Την ερχόμενη Τρίτη θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη στην οποία οι υποψήφιοι δήμαρχοι στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές θα αναρτούν τα ονόματα των υποψηφίων συμβούλων τους και εκείνοι θα επιβεβαιώνουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους, χωρίς να απαιτούνται πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα έγγραφα, τα οποία σχημάτιζαν βουνά φακέλων στα Πρωτοδικεία. Η ηλεκτρονική πύλη κατάθεσης των ψηφοδελτίων λειτούργησε για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του 2023 με πολύ αποτελεσματικό τρόπο.
Οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι σύμβουλοι
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου αναμένεται να λάβουν μέρος τουλάχιστον 800 συνδυασμοί για τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια. Το 2019 ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τους 1.000, με τη διαφορά ότι τότε ίσχυε η απλή αναλογική και εξαιτίας του εκλογικού συστήματος κατατέθηκαν περισσότεροι συνδυασμοί – στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, είχαν κατατεθεί 19 συνδυασμοί.
Τώρα οι συνδυασμοί θα είναι λιγότεροι, αλλά όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία θα περιλαμβάνουν περισσότερους υποψήφιους, και έτσι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τον τελικό αριθμό τους μέχρι το τέλος Αυγούστου, που θα κατατεθούν επίσημα στα Πρωτοδικεία οι συνδυασμοί.
Μια τάξη μεγέθους για τον αριθμό τους δίνει ο αριθμός των εκλεγμένων, οι δημοτικοί σύμβουλοι συνολικά είναι 10.000 και οι περιφερειακοί σύμβουλοι 703. Στα ψηφοδέλτια περιλαμβάνονται προφανώς περισσότερα άτομα, καθώς εκλέγονται και διαμερισματικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι – άρα οι παραπάνω αριθμοί είναι τουλάχιστον επί τρία.
Οι πρωτοτυπίες των εκλογών
Οι εφετινές εκλογές έχουν κάποιες πρωτοτυπίες σε σχέση με τις προηγούμενες.
-Για να κερδίσει ένας συνδυασμός θα πρέπει να πετύχει ποσοστό 43%, από 42% που ήταν το 2019.
-Οι συνδυασμοί θα ανακηρυχθούν έναν μήνα πριν από τις εκλογές και όχι κάποιες ημέρες νωρίτερα, όπως γινόταν συνήθως.
-Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι ότι καταργείται το χαρτομάνι που απαιτούνταν για να νομιμοποιηθούν οι συνδυασμοί.
Εξαιτίας των διπλών βουλευτικών εκλογών, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχουν ίσως τη βραχύτερη προεκλογική περίοδο των τελευταίων ετών, θεωρητικά από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο πρακτικά έναν μήνα, τον Σεπτέμβριο. Ο Ιούλιος χάθηκε γιατί οι εκλογικοί μηχανισμοί των κομμάτων ήταν εξουθενωμένοι έπειτα από δίμηνη προεκλογική εκστρατεία και ο Αύγουστος δεν προσφέρεται για καμπάνιες.
Η μικρή προεκλογική περίοδος
Στο παρελθόν άλλη μια φορά που υπήρχε τόσο σύντομη προεκλογική περίοδος για αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν το 1990, που ξεκίνησε τον Απρίλιο και έληξε τον Ιούνιο. Τα ψηφοδέλτια των δήμων και των περιφερειών πάσχουν από την ίδια ασθένεια με αυτά των βουλευτικών εκλογών. Όλο και λιγότερα σοβαρά, επιφανή, νέα πρόσωπα από τις τοπικές κοινωνίες θέλγονται από την ενασχόληση με τα κοινά.
Το αποτέλεσμα είναι να γεμίζουν τα ψηφοδέλτια οι συνήθεις υποψήφιοι και οι ψηφοφόροι, όσοι προσέρχονται στις κάλπες, να ψηφίζουν το μικρότερο κακό ή με κριτήρια προσωπικά/οικογενειακά/συμφεροντολογικά, δηλαδή καθόλου αντικειμενικά. Καλύτερη χαρτογράφηση των συνδυασμών θα έχουμε τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα ανοίξει όλη η βεντάλια των υποψηφίων.