Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Κώστας Μπακογιάννης έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 351 υποψηφίων που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του. Αποτελούν, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «μια δυναμική, υπερκομματική, αποφασισμένη ομάδα ανθρώπων» που εκπροσωπεί 129 γειτονιές, διαφορετικές γενιές, ηλικίες, επαγγέλματα και ενδιαφέροντα.
Λίγες ώρες αργότερα, έτυχε να κατηφορίζω την Πανεπιστημίου. Συγνώμη, αλλά όσα χρόνια ζω στην Αθήνα δεν την έχω ξαναδεί σε τέτοια κατάσταση. Ο κεντρικός και πλέον σημαντικός δρόμος της Αθήνας είναι εργοτάξιο. Στη μέση της τουριστικής περιόδου. Από λάθος σχεδιασμό της δημοτικής αρχής της πόλης. Ο οποίος στοίχισε και στα δημοτικά ταμεία.
Έχει, πράγματι, γίνει αξιοσημείωτο έργο στις γειτονιές. Είναι εμφανές στη γειτονιά μου. Η εικόνα καθαριότητας είναι καλύτερη υπήρξαν παρεμβάσεις που αναβάθμισαν τους κοινόχρηστους χώρους. Ωστόσο, στο κέντρο της Αθήνας, ο Μεγάλος Περίπατος ήταν μια μεγάλη αποτυχία. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός λόγος για να αποτελέσουν οι δημοτικές εκλογές ένα Δύσκολο Περίπατο για τον Κώστα Μπακογιάννη.
Στις εκλογές του 2019 ο κ. Μπακογιάννης συγκέντρωσε, στον πρώτο γύρο, 42,65%. Δεύτερος ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) με 16,98% και τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος (ΠαΣοΚ) με 13,19%. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν ο Ηλίας Κασιδιάρης (10,54%) και ο Νίκος Σοφιανός (ΚΚΕ) με 7,64%.
Ποιοι θα είναι σε αυτή την αναμέτρηση οι αντίπαλοι του κ. Μπακογιάννη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ;
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το συζητάνε. Στις 9 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει, στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, τη στήριξη του κ. Παππά . Μετά την εκλογική συντριβή ο κ. Παππάς έκανε ένα βήμα πίσω παίρνοντας αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, στο τραπέζι έπεσαν μια σειρά από ονόματα. Κώστα Ζαχαριάδης, Νίκος Φίλης, Κώστας Τσουκαλάς, Όλγα Μπαλαούρα.
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται «να πέφτει και πάλι στην ανάγκη του Νίκου Παππά». Αν θελήσει να είναι υποψήφιος, όλα καλά. Αν όχι θα πρέπει να αναζητήσει υποψήφιο που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναμετρηθεί με το 19,97% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου στην Α Αθηνών, που ταυτίζεται εκλογικά με το δήμο Αθηναίων. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα Παππά χρειάζεται να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια, γεγονός που την καθιστά δύσκολη υπόθεση.
Δεν είναι εύκολη υπόθεση για ένα κομματικό στέλεχος να πετύχει αυτή την επίδοση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει χαμηλή συσπείρωση στις τοπικές εκλογές ακόμα και στις «πολιτικές μάχες» των μεγάλων δήμων. Ο «συμπαθής» Νάσος Ηλιόπουλος που εξελέγη βουλευτής της Α Αθήνας είχε πάρει στις εκλογές του 2019, ποσοστό 16,98%.
Στο ΠαΣοΚ τα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί. Μετά από προβληματισμό μεταξύ πολλών ονομάτων που είτε έδειξαν απροθυμία είτε έθεσαν προϋποθέσεις αποφασίστηκε η στήριξη της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα. Ο 43χρονος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι πρόσωπο σοβαρό, συγκροτημένο με αξιοσημείωτες ακαδημαϊκές περγαμηνές. Δουλεύει συστηματικά για την κατάρτιση του συνδυασμού του, τον οποίο θα υποστηρίξει επισήμως το ΠαΣοΚ.
Ο εκλογικός του πήχης, λογικά, είναι το 13,19% του Παύλου Γερουλάνου. Στις εκλογές του Ιουνίου το ΠαΣοΚ στην Α Αθηνών είχε πάρει 6,86%.
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του κ. Δούκα είναι η αναγνωρισιμότητά του. Θα πρέπει, καθώς ο Αύγουστος δεν προσφέρεται για προεκλογικές εκστρατείες, μέσα σε 40 ημέρες να δώσει το στίγμα του και να αντιμετωπίσει την επικοινωνιακή υπεροπλία του κ. Μπακογιάννη αλλά και του κ. Παππά, στην περίπτωση που είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι μια υποψηφιότητα κύρους που όμως συνοδεύεται με το ερωτηματικό της εκλογικής απήχησης.
Έγιναν προσπάθειες να υπάρξει συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ στο δήμο της Αθήνας;
Ναι έγιναν. Και κατέληξαν σε «βραχυκύκλωμα». Όχι γιατί βρέθηκαν αντιμέτωπες με κάποιο προγραμματικό χάος. Ούτε γιατί δεν υπήρχαν, και από τις δύο πλευρές, τα πρόσωπα που μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας τέτοιας συνεργασίας. Αλλά γιατί υπήρχε η απόφαση του ΠαΣοΚ να κατεβάσει στις Περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους δικούς του συνδυασμούς.
Και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στη φάση που βρίσκεται δυσκολεύεται να αποφασίσει τι θέλει, τα πάντα κινούνται στον αστερισμό του εσωτερικού ανταγωνισμού για την ηγεσία.
Κατά πολλούς, αυτό το «βραχυκύκλωμα» στέρησε τη δυνατότητα να υπάρξει μια συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων της πόλης σε μια περίοδο που ο κίνδυνος δεν είναι ο Μπακογιάννης αλλά η Ακροδεξιά σε όποια μορφή και αν εμφανιστεί στις εκλογές. Κατ’ άλλους το «βραχυκύκλωμα» στην Αθήνα δείχνει απλά ότι κάθε προσπάθεια για προσέγγιση των δύο κομμάτων υπό οποιαδήποτε μορφή είναι καταδικασμένη.
Όσο το ΠαΣοΚ φιλοδοξεί να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην κεντροαριστερά και όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κενό ηγεσίας και προσανατολισμού.