Λόγω της προόδου της τεχνολογίας και της μεγάλης μείωσης του κόστους παραγωγής, τα ηλεκτρικά είδη εξαπλώνονται με γρήγορους ρυθμούς, με συνέπεια την ταχεία αύξηση του όγκου των αποβλήτων τους. Επιπλέον, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι φυσικοί πόροι που αντλούμε ως πρώτες ύλες για την κατασκευή των συσκευών μας δεν είναι ανεξάντλητοι αλλά μη ανανεώσιμοι και περιορισμένοι.

Ας έχουμε υπόψη μας και το εξής: Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές είναι κατασκευασμένες από πολλά και διαφορετικά υλικά. Κάποια από αυτά τα υλικά, όπως μέταλλα ή κάποια πλαστικά είναι τελείως ακίνδυνα όταν και όσο λειτουργούν οι συσκευές μας. Όταν, όμως, οι συσκευές μας δεν λειτουργούν (γίνονται δηλαδή απόβλητα), ένα μέρος από αυτά τα υλικά μπορεί να διαφύγουν και να γίνουν επικίνδυνα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι καταναλωτές για να αντισταθμίσουμε την ζημιά στο περιβάλλον: να ανακυκλώνουμε τις ηλεκτρικές μας συσκευές. Επιλέγουμε να μην τις πετάμε στα κοινά απορρίμματα ούτε να τις παρατάμε στο δρόμο, αλλά να τις τοποθετούμε στους ειδικούς κάδους, ώστε να πάνε σε μονάδες που θα αναλάβουν την επεξεργασία τους, με στόχο την απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών που περιέχουν και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών τους στην παραγωγή νέων προϊόντων. Και για να γίνει πιο εύκολη η ζωή μας υπάρχει η επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα που πέρα από τα οικολογικά πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης προσφέρει και οικονομικό κίνητρο.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό όφελος που προκύπτει από την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων μας είναι ότι αποφεύγουμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σε αυτά, όταν μετά το τέλος της χρήσιμης ζωής τους δε υποστούν ορθή περιβαλλοντική διαχείριση.

Επίσης, με την επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων μας ανακτώνται αξιοποιήσιμα υλικά, όπως μέταλλα, γυαλί και πλαστικό, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής νέων προϊόντων.

Επομένως, η ανακύκλωση συνεισφέρει στον περιορισμό της βιομηχανικής ρύπανσης, καθώς μειώνεται η παραγωγή τοξικών αερίων και σωματιδίων που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα ή βιομηχανικών αποβλήτων που ρυπαίνουν το νερό και το υπέδαφος. Ταυτόχρονα, με τη μείωση των παραγωγικών διαδικασιών, εξοικονομείται ενέργεια και περιορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Εκτός της προστασίας του περιβάλλοντος, η ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών έχει ως αποτέλεσμα οικονομικά οφέλη για εμάς. Μπορεί να μειωθεί το κόστος αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων προς τους Χ.Υ.Τ.Α. το οποίο μετακυλείται στου δημότες. Οι κατασκευαστές που παράγουν προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους καθώς, μειώνουν τις ανάγκες τους σε πρώτες ύλες και ενέργεια, σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει, χαμηλότερο κόστος για τη βιομηχανία άρα και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Πλέον πέρα από τις μικρές οικιακές συσκευές, τους λαμπτήρες αλλά και τις πιο ογκώδεις συσκευές όπως πλυντήρια, ψυγεία, μπορούμε να ανακυκλώσουμε και τον ηλεκτρικό μας θερμοσίφωνα. Με αφορμή το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα», δίνεται  επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία αντικατάστασης του ενεργοβόρου ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό, νέας τεχνολογίας.

Εκτός από την μείωση, που θα δεις άμεσα στους λογαριασμούς ρεύματος, απαλλάσσεσαι  από το άγχος να ανοίγεις και να κλείνεις τον θερμοσίφωνα κάθε φορά που χρειάζεσαι ζεστό νερό. Μην ξεχνάς ότι ζούμε σε μια χώρα με μέσο όρο ηλιοφάνειας 2500 ώρες ανά έτος. Γιατί, λοιπόν, να μην εκμεταλλευτείς αυτόν τον φυσικό τρόπο λειτουργίας, κάνοντας οικονομία στην τσέπη σου και προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον, καθώς ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα;

Σε περίπτωση που αποφασίσεις να αντικαταστήσεις τον ηλεκτρικό σου θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό θα πρέπει να τον ανακυκλώσεις. Προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες είναι:

  • Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό έλεγχο.
  • Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία, η οποία δηλώνεται στην αίτηση του Προγράμματος.
  • Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.