Μαρινάκης κατά ΕΠΟ: «Απαράδεκτη η επιχειρούμενη παρέμβαση στον Κώδικα Δεοντολογίας» – Αποσύρθηκε η επίμαχη τροπολογία

Η καταγγελτική επιστολή του Βαγγέλη Μαρινάκη για την τροποποίηση που εισηγήθηκε στον Κώδικα Δεοντολογίας ο Τάκης Μπαλτάκος έφερε την άμεση αναδίπλωση από την πλευρά της ΕΠΟ.

Όπως έγινε γνωστό σχετικώς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επέλεξε ν’ αποσύρει την εν λόγω τροποποίηση που ήθελε πρόσωπα του ελληνικού ποδοσφαίρου με διάφορες θέσεις να εξαιρούνται από το πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού.

Χαρακτηριστικά από την ΕΠΟ έγινε γνωστό πως «σε σχέση με τα αναφερόμενα στην επιστολή του προέδρου της Super League κ. Βαγγέλη Μαρινάκη για «την επιχειρούμενη παρέμβαση στον Κώδικα Δεοντολογίας (αρ. 2 παρ. 2), που επιχειρεί να εξαιρέσει από το πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού μια σειρά από πρόσωπα υπό την δικαιολογία ότι αυτοί αποτελούν «εργαζόμενους» ομάδων, ενώσεων ή της ΕΠΟ», γνωστοποιείται ότι η προτεινόμενη τροποποίηση αποσύρθηκε από τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Παναγιώτη Μπαλτάκο κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου».

Είχε προηγηθεί η επιστολή του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της Super League είχε αναδείξει το θέμα.

«Κύριοι,

Αναφορικά με την υπ’ αριθμ. 55 συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και με αφορμή την συζήτηση του θέματος υπ’ αρ. 10 (Θέματα Επιτροπής Δεοντολογίας) θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τα εξής:

Κατ’ αρχάς είμαι υποχρεωμένος για άλλη μια φορά να θεωρήσω απαράδεκτη τη συζήτηση των Θεμάτων που εισάγονται άνευ σχετικής εισήγησης ή τεκμηρίωσης, όπως είναι τα Θέματα 16,17 και 18 . Και μάλιστα όταν τα δυο εξ αυτών αφορούν στην «Έγκριση καταβολής επιχορήγησης νησιωτικών σωματείων» (Θέμα Νο 16) και στην «Ρύθμιση καταβολής προκαταβολών έναντι επιχορηγήσεων από το αδιανέμητο αποθεματικό των εισιτηρίων στις ΕΠΣ» (Θέμα Νο 17), δηλαδή έχουν οικονομικό περιεχόμενο (χωρίς να αποκλείεται το ίδιο να ισχύει και ως προς το Θέμα Νο 18) και συνεπάγονται επιβάρυνση της ΕΠΟ.

Προσωπικά και με αφορμή το Θέμα υπ’ αρ. 10 (Θέματα Επιτροπής Δεοντολογίας) θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή όλων στο εξής:

Όπως όλοι γνωρίζετε εδώ και αρκετό διάστημα το Ελληνικό Ποδόσφαιρο βρίσκεται στη δίνη μιας έρευνας με διεθνής διαστάσεις που αφορά στα φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς που εντοπίζονται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Σύμφωνα με τα όσα επίσης έχουν δει το φως της δημοσιότητας στις σχετικές έρευνες εκτός του αρμόδιου Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα έχουν εμπλακεί και η «Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος» και ο επικεφαλής της Αρχής, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης, όσο και η Οικονομική Αστυνομία. Είναι προφανές ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και μπορεί δυνητικά να έχει μεγάλες προεκτάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ενώ όλες αυτές οι έρευνες είναι σε εξέλιξη , την ίδια στιγμή όπως προκύπτει από δημοσιεύματα στον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο ο Πρόεδρος της ΕΠΟ απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Φλωρίδη ζητώντας του να λάβει ο ίδιος ο κ. Μπαλτάκος τα στοιχεία της μέχρι τώρα σχηματισθείσας δικογραφίας (!).

Εάν η συγκεκριμένη πληροφορία είναι αληθής, πρόκειται για μια απολύτως απαράδεκτη πρωτοβουλία που υπερβαίνει το ρόλο του κ. Προέδρου και θυμίζει πρακτικές άλλων εποχών.

Ως Αντιπρόεδρος της ΕΠΟ δεν γνωρίζω να ζητήθηκε από τον κ. Πρόεδρο η παροχή εξουσιοδότησης από τα Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής προς το πρόσωπό του, και πολύ περισσότερο δεν θυμάμαι να δόθηκε οποιαδήποτε εξουσιοδότηση για να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Από πού αντλεί ο κ. Πρόεδρος το δικαίωμα να απευθύνεται (!) προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και να του ζητά να παραβεί κάθε έννοια καθήκοντος και δεοντολογίας και να παρέμβει προς τις εισαγγελικές αρχές για να λάβει ο ίδιος ο Πρόεδρος προσωπικά το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει ποινικής έρευνας για να την παραδώσει στον ίδιο προσωπικά; Και με ποιο δικαίωμα ο Πρόεδρος ζητά να πληροφορηθεί ο ίδιος το περιεχόμενο μιας έρευνας που βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών;

Η ΕΠΟ διαθέτει δικαστικά όργανα που μπορούν και οφείλουν να κινηθούν άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις στην κατεύθυνση της πειθαρχικής διερεύνησης των υποθέσεων αυτών σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές της χώρας. Η παρέμβαση του Προέδρου και μάλιστα εν κρυπτώ από την Εκτελεστική Επιτροπή δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί ως απόπειρα «ελέγχου» των όσων περιλαμβάνονται στη (σχηματιζόμενη) δικογραφία και εν τέλει ενδεχόμενης συγκάλυψης της υπόθεσης ή επιλεκτικής μεταχείρισης από πλευράς των δικαστικών οργάνων.

Είναι απαραίτητο η Εκτελεστική Επιτροπή να ταχθεί σε αυτή την ιστορία κατά οποιασδήποτε απόπειρας παρέμβασης στη δικαιοσύνη με οποιαδήποτε «αγνά» κίνητρα και αν αυτή επενδύεται. Κανείς, περιλαμβανομένου του Προέδρου, δεν έχει το δικαίωμα να ενεργεί με τρόπους που θέτουν εμπόδια στην δικαστική διαλεύκανση οποιασδήποτε παρανομίας.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο θεωρώ απολύτως απαράδεκτη την επιχειρούμενη παρέμβαση στον Κώδικα Δεοντολογίας (αρ. 2 παρ. 2), που επιχειρεί να εξαιρέσει από το πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού μια σειρά από πρόσωπα υπό την δικαιολογία ότι αυτοί αποτελούν «εργαζόμενους» ομάδων, ενώσεων ή της ΕΠΟ. Είναι ντροπή και μόνο ντροπή κάποιοι να επιδιώκουν το ακαταδίωκτο για τον εαυτό τους αλλά και για τους «προστάτες» τους.

Ποιους θέλετε να καλύψετε με την διάταξη αυτή ; Σίγουρα όχι τους «υπαλλήλους» της ΕΠΟ για τους οποίους δήθεν κόπτεστε. Είναι δυνατόν να εντοπιστεί αύριο πρόσωπο που επιδίδεται σε δραστηριότητες που διώκονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας και να συνεχίσει απρόσκοπτα την ενασχόλησή του με το Ποδόσφαιρο ή και την Ομοσπονδία, απλά και μόνο επειδή θα τυγχάνει να εμφανίζεται ως «εργαζόμενος»;

Έφτασε στο σημείο η ΕΠΟ να εκδίδει και ανακοινώσεις για να δικαιολογήσει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία επικαλούμενη την «νομολογία» της Επιτροπής Δεοντολογίας η οποία μάλιστα είναι τόσο «σταθερή» και «παγία» που αποτελείται από μία μόνο απόφαση!!!!

Η ερώτηση λοιπόν είναι συγκεκριμένη: ποιους θέλουν οι «εμπνευστές» της νέας διάταξης να προστατεύσουν με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις; Και ποιος αλήθεια σκέφτηκε την διάταξη αυτή ; Είναι άλλη μια κατά παραγγελία «νομοθέτηση»; Ποιους επιχειρεί να καλύψει και να προστατεύσει προκαταβολικά;

Μήπως πρώην «εργαζόμενους» της Ομοσπονδίας με λαμπρό παρελθόν στον παράνομο στοιχηματισμό που απολαμβάνουν παχυλών εξωδικαστικών συμβιβασμών από την Ομοσπονδία και τώρα δραστηριοποιούνται ως «ποδοσφαιρικά στελέχη»; Ποιοι είναι οι ευνοούμενοι της συγκάλυψης;

Μήπως ανησυχεί ο κ. Πρόεδρος για τυχόν «εργαζόμενους» που εμπλέκονται στις εν εξελίξει ποινικές έρευνες και γι’ αυτό ζήτησε να του παραδοθεί η δικογραφία;

Η συγκεκριμένη παρέμβαση στον Κώδικα Δεοντολογίας είναι αντίθετη και στο πνεύμα των αντίστοιχων διατάξεων του Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA: δεν υπάρχει πρόσωπο εμπλεκόμενο στο Ποδόσφαιρο που να είναι υπεράνω των Κανονισμών και να μη δεσμεύεται από την υποχρέωση ηθικής συμπεριφοράς έναντι του Ποδοσφαίρου.

Σας καλώ άμεσα να αποσύρετε την διάταξη αυτή που θα αποτελέσει την κερκόπορτα για την απόλυτη ατιμωρησία, και για την οποία τα κίνητρα γύρω από την κανονιστική της υιοθέτηση είναι απολύτως αδιαφανή και οι παρεχόμενες εξηγήσεις απολύτως ανεπαρκείς.

Τέλος, σας δηλώνω ότι επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμα του Συνεταιρισμού έναντι οιασδήποτε απόφασης που είναι αντίθετη στις διατάξεις του Νόμου και του Καταστατικού και δύναται να βλάψει τα συμφέροντά μας.

Ο Πρόεδρος της Super League 1
Ευάγγελος Μαρινάκης»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.