Το προφίλ των εμπρηστών των πυρκαγιών που έκαψαν και φέτος μεγάλες δασικές εκτάσεις σκιαγράφησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας είπε ότι από 1η Ιουλίου αντιμετωπίστηκαν 1.470 πυρκαγιές και προανήγγειλε ακόμα και εκατονταπλασιασμό των προστίμων για τους εμπρηστές.

«Από τις αρχές του χρόνου έχουν καταγραφεί περισσότερες από 118 συλλήψεις για εμπρησμό. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι λόγω της εγκληματικής αμέλειας πολλές φορές που υπάρχει, που μπορεί να επιφέρει τις καταστροφικές συνέπειες», είπε ο κ. Αρτοποιός μιλώντας στον Alpha.

«Οι τελευταίες περιπτώσεις που μας απασχόλησαν έχουν να κάνουν με ανθρώπους ψυχικά και ψυχολογικά ασταθείς. Έχουνε τιμωρηθεί δύο συμπολίτες μας, ο ένας με δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και εγκλεισμό σε ψυχιατρικό κατάστημα και ο άλλος στην Ηλεία σε ψυχιατρική παρακολούθηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα», ανέφερε.

«Για να σπάσουν πλάκα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις «για αστικές ή κτηματικές διαφορές που κάποιος πολίτης μπορεί να προκαλέσει, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να καταλήξουν σε μεγάλη οικολογική καταστροφή».

Κάποιοι διασκεδάζουν με την καταστροφή. «Είχαμε και τις περιπτώσεις, για να το πω σε πλάγιο λόγο όπως μας είπαν, για να σπάσουν πλάκα. Θέλουν να βλέπουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα να ρίχνουν νερό». Κατά τον κ. Αρτοποιό «η εξιχνίαση του εμπρησμό από πρόθεση είναι μία πάρα πολύ κοπιώδης διαδικασία, για αυτό εξάλλου έχει εξαγγελθεί ο διπλασιασμός του προσωπικού».