Μια έκταση μεγαλύτερη από το Λονδίνο κάηκε από τις πυρκαγιές που μαίνονταν στην Ελλάδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση των ζημιών.
Συνολικά 1.470 πυρκαγιές σάρωσαν τη χώρα τον Ιούλιο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Έλληνας υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας, καίγοντας περίπου 190.200 εκτάρια.
Οι πυρκαγιές απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα ένα μεγατόνιο (ένα εκατομμύριο τόνους) εκπομπών CO2, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) της ΕΕ.
Αυτό ισοδυναμεί περίπου με τη ρύπανση από 222.500 αυτοκίνητα σε ένα χρόνο, 500.000 κιλά άνθρακα που καίγονται ή 2,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνονται, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αναφέρει σε δημοσίευμά του euronews.
«Ο σημερινός συνεχιζόμενος καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα και τη Μεσόγειο έχει αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην υψηλή παρατηρούμενη ένταση των πυρκαγιών γύρω από τη Μεσόγειο» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο ανώτερος επιστήμονας της CAMS Mark Parrington.
Πώς επηρέασαν οι φωτιές στην Ελλάδα το κλίμα
Θα χρειαστεί χρόνος για να εκτιμηθεί ο πλήρης περιβαλλοντικός αντίκτυπος των πυρκαγιών στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της νότιας Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι.
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) – μια άλλη υπηρεσία του Copernicus – ανέφερε ότι περισσότερα από 173.000 εκτάρια δασών της ΕΕ είχαν γίνει στάχτη στις 22 Ιουλίου. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου των 80.000 εκταρίων που καταγράφηκε από το 2003 έως το 2022.
Εκτός από την τεράστια ποσότητα εκπομπών από τις πυρκαγιές υψηλής έντασης, η απώλεια της βιοποικιλότητας σε αυτά τα εύθραυστα οικοσυστήματα αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία για πολλούς περιβαλλοντολόγους.
Την περασμένη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τη χώρα ως «σε πόλεμο. Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, θα εκδηλωθεί παντού στη Μεσόγειο με μεγαλύτερες καταστροφές. Η κλιματική κρίση μπορεί να είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν μπορεί να είναι δικαιολογία. Η χώρα μας οφείλει να λάβει περισσότερα μέτρα […] για να είναι έτοιμη να μετριάσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις επιπτώσεις μιας πραγματικότητας που έχουμε ήδη αρχίσει να αισθανόμαστε και που θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις σε πολλές διαφορετικές πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής», δήλωσε στη Βουλή.