«Καμπανάκι κινδύνου» σήμανε από τον Καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα ο οποίος εκτίμησε ότι η κατάσταση στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές, όπως η Ρόδος, είναι πολύ κρίσιμη και το μέλλον τους ζοφερό. Και αυτό διότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές – αν δε ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα από τις αρμόδιες Αρχές – σειρά έχουν οι πλημμύρες, η διάβρωση του εδάφους και οι κατολισθήσεις.
Ο καθηγητής, ο οποίος κατάγεται από τη Ρόδο όπου 135.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε δίχως περιστροφές ότι δεν πρέπει να σπαταληθεί οφέλιμος χρόνος και πως ήδη το φθινόπωρο μπορεί να είναι πολύ αργά.
«Πολύ φοβάμαι ότι ίσως αυτό γίνει και πιο νωρίς. Θυμόμαστε στη Χαλκίδα, πριν τρία χρόνια, ότι η μεγάλη πλημμύρα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 6 Αυγούστου», δήλωσε.
Πλημμυρικά φαινόμενα και εδαφικές διαβρώσεις
Αναφερόμενος σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος τόνισε ότι κυρίαρχα θέματα είναι η αναγέννηση του δάσους, φυσική ή τεχνική, τα υπόγεια και τα επιφανειακά νερά, το έδαφος, το υπέδαφος, ο αέρας. «Είναι πολλές παράμετροι οι οποίες έχουν ουσιαστικά αλλοιωθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά» είπε στην ertnews, προσθέτοντας ότι κυρίαρχο θέμα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι εδαφικές διαβρώσεις.
Ευάλωτη η Ρόδος στα έντονα καιρικά φαινόμενα
Ο Ευθύμης Λέκκας δεν παρέλειψε να τονίσει για άλλη μια φορά ότι η περιοχή είναι ευάλωτη μετά την πυρκαγιά. «Η έκθεσή της στα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι φοβερή», επισήμανε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και συνέχισε λέγοντας: «Εκείνο το οποίο θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι η επανεκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου. Στο Μάκαρη ποταμό είχαμε την απώλεια πέντε Αυστριακών τουριστών το 1993, σε τουριστική περίοδο. Κάνω έκκληση να γίνουν αμέσως. Δυστυχώς όμως πολλές φορές εμπλεκόμαστε στη γραφειοκρατία, η οποία παραπέμπει σε χρονικές περιόδους πάρα πολύ μεγάλες, μέσα στις οποίες μπορούν να εκδηλωθούν ιδιαίτερα φαινόμενα».
Μετά την αυτοψία που έχει κάνει στη Ρόδο επεσήμανε ότι πλέον τίθενται καινούργια δεδομένα με την καμένη έκταση την οποία αποστραγγίζουν οι τέσσερις μεγάλοι ποταμοί του νησιού που εκβάλλουν σε κατοικημένες περιοχές και τους οποίους θα πρέπει να προσέξουν οι αρμόδιοι ιδιαίτερα.