H ιστορία τριών γυναικών που μαστίζονται από τον 25ετή εμφύλιο πόλεμο της Ανγκόλα σε μια ταινία όπου η πολιτική και το προσωπικό βίωμα, το παρελθόν και το παρόν δημιουργούν ένα άκρως ενδιαφέρον κοκτέιλ κινουμένων σχεδίων, είναι τα χαρακτηριστικά της «Nayola» που τον προσεχή Σεπτέμβριο θα σηκώσει την αυλαία του ANIMASYROS 2023. Σκηνοθετημένη από τον Χοσέ Μιγκέλ Ριμπέιρο, η «Nayola», συμπαραγωγή Πορτογαλίας, Βελγίου, Γαλλίας και Ολλανδίας έχει ήδη παιχτεί και βραβευτεί σε διάφορα φεστιβάλ παγκοσμίως και στη Σύρο θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα παρουσία συντελεστών της.

Το σημαντικότερο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε το 2008 έχει φέτος θεματικό αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής την ώρα που ένα αφιέρωμα στο κινούμενο σχέδιο που σχετίζεται με την Αρχαία Ελλάδα είναι ο κεντρικός πυλώνας του.

Σε ότι αφορά την επιλογή των Διαγωνιστικών Τμημάτων του φετινού φεστιβάλ θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Περισσότερες από 3.000 συμμετοχές από 115 χώρες υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Open Call συμμετοχών στα Διαγωνιστικά Τμήματα του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 και ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου.

Σκηνή από την ταινία «Nayola»που θα προβληθεί ως ταινία έναρξης του φεστιβάλ Animasyros 2023.

Ιβυρική Χερσόνησσος

Το ευρύ αφιέρωμα στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου στις οποίες τα τελευταία χρόνια το κινούμενο σχέδιο έχει παρουσιάσει άνθιση, έχει τίτλο La Animaciόn Iberoamericana και περιλαμβάνει πέντε ταινίες μεγάλου μήκους και προγράμματα ταινιών μικρού μήκους που επιμελούνται τα συνεργαζόμενα φεστιβάλ Animac Lleida από την Ισπανία και Cinanima από την Πορτογαλία.

Τα προγράμματα αυτά θα παρουσιαστούν πριν από το ANIMASYROS στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το αφιέρωμα La Animaciόn Iberoamericana, ολοκληρώνεται με ένα σύγχρονο και αντιπροσωπευτικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους επιμέλειας του ANIMASYROS καλλιτεχνών από τη Λατινική Αμερική.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι η βραβευμένη με Goya γαλλο-ισπανική ταινία  Unicorn Wars του Αλμπέρτο Βάσκεζ, το Mironins, του Mίκελ Μας Μπιλμπάο που ζωντανεύει έργα του διάσημου Ισπανού ζωγράφου Χουάν Μιρό και η σουρεαλιστική La Otra Forma του Ντιέγκο Φελίπε Γκουζμάν από την Κολομβία.

Αρχαία Ελλάδα

Με τίτλο Anima Ancients, η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης στο Anima Syros είναι αφιερωμένη στο κινούμενο σχέδιο που σχετίζεται με την Αρχαία Ελλάδα», μέσα από  ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα 20 ταινιών για μικρούς και μεγάλους, οι οποίες ανατρέχουν σε αρχαίους μύθους για να παρουσιάσουν την μια εικόνα από τη ζωή στην Αρχαία Ελλάδα.

Δημιουργοί της «Μικρής Γοργόνας» (1989), οι Αμερικανοί σκηνοθέτες της Ντίσνεϊ Τζον Μάσκερ και Ρον Κλέμεντς θα βρεθούν στην Σύρο για να παρουσιάσουν masterclass βασισμένο στην ταινία τους «Οι περιπέτειες του Ηρακλή» (1997), για λογαριασμό της οποίας αποκόμισα εντυπώσεις μέσα από πολλά ταξίδια τους στην Ελλάδα που προηγήθηκαν της δημιουργίας της ταινίας.

Κινούν το ενδιαφέρον

  • Αφιέρωμα στην Πολωνική σκηνή κινουμένου σχεδίου, στο οποίο θα παιχτούν οι 17 καλύτερες σπουδαστικές ταινίες των τελευταίων ετών, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Etiuda & Anima της Κρακοβίας.
  • Προβολή της βραβευμένης μεγάλου μήκους ταινίας «Titina» της Νορβηγίδας Kajsa Næss,  που περιγράφει τις περιπέτειες του Umberto Nobile και της σκυλίτσας του στην εξερεύνηση του αρκτικού κύκλου.
  • Τετραήμερο εργαστήριο προετοιμασίας (Pitching Coaching Workshop), με Pitching Workshop Tutor την Tούντε Βόλενμπρεκ, σημαντική προσωπικότητα του animation στην ευρωπαϊκή κοινότητα, συνιδιοκτήτρια και παραγωγό του animation house Studio Pupil, με πολυετή εμπειρία στο coaching σε μεγάλα φεστιβάλ.
  • How to Pitch: στο πλαίσιο του Pitching Forum στη Σύρο, συμμετέχοντες 6 επιλεγμένων projects μπορούν να προετοιμαστούν για να παρουσιάσουν το υπό εξέλιξη έργο τους στο κοινό, σε διεθνή επιτροπή από επαγγελματίες του animation και σε πιθανούς επενδυτές (Pitching Sessions).
  • Speed dating: 15 Έλληνες δημιουργοί θα επιλεχθούν από το ANIMASYROS για να συμμετάσχουν σε σύντομες συναντήσεις 20’ με διεθνούς φήμης παραγωγούς και καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να συζητήσουν μαζί τους θέματα που αγγίζουν όλα τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας animation.