αρμόδια υπηρεσία βρίσκεται Σύρο με πάρα πολύ λίγο κόσμο για όλες τις Κυκλάδες» λέει στο Mega.
Στη Σέριφο, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος τουρισμού, Στέλιος Λιβάνιος, παρά την εισαγγελική παρέμβαση για beach bar που λειτουργούσε παράνομα, ο κόσμος που πήγε για μπάνιο είδε συρματοπλέγματα.
Μάλιστα, είχε φθάσει να οδηγηθεί στο αυτόφωρο ο ίδιος ο δήμαρχος Σερίφου που είχε σφραγίσει το κατάστημα μετά από δικαστική απόφαση την περασμένη Τετάρτη, μετά από μήνυση της επιχείρησης εναντίον του για παράβαση καθήκοντος.
Οι διαμαρτυρίες καθημερινά πληθαίνουν από όσους ζητούν το αυτονόητο. Να τηρηθούν όσα προβλέπει ο νόμος για τη συνύπαρξη ελεύθερων παραλιών με τις οργανωμένες.
Αγώνα για ελεύθερες παραλίες, δίνουν και οι κάτοικοι της Κέρκυρας. «Δεν υπάρχει κάποια ελεγκτική αρχή να τους σταματήσει» λέει η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Δασίας, Αγγελική Φαϊτά.
Τι αναφέρει η Εγκύκλιος
Η εν λόγω εγκύκλιος (ΕΓΚ. 2023) με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες, conditio sine qua non για το φετινό καλοκαίρι», δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2023 και υπογράφεται από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο.
«Επερχομένου εντός ολίγου του θέρους, με την παρούσα σκοπώ να σας ευαισθητοποιήσω πάνω στο φλέγον ζήτημα της απρόσκοπτης και ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες και ακτές. Ήταν (και τότε, όπως και τώρα) Μάιος του έτους 1940, που δημοσιεύτηκε στην ΕτΚ ο νόμος 2344/1940 που παρείχε τον πρώτο νομοθετικό ορισμό του αιγιαλού και όριζε με το άρθρο 1 ότι ‘ο αιγιαλός, ήτοι η περιστοιχούσα την θάλασσαν χερσαία ζώνη, η βρεχομένη από τας μεγίστας πλην συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, είναι κτήμα κοινόχρηστον, ανήκει ως τοιούτον εις το Δημόσιον και προστατεύεται και διαχειρίζεται υπ’ αυτού».
Στην ίδια εγκύκλιο, τονίζεται επίσης ότι «με την κραταιά εισαγγελική πυγμή μας πρέπει να καταστήσουμε τοις πάσι εμφανές, έστω και δια κυρώσεων και δια πράξεων δικονομικού καταναγκασμού, ότι κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά. Ότι μόνο κατ’ εξαίρεση, και μόνο για τμήματα των ως άνω κοινοχρήστων πραγμάτων, επιτρέπεται, για λόγους «επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος» η παραχώρηση αυτών «μόνο κατά χρήση», αλλά και πάλι κατά τρόπο που να μην αναιρείται η κοινή χρήση τους, αφού ο σκοπός ύπαρξής τους υπάρχει στο διηνεκές και αυτά ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο. Συνεπώς, προκύπτει, και ρητά ορίζεται στο νόμο, ότι απαγορεύεται απολύτως η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό και την παραλία και ότι οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή βρίσκεται εκτός των ορισμών του νόμου, οπότε, η εν λόγω κατασκευή είναι άμεσα κατεδαφιστέα. Παραλία δε, είναι η ζώνη της ξηράς η οποία προστίθεται στον αιγιαλό, προς εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηράς με την θάλασσα και αντιστρόφως, και καθορίζεται σε πλάτος μέχρι και πενήντα (50) μέτρα από την γραμμή του αιγιαλού».
Στο κείμενό του ο Αντιεισαγγελέας Παναγιωτόπουλος ξεκαθαρίζει ότι «ιδιωτικές παραλίες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο νόμος δεν γνωρίζει! Αν δε, ενάντια στο νόμο και ανήθικα κοινωνικά, στις περιοχές αρμοδιότητάς σας υπάρχουν τέτοιες, λόγω της μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας των αρχών και της έλλειψης παντός ελέγχου, πρέπει, με την εισαγγελική δράση μας, να επαναφέρουμε τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση! Όχι μόνοι μας βεβαίως, αλλά με την συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων: Λιμεναρχείων, Αστυνομικών Δνσεων κ.λπ. Πας δε αντιλέγων και εφόσον εκούσια δεν συμμμορφώνεται στο νόμο, πειθαναγκάζεται προς τούτο, δια μέτρων δικονομικού καταναγκασμού: (ένταλμα σύλληψης στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα που εκδίδεται από τον εισαγγελέα, κατασχέσεις με διαταγή σας όλων των πραγμάτων και αντικειμένων που έχουν σχέση με το έγκλημα, κατεδάφιση άμεση των παράνομων κατασκευών κ.λπ)».
Με κάθε τρόπο στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι, βάσει του νόμου 2971/2001 η κατάληψη χώρου της παραλίας «για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ξαπλωστρών, ομπρελών, λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου, καθώς και τραπεζοκαθισμάτων προϋποθέτει ως αυτονόητη συνθήκη ότι εξασφαλίζεται πάντα η ελεύθερη διέλευση του κοινού προς τον αιγιαλό και την παραλία. Και, άλλωστε, ως κοινόχρηστα πράγματα, επί των οποίων έχει την αποκλειστική κυριότητα το Δημόσιο, πρέπει να εννοήσουμε όχι μόνο τον αιγιαλό και την παραλία, αλλά και την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης, και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού».