Σε κοινές δηλώσεις για το Κυπριακό, τα περιφερειακά ζητήματα, αλλά και το μεταναστευτικό, προχώρησαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο και εξέφραση την ετοιμότητα της Κύπρου για βοήθεια όπου χρειαστεί.
Παράλληλα, εξέφρασε τασυλλυπητήρια του κυπριακού λαού για την απώλεια των δύο αξιωματικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο κράτη.
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των κρατών, ενώ έκαε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Για το Κυπριακό τόνισε ότι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκης τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών.
Τέλος, για την Τουρκία σημείωσε πως αξιολογούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εξελίξεις στη χώρα μετά τις εκλογές, ενώ καλωσόρισε την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Από πλευράς του ο έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για την απόφαση της Κύπρου να αναλάβει το κόστος αναδάσωσης της Ρόδου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στο νησί το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Κύπρου στις 11 και 12 Οκτωβρίου.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και κοινό της μέλημα είναι ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. «Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε ότι θα πρέπει να «αγκαλιάσουμε» τη διαφαινόμενη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό την προϋπόθεση να είναι σταδιακή.
«Δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει ουσιαστικά μεταβάλλει την πολιτική της, όμως η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων», πρόσθεσε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε λίγο μετά τις 11 στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου.
Προηγήθηκε επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.
Φθάνοντας στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γιωργάλλας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων.
Ακολούθως, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και κατόπιν ο πρωθυπουργός υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών, γράφοντας: «Στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στον διαρκή αγώνα για την ελευθερία». Επίσης, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ομοίωμα του μεταγωγικού αεροσκάφους Νοράτλας που βρίσκεται στο σημείο.
Στα Φυλακισμένα Μνήματα, τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι, ενώ μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ξεναγήθηκε στην έκθεση βιβλίου του αγώνα της ΕΟΚΑ.