Τα «χακί φιλέτα» που αναζητούν επενδυτές

Ξεκινούν διαγωνισμοί για την αξιοποίηση του real estate των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατοχή των οποίων βρίσκονται περί τα 2.100 δομημένα και αδόμητα ακίνητα.

Aυτοτελή ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, παραθαλάσσιες οικοπεδικές εκτάσεις με μοναδικά χαρακτηριστικά, νεοκλασικά κτίρια σε προνομιακή τοποθεσία, πρώην στρατόπεδα, κατοικίες, νοσοκομεία και μεγάλα αγροτεμάχια είναι κάποια από τα assets που απαρτίζουν το «χακί» portfolio της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο βγαίνει άμεσα στην αγορά προς αξιοποίηση.

Εκτιμάται ότι στην κατοχή των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται περί τα 2.100 δομημένα και αδόμητα ακίνητα, με το Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ) να είναι μεγαλύτερος ιδιοκτήτης, καθώς διαθέτει 1.477 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 251,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) πρόκειται να προκηρύξει το επόμενο διάστημα 18 διαγωνισμούς για ισάριθμα ακίνητα, από το κέντρο της πρωτεύουσας και το νησί της Αίγινας μέχρι τη Δράμα, την Καστοριά και τις Σέρρες.

Παράλληλα, προχωρά στην ωρίμανση κι άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Μιχάλης Δεμέστιχας, διευθυντής της ΥΠΑΑΠΕΔ.

Μισθώσεις

Από την αρχή του 2023 έως σήμερα μέσω 6 γόνιμων διαγωνισμών έχουν μισθωθεί μακροχρόνια δύο οικόπεδα στην Αντιμάχεια της Κω, ο ισόγειος όροφος σε κτίριο γραφείων στη Συγγρού, κοντά στο Ωνάσειο, δύο διαμερίσματα σε Κυψέλη και Πατησίων, καθώς και ένα πρώην στρατόπεδο στις Σέρρες. Μεταξύ των ακινήτων που έχουν μισθωθεί μέσω διαγωνισμών τα προηγούμενα χρόνια συγκαταλέγονται το πρώην ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια, το πρώην στρατόπεδο «ΑΝΧΗ ΠΛΕΣΣΑ ΜΙΧΑΗΛ» στη Μεσογείων με πλειοδότη τη ΔΕΗ και νεοκλασικό κτίριο στα Εξάρχεια (Βαλτετσίου).

Τα συνολικά έσοδα που απέφεραν στα Ταμεία, εντός του έτους 2022, όλες οι συναφθείσες συμβάσεις από ιδρύσεως της Υπηρεσίας ανέρχονται περίπου στο ποσό των 2,93 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον έχουν φθάσει στα 3,25 εκατ. ευρώ.

Από οχυρό glamping

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης των 318.215,86 τ.μ., που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό Πέρδικα της Αίγινας, ένα από τα «φιλέτα» που διαθέτει στο portfolio της η ΥΠΑΑΠΕΔ. Τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται το ποσό των 750.000,00 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (ήτοι 62.500 ευρώ/μηνιαίως), με τη διάρκεια της μίσθωσης να φθάνει τα 60 χρόνια. Πρόκειται για ακίνητο που περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) τη δεκαετία του ’30 μέσω απαλλοτρίωσης με ίδιες δαπάνες και χαρακτηρίστηκε Ναυτικό Οχυρό αναγκαίο για την επάκτια άμυνας της χώρας. Πλέον η ΥΠΑΑΠΕΔ στοχεύει στην τουριστική αξιοποίηση της έκτασης, η οποία πληροί τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει διάφορες χρήσεις, όπως θεματικό πάρκο, ιδιωτικές πολυτελείς κατοικίες, ακόμη και πολυτελές κάμπινγκ (glamping). Σημαντικό πλεονέκτημα για τον υποψήφιο επενδυτή είναι η δυνατότητα που έχει η έκταση να ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις. Να σημειωθεί ότι σε πρόσκληση ενδιαφέροντος που είχε προκηρύξει πριν από μήνες η ΥΠΑΑΠΕΔ για το εν λόγω ακίνητο τη μοναδική πρόταση αξιοποίησης είχε καταθέσει η Dimand Real Estate.

Στα Μέθανα

Ιδιοκτησίας επίσης του ΤΕΘΑ είναι και το πρώην ΚΛΑΠ (Κέντρο Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου) Μεθάνων αποτελούμενο από δύο κτίρια 2.522 τ.μ. σε έκταση 3.305 τ.μ.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού η τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στα 9.200 ευρώ/μηνιαίως (110.400 τ.μ. ετησίως), ενώ δίνεται στον μισθωτή το περιθώριο περαιτέρω οικοδόμησης. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα 30 έτη με δικαίωμα παράτασης για 10 επιπλέον χρόνια. Αυτή τη στιγμή το ΚΛΑΠ Μεθάνων διαθέτει 61 δωμάτια.

Στο παρελθόν είχαν δείξει ενδιαφέρον έλληνες αλλά και τσέχοι επενδυτές προκειμένου να το αξιοποιήσουν ως SPA – Resort λόγω των ιαματικών πηγών της περιοχής.

Η Πολεοδομία

Επί της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου 156, όπου στεγάζεται η Πολεοδομία Καλλιθέας, βρίσκεται ένα ακόμη ακίνητο το οποίο θα οδεύει προς αξιοποίηση.

Πρόκειται για ένα 6ώροφο κτίριο 3.106 τ.μ. ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (ΜΤΝ) και η τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού έχει οριστεί εκ νέου στα 192.000 ευρώ ετησίως (16.000 ευρώ μηνιαίως). Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης προσδιορίζεται σε 20 έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10.

Πρώην νοσοκομείο

Διαγωνισμός ετοιμάζεται και για την εκμίσθωση του πρώην 409 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πατρών (409 ΓΝΣΠ) «ΧΡΙΣΤΙΑ» στην Πάτρα. Το ακίνητο σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων αποτελείται από 5 κτίρια συνολικού εμβαδού 5.339 τ.μ. και θα φιλοξενήσει εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, γραφεία κ.λπ.).

Η τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται στο ποσό των 216.000 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (ήτοι 18.000 ευρώ μηνιαίως). Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 50 έτη με δυνατότητα παράτασης.

Στην «ουρά» είναι και ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του πρώην στρατοπέδου «88ο Αμερικανικό Απόσπασμα (Στρατόπεδο Φωστηρίδη)» στον Δήμο Δράμας. Το ακίνητο, με εμβαδόν γηπέδου 48.150 τ.μ. και συνολικό εμβαδόν κτιρίων 478 τ.μ., είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας. Η τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού έχει οριστεί σε 18.792 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (ήτοι 1.566 ευρώ μηνιαίως) και η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 30 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 10. Το ακίνητο θα εκμισθωθεί για εμπορική/επαγγελματική χρήση.

Οι υπόλοιποι διαγωνισμοί που αναμένεται να προκηρυχθούν αφορούν το «Στρατόπεδο Μανασή», που βρίσκεται στο Παλαιόκαστρο Σερρών, τέσσερα διαμερίσματα σε κτίριο της οδού Ακαδημίας 27Α στο κέντρο της Αθήνας, όροφος γραφείων στη Λυκούργου 9 στην Αθήνα, το πρώην Στρατόπεδο «Παπαποστόλου» στον Καραβόμυλο Στυλίδας, το Πρώην Στρατολογικό Γραφείο Δράμας, το ακίνητο της Θεμιστοκλέους 62 και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, επαγγελματική στέγη στη Δράμα, το πρώην στρατόπεδο Αποθήκες Πυρομαχικών Αμπελοκήπων στον Δήμο Ορέστιδος, της Καστοριάς, το ακίνητο πρώην ΛΑΦ (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς) Αριδαίας που βρίσκεται στον Δήμο Αλμωπίας.

Οκταώροφο κτίριο στην Ομόνοια

Η ΥΠΑΑΠΕΔ ολοκληρώνει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να προκηρυχθεί ηλεκτρονικός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση του 8ώροφου κτιρίου στη γωνία Σωκράτους 51 και Πειραιώς, στην περιοχή της Ομόνοιας. Πρόκειται για ένα κτίριο συνολικής επιφανείας 1.933,4 τ.μ., το οποίο στους ορόφους διαθέτει γραφειακούς χώρους και στο ισόγειο τρία καταστήματα. Η ιδιοκτησία του κτιρίου ανήκει στο Ταμείο Αεροπορικής Αμυνας (ΤΑΑ).

Επενδυτικό ενδιαφέρον για «το νησί των ΟΥΚάδων»

Απέναντι από τα 3 Β (Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης) – όπου ανήκει διοικητικά – και με θέα τον θρυλικό «Αστέρα», η νησίδα Φλέβες είναι γνωστή στους μυημένους για τον πανέμορφο βυθό της, ενώ για κάποιους αποτελεί την τελευταία άθικτη όαση της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, μόλις μια ανάσα από την αστικοποιημένη Αττική.

Το ακατοίκητο νησί των 1.400 στρεμμάτων, όπως και το μικρό του «αδελφάκι», η Φλεβοπούλα, εποπτεύονται από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων και ακόμη και σήμερα, 100 χρόνια μετά την ανακήρυξή του ως Ναυτικό Οχυρό, οι Φλέβες διατηρούν αυτή την ιδιότητα.

Μάλιστα αποτελεί τον μοναδικό χώρο για την εκτέλεση προχωρημένων ασκήσεων ανορθόδοξου πολέμου από ανάλογες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, εξ ου και το παρατσούκλι «το νησί των ΟΥΚάδων».

Υπήρχαν δύο προτάσεις

Πριν από 7 χρόνια, ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος είχε αποκαλύψει ότι υπήρχαν δύο προτάσεις αξιοποίησης του νησιού, κάνοντας λόγο για επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων. Μία από τις προτάσεις, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, προερχόταν από το Αμπου Ντάμπι για τη δημιουργία resort 22 χιλιάδων θέσεων με επένδυση 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μίσθωμα που πρόσφεραν οι επενδυτές ήταν 100 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πήγαινε στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού.

Πληροφορίες για τουλάχιστον ακόμη τρεις επενδυτικές προτάσεις, εκ των οποίων μία από πολύ ισχυρό ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο, είδαν το φως της δημοσιότητας και αργότερα, ωστόσο κανένα από αυτά τα φιλόδοξα σχέδια δεν προχώρησε.

«Ενδιαφέρον εξακολουθεί να υπάρχει για τις Φλέβες» λέει στο «Βήμα» ο κ. Δεμέστιχας, διευθυντής της ΥΠΑΑΠΕΔ, αποκαλύπτοντας ότι η υπηρεσία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ωρίμαση του μοναδικού αυτού περιουσιακού στοιχείου των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την αξιοποίησή του μέσω εκμίσθωσης, αν και εφόσον υπάρξει η ανάλογη βούληση από την πλευρά του υπουργείου Αμυνας. Αλλά «δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, καθώς απαιτούνται περίπλοκες νομικές ρυθμίσεις στις οποίες εμπλέκονται δεκάδες αρχές και υπηρεσίες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.