Με σεβασμό και τιμή όλοι Έλληνες θα αποχαιρετήσουν σήμερα και αύριο τους δύο ηρωικούς πιλότους των Canadair της Πολεμικής Αεροπορίας που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος στην Κάρυστο. Τους αξίζει, μετά θάνατον, κάθε τιμή.

Και τούτο γιατί, όπως μου έλεγε ένας ανώτατος (Ι) αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας που είδε το βίντεο της συντριβής και που εκπαίδευσε πιλότους, οι δύο χειριστές του Canadair έδειξαν αυτοθυσία: «Πετούσαν πολύ χαμηλά ώστε στις ρίψεις να μην σκορπίζεται το νερό, πετούσαν έτσι συνεχώς, πετούσαν παθιασμένα, ωσάν να ήθελαν να σώσουν το σπίτι τους, την περιουσία τους και όμως ήθελαν με τον τρόπο που πετούσαν να σώσουν ζωές, να προστατεύσουν τα δάση μας, να σώσουν περιουσίες. Με κίνδυνο της ζωής τους. Αψηφώντας τη δική τους ζωή. Οι βουτιές που έκαναν πραγματικά έδειχναν πως ήθελαν να σβήσουν μια για πάντα τη φωτιά, να μην εξαπλωθεί, να μην κινδυνεύσουν ξανά άνθρωποι, να μην χαθούν περιουσίες να μην ηχήσει ξανά το 112 στην περιοχή. Και αγνόησαν τον κίνδυνο. Έτσι η πολιτεία θα τιμήσει τους.

*Τον 27χρονο, Περικλή Στεφανίδη, πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας και από μικρός είχε όνειρο να σκίζει τους αιθέρες με το αεροπλάνο του. Λάτρευε τα ταξίδια και αποφάσισε να υπηρετήσει την Πυροσβεστική Αεροπορία. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το τελευταίο του ταξίδι θα είχε μια τόσο τραγική κατάληξη…

*Τον 34χρονο, Χρήστο Μούλα, που είχε πάθος με τα αεροσκάφη και τα ταξίδια και συχνά ανέβαζε φωτογραφίες από τις πτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

***
Και νεκροί από τις πυρκαγιές

* Μία γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη το απόγευμα της Τετάρτης μέσα σε τροχόσπιτο στην περιοχή Χοροστάσι του Αλμυρού Μαγνησίας, κοντά στο χωριό Πλάτανος, σε σημείο απ’ όπου πέρασε το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στην περιοχή. Δίπλα της βρέθηκε ο άντρας της, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

* Απανθρακωμένος βρέθηκε λίγο μετά τις 20:00 το απόγευμα της Τετάρτης ο κτηνοτρόφος που αγνοούνταν εδώ και περίπου δύο ώρες στον Άγιο Γεώργιο Φερών στη Μαγνησία. Ο 45χρονος βοσκός, βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν, μετέβη στο σημείο για να μπορέσει να σώσει τα ζώα του αλλά τον κύκλωσαν οι φωτιές.

***
Η νέα γέφυρα των Κήπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Ίσως η σημαντικότερη ελληνοτουρκική συμφωνία που έχει επιτευχθεί έως τώρα είναι η κατασκευή της νέας γέφυρας των Κήπων, στα σύνορα των δύο χωρών. Πρόκειται για συμφωνία που προβλέπει νέα υπερσύγχρονη γέφυρα με διπλή κατεύθυνση (τη μισή θα την κατασκευάσει η Ελλάδα και την άλλη μισή η Τουρκία).

Επίσης προβλέπει νέο σύγχρονο μεθοριακό σταθμό, Duty free, και πάρκινγκ φορτηγών (στην ελληνική πλευρά) και συνεπώς τα έξοδά κατασκευής θα βαρύνουν την χώρα μας. Πρόκειται για τις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας των δύο χωρών ( ή χαμηλής πολιτικής, όπως ονομάζονται) και έως τώρα, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης από τα 35 ζητήματα έχουν συμφωνηθεί τα 32.

***
Ο Μητσοτάκης στην Σεούλ, οι επιχειρηματίες στην Ινδία

Μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός προτίθεται να επισκεφθεί την Κορέα, ίσως στο τέλος του 2023. Προπομπός της επίσκεψης αυτής θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, που θα βρίσκεται στην Σεούλ στο τέλος Αυγούστου.

Άνοιγμα όμως, γίνεται και προς την Ινδία. Έως τώρα υπήρχε άψογη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο (ινδικά μαχητικά ήρθαν στην χώρα μας και πήραν μέρος σε κοινές ασκήσεις με ελληνικά F-16), τώρα πάμε και σε επιχειρηματικό. Ο κ. Φραγκογιάννης οργανώνει επίσκεψη Ελλήνων επιχειρηματιών στην Ινδία.

***
Belh@rra το «αριστούργημα της τεχνολογίας»

Σύμφωνα με την Naval Group που κατασκευάζει τις ελληνικές φρεγάτες η Belh@rra είναι αριστούργημα της τεχνολογίας.. Όπως αναφέρει η FDI Belharra είναι φρεγάτα μάχης πολλαπλών ρόλων διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες κατά πλοίων, έναντι εναέριων απειλών, ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων όπως και προβολής ειδικών δυνάμεων. Ακόμα θα ενισχύσει σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού και θα αλλάξει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

***
Η πρόταση για καθολική ασφάλιση

Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πρότεινε την καθολική ασφάλιση έναντι των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές. Γεγονός που θα: 1. μείωνε το ασφάλιστρο, 2. ενίσχυε τη ρευστότητα για επενδύσεις στο εσωτερικό, 3. απελευθέρωνε δημοσιονομικούς πόρους για επενδύσεις & δράσεις κοινωνικής συνοχής. Το θέμα είναι. Θα το ακούσουν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης.

***
Ήρθε το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο

Το μεγαλύτερο, πιο σύγχρονο και ισχυρότερο από πλευράς οπλικών συστημάτων και μαχητικών αεροσκαφών πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, πλέει τούτες τις ημέρες σε ελληνικές θάλασσες και συγκεκριμένα δυτικά της Κρήτης.

Είναι εξοπλισμένο με νέα προηγμένη τεχνολογία και, σύμφωνα με το ναυτικό των ΗΠΑ, έχει «περίπου τριπλάσια ηλεκτρική ισχύ» σε σχέση με την κλάση Nimitz.

Επίσης, χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικό σύστημα για την απονήωση αεροπλάνων αντί για καταπέλτες ατμού, ενώ είναι εξοπλισμένο και με πολύ προηγμένο ραντάρ dual band. Και το σημαντικότερο; Τα αεροσκάφη του F-18 συναντήθηκαν χθες με τα δικά μας F-16 σε κοινές ασκήσεις.

***
Το τηλεφώνημα των τεσσάρων στρατηγών

Μαθαίνω ότι οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας μίλησαν τηλεφωνικά με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο για να του εκφράσουν την συμπαράστασή τους για τις πυρκαγιές που πλήττουν την χώρα μας. Είναι εξάλλου γνωστό ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τους ομολόγους του οι οποίοι και στο παρελθόν έχουν συμπαρασταθεί έμπρακτα στην χώρα μας.

Η στρατιωτική διπλωματία την οποία εδώ και 3,5 χρόνια πιστεύει και εφαρμόζει ο Αρχηγός έχει αναδείξει την ελληνική ισχύ και οι υπόλοιπες χώρες διακρίνουν έναν δυναμικό και αξιόπιστο σύμμαχο. Έτσι οι επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις που σχεδιάζονται και εκτελούνται κάθε χρόνο από το ΓΕΕΘΑ με συμμάχους φίλους και εταίρους διαρκώς αυξάνονται και αναβαθμίζονται.

***
Η «Ομπρέλα» θέλει Φίλη για Δήμαρχο Αθηναίων

Με τουλάχιστον δύο υποψηφιότητες για τον μητροπολιτικό δήμο της Αθήνας προσέρχονται τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία αναμένεται να επικυρώσει τα χρίσματα για τους κεντρικούς δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Με την αξιωματική αντιπολίτευση να τείνει προς την «επιστράτευση» κεντρικών στελεχών της σε εμβληματικούς δήμους, όπως αυτός της Αθήνας, στη λίστα των προτάσεων που θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση προστίθεται το όνομα του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για τον Δήμο Αθηναίων, ως πρόταση της εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα», με δεδομένο και ότι διετέλεσε βουλευτής Α’ Αθήνας κατά το παρελθόν. Να σημειωθεί ότι κρούση για τον Δήμο Αθηναίων έγινε και στον καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου, Νικόλα Φαραντούρη, ενώ είχε συζητηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα και το όνομα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού.