Ο Νότης, το ταξίδι στην Πάτμο και η «απόλυση»

Ποιος άραγε δεν θυμάται το κότερο και τις διακοπές Ανδρέα Παπανδρέου όταν βρέθηκε στο Μεξικό; Σίγουρα έπρεπε να το θυμόταν ο Νότης Μηταράκης προτού αποφασίσει να πάει στην Πάτμο την ώρα που καιγόταν η Ρόδος και σχεδόν η μισή Ελλάδα.

Ποιος άραγε δεν θυμάται το κότερο και τις διακοπές Ανδρέα Παπανδρέου όταν βρέθηκε στο Μεξικό; Σίγουρα έπρεπε να το θυμόταν ο Νότης Μηταράκης προτού αποφασίσει να πάει στην Πάτμο την ώρα που καιγόταν η Ρόδος και σχεδόν η μισή Ελλάδα. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή αν δεν γινόταν κάποια στιγμή ο φονικός σεισμός στην Καλαμάτα ουδείς θα είχε αντιληφθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου απουσίαζε τόσες ημέρες στο Μεξικό και σε κάποια στιγμή πήγε βόλτα με… κότερο.

Και για του λόγου το αληθές τον Σεπτέμβριο του 1986 ο Ανδρέας Παπανδρέου, μαζί με την τότε αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη (και μετέπειτα σύζυγό του), την ώρα που ένας σεισμός 6,2 ρίχτερ ταρακούνησε την Καλαμάτα, με 20 νεκρούς και 300 τραυματίες και οι κάτοικοι έψαχναν τον Πρωθυπουργό τους για να ανακοινώσει μέτρα, αυτός, απολάμβανε μίνι διακοπές σε κότερο. Είχε πάει, βλέπετε, στο Μεξικό, προσκεκλημένος του Προέδρου Μιγκέλ ντε λα Μαδρίτ, για την πρωτοβουλία των έξι, αλλά κατέληξε σε μίνι κρουαζιέρα.. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Καλαμάτα ανασυγκροτήθηκε από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, με πρωτεργάτη πολιτικό τον Γιώργο Γεννηματά και δήμαρχο τον Σταύρο Μπένο, αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία. Ωστόσο η σχέση «κότερο και πολιτική» ή «διακοπές πολιτικών εν μέσω πυρκαγιάς και σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών», εξελίχθηκε σε συνώνυμο της εξέλιξης και το «Life Style» στην πολιτική, σε βασικό στίγμα για αρκετά κυβερνητικά στελέχη από την εποχή της οκταετίας του Ανδρέα Παπανδρέου έως σήμερα…

Τότε για το κότερο με τον Ανδρέα Παπανδρέου προκλήθηκε σάλος κάτι που θα έπρεπε να το γνώριζε ο κ. Μηταράκης που έπρεπε να το ζυγίσει ότι με τόσες πυρκαγιές δεν απομακρύνεσαι από το υπουργείο σου. Δεν του ζήτησε βεβαίως κανείς να πάρει μια μάνικα και να αρχίσει να σβήνει πυρκαγιές, αλλά πώς να το κάνουμε και σε νησί και επιβίβαση σε σκάφος (έστω και για λίγες ώρες), εν μέσω πυρκαγιών, γίνεται; Όχι, δεν γίνεται, είπαν στο Μαξίμου. Και «απολύθηκε» από την κυβέρνηση. Τη στιγμή μάλιστα που ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στην Αθήνα, στο γραφείο του και ο υπουργός του έκανε διακοπές; Ωστόσο,ο ίδιος λέει, πως απουσίασε μόνον μια μέρα, μόνον και μόνον, για να πάρει την οικογένειά του στην Πάτμο και δημιουργήθηκε τόση φασαρία.

Ήταν, όμως αν θυμάστε και κάποιες πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μηταράκη για την έφιππη αλλά και για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις οποίες πήρε πίσω μετά το σάλο που προκλήθηκε (που δεν έχουν βεβαίως σχέση με πυρκαγιές) που και αυτές προσμέτρησαν στο να εγκαταλείψει τον υπουργικό θώκο. Ο Πρωθυπουργός ενήργησε γρήγορα. Δεν ήθελε, βλέπετε, να αφήσει κενή τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τόσες φωτιές που δεν έχουν σβήσει ακόμα και προβίβασε τον Γιάννη Οικονόμου από υφυπουργό Παιδείας και Αθλητισμού σε υπουργό Προ-Πο.

Και μια και μιλάμε για κότερα και πολιτικό κόστος, όλων αυτών των «γενναίων» πολιτικών που αψηφούν τους πολιτικούς κινδύνους και τις «παγίδες» του καλοκαιριού και πάνε διακοπές εν μέσω πυρκαγιών, να θυμίσω και το κότερο της εφοπλίστριας Κατερίνας Παναγοπούλου στο οποίο επιβιβάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες μόνον ημέρες μετά την φονική φωτιά στο Μάτι και έγινε μεγάλο θέμα στην ελληνική πολιτική σκηνή.

***

Η μεγάλη επιστροφή του Χαρδαλιά στην πολιτική προστασία

Το «παλιά μου τέχνη κόσκινο», σίγουρα ταιριάζει στον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος με την τεράστια εμπειρία που διέθετε από την Πολιτική Προστασία (αντιμετωπίζοντας σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς, πλημμύρες, Κορωνιό, lock down, φωτιές, ακόμα και πτώση… μετεωρίτη στη θάλασσα της Βόρειας Εύβοιας) αναλαμβάνει (από αυτή την Κυριακή ) την επιθεώρηση των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας, σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα. Είναι απορίας άξιο πως τόσους μήνες για θέματα πολιτικής προστασίας δεν καλούσαν τον κ. Χαρδαλιά στις συσκέψεις (παρά μόνον το ΓΕΕΘΑ), ωσάν να ήταν ανύπαρκτος ή ωσάν να μην είχε χειριστεί τέτοια θέματα. Τώρα με αυτόν τον τρομακτικό «βομβαρδισμό» της αποθήκης με τα πυρομαχικά των F-16 στην Νέα Αγχίαλο που έφερε πλήγμα όχι μόνον για την Πολεμική Αεροπορία, αλλά για το γόητρο της χώρας, ο κ. Χαρδαλιάς πιάνει αμέσως δουλειά.

Ο υφυπουργός σκοπεύει να επισκεφθεί όλες τις στρατιωτικές μονάδες, να ελέγξει τα συστήματα πυρασφαλείας τους, εάν έχουν καθαριστεί γύρω από αυτές τα ξηρά χόρτα, εάν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, εάν λειτουργούν οι πυροσβεστήρες, εάν βρίσκονται εν ενεργεία τα βαριά πυροσβεστικά οχήματα και θα κάνει αφανιστικές ασκήσεις. Θα υπάρξει μαθαίνω πόρισμα και ανάλογα με το τι θα διαπιστώσει θα αποδοθούν ευθύνες. Θα επισκεφθεί βεβαίως και την 111η Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, αλλά δεν θα βρει εκεί τον διοικητή. Τον αντικατέστησαν πάραυτα, προτού καν υπάρξει πόρισμα για το ποιος ευθύνεται για την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών…

***

Η κόρη του Αβέρωφ υποψήφια δήμαρχος Ιωαννίνων

Μαθαίνω ότι η Μαρία-Χριστίνα Αβέρωφ, κόρη του Γιάννη Αβέρωφ τέως δημάρχου Μετσόβου και παλαιού ευρωβουλευτή θα είναι υποψήφια δήμαρχος Ιωαννίνων με την παράταξη «Μαζί Ψηλά». Ο σύζυγός της είναι ο Δαμιανός Αμπακούμκιν, αρχιτέκτονας και απόφοιτος Κολλεγίου.

***

Πρωθυπουργός στηρίζει Στεφανή

Στήριξη στο υποψήφιο περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, πρώην υπηρεσιακό υπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή θα δώσει ο Πρωθυπουργός. Μετά το ταξίδι του τη Δευτέρα στη Λευκωσία ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Μυτιλήνη για να στηρίξει τον κ. Στεφανή.

***

Η λέξη «υποχώρηση» που ενοχλεί την αντιπολίτευση

Με τη λέξη «υποχωρήσεις» που ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό να εξακολουθεί να ενοχλεί την αντιπολίτευση από τα αριστερά μέχρι τη δεξιά. Με έμπειρους διπλωμάτες να παραδέχονται ότι οι συμβιβασμοί και οι υποχωρήσεις είναι σίγουρα μέσα στο παιχνίδι αλλά δεν πρέπει να προαναγγέλλονται. Με κάποιους να συμβουλεύουν το ΥΠΕΞ προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για λύσεις, που υποτίθεται ότι γίνεται προσπάθεια να έρθουν, να αρχίσουν να μιλούν για τα θετικά βήματα που γίνονται. Και να τα διαφημίζουν στη σωστή τους βάση. Και όχι να ξεκινούν από λέξεις που «πονάνε».

***

Οι ευχαριστίες σε 57 Ροδίτες

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απέστειλε ευχαριστήριες επιστολές στους 57 ιδιώτες – επαγγελματίες που συνέδραμαν με τα πλωτά τους μέσα στον απεγκλωβισμό των 3.700 ατόμων από τις πυρκαγιές στη Ρόδο. Πρόκειται για καπετάνιους και χειριστές επαγγελματικών λέμβων, επιβατηγών – τουριστικών πλοίων, ρυμουλκών, αλιευτικών, ταχυπλόων και ενός τζετ σκι. Ωστόσο και οι εθελοντές συνέβαλαν στην καταστολή της φωτιάς, καθώς και οι κάτοικοι που βοήθησαν ο κάθε ένας με τον τρόπο του στην εκκένωση τουριστικών περιοχών. Ενα μεγάλο ευχαριστώ νομίζω ότι πρέπει η Πολιτεία να δώσει και σε αυτούς τους αφανείς ήρωες που έτρεξαν, μετείχαν με κουβάδες και κλαδιά στη μάχη της φωτιάς για να σώσουν πολλές φορές τις περιουσίες των άλλων.

***

Ο αμανές Τατάρ για δύο κράτη και το… Inshallah Χριστοδουλίδη για νέα συνάντηση

Συναντήθηκαν, επιτέλους, και οι δύο στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ). Ο μεν Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις γνωστές του θέσεις στο Κυπριακό. Αν και αρχικά σημείωσε ότι δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί η συνάντηση, στη συνέχεια είπε ότι «σε σχέση με τη συνάντηση, έχω την ίδια θέση, πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος και να υπάρξει ισότιμη κυριαρχία για να δούμε πρόοδο. Διαφορετικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτή είναι η πολιτική μου».

Ο δε πρόεδρος της Κύπρου Χριστοδουλίδης σε πιο ήπιο τόνο απάντησε ότι η συνάντηση αφορά ένα εξόχως ανθρωπιστικό θέμα και υπογράμμισε ότι γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις που διατυπώνει ο Τατάρ. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η δήλωση του προέδρου, κατά την οποία ανέφερε ότι «εύχομαι, Inshallah, σύντομα να καταστεί δυνατό να συναντηθούμε ξανά και μέσω μιας νέας συνάντησης να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.