Την προσωρινή αναστολή των καθηκόντων του αποφάσισε η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας για τον μέχρι πρότινος Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Ν.Αγχίαλο της Μαγνησίας, μέχρι την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης, που έχει διαταχθεί για τα αίτια και τις συνθήκες σχετικά με τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών, στην περιοχή Καράμπα.

Όπως πληροφορείται το ΒΗΜΑ ο Σμήναρχος (Ι) Δημήτριος Νικολαϊδης έχει λάβει απόσπαση για το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στη Λάρισα. Προσωρινά καθήκοντα διοικητή στην 111 ΠΜ ανέλαβε ο υποδιοικητής της μονάδας ο οποίος έχει επίσης τον βαθμό του Σμηνάρχου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η εντολή που δόθηκε από τον τότε διοίκηση της 111 ΠΜ για την απομάκρυνση του προσωπικού ελάχιστη ώρα πριν την έκρηξη έσωσε αρκετό κόσμο δεν έσωσε όμως τα πυρομαχικά των F-16.

Τι περιείχε η αποθήκη που έγιναν οι εκρήξεις

Η αποθήκη των πυρομαχικών περιείχε:

  • Βλήματα αέρος
  • Βλήματα εδάφους
  • Συμβατικές βόμβες 500 lb, 1000 lb και 2000 lb.

Οι εντολές του Νίκου Δένδια

Ήδη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει διατάξει κατεπείγουσα ΕΔΕ για ν’ αποδοθούν ευθύνες εφόσον κάτι τέτοιο προκύψει από τη διαδικασία.

«Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα» σημείωσε σχετικά ο υπουργός.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή από τον ίδιο για επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων όλης της χώρας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αρμόδιος συντονιστής ορίστηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αντικείμενο των επισκέψεων του είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι, η διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας και η εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων, όπως και η εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας.