Το τελευταίο «αντίο» στον 27χρονο ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, που έχασε τη ζωή του μετά τη συντριβή του Canadair στην Κάρυστο προ δύο ημερών, είπαν το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) γονείς, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.
Η εξόδιος ακολουθία του συγκυβερνήτη στη μοιραία πτήση τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Αγιονερίου Κιλκίς.
Το παρών έδωσε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.
Ο πατέρας κρατούσε το ξίφος
Μαυροφορεμένοι και συντετριμμένοι οι άνθρωποι που γνώριζαν τον Περικλή Στεφανίδη, αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι το νήμα της ζωής του κόπηκε τόσο απότομα.
Με δάκρυα στα μάτια και φωτογραφίες του αδικοχαμένου νέου στα χέρια έφτασαν στην εκκλησία του χωριού, που κατακλύστηκε από στεφάνια.
Ο πατέρας του κρατούσε το ξίφος και το πηλίκιο του γιου του.
Απόλυτη σιωπή και δάκρυα στα μάτια συνέθεταν στο σκηνικό εντός κι εκτός ναού. Οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα καθ’ όλη τη διάρκεια.
Άγημα απέδωσε τις τιμές που αναλογούσαν στην περίσταση.
Οι συνάδελφοί του ήταν φυσικά εκεί για να τον αποχαιρετήσουν.
Όπως επίσης και υψηλόβαθμα στελέχη όλων των όπλων.
Η σορός του Περικλή Στεφανίδη μεταφέρθηκε στον ναό γύρω στις 16:20. Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία.
Ο 27χρονος χειριστής μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ξηροκρήνη, προτού εισέλθει στη Σχολή Ικάρων. Μετά την αποφοίτηση του υπηρέτησε στα πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Είχε από μικρός όνειρο να πετάξει με αεροπλάνα. Όσοι τον ήξεραν τον περιέγραψαν ως έναν νέο που λάτρευε τα ταξίδια και αποφάσισε να υπηρετήσει την Πυροσβεστική Αεροπορία.
Η κηδεία του σμηναγού Χρήστου Μουλά θα τελεστεί την Παρασκευή στο Γαβαλοχώρι Χανίων, όπου βρίσκεται το πατρικό του. Όπως έγινε γνωστό, το παιδί που θα φέρει η συζυγός του στη ζωή ύστερα σε μερικούς μήνες θα υιοθετηθεί από τη Βουλή.
Αντιπτέραρχοι οι δύο αδικοχαμένοι ιπτάμενοι
Εν τω μεταξύ, το πρωί της Πέμπτης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας οργανώθηκε ειδικής τελετης για τους δύο άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσαν στο καθήκον, επιχειρώντας να σβήσουν εστίες φωτιάς στην Κάρυστο.
Προς τιμήν των δύο, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στάθηκε σε στάση προσοχής στην είσοδο του κτιρίου, τη ίδια στιγμή που στα μπαλκόνια είχαν παραταχθεί εκπρόσωποι από όλα τα σώματα.
Μετά την έπαρση της σημαίας, που θα κυματίζει μεσίστια μέχρι τη λήξη του τριήμερου εθνικού πένθους, τελέστηκε τρισάγιο στον ναό που βρίσκεται στο στρατόπεδο Παπάγου.
«Με απόφαση του συμβουλίου αρχηγών των γενικών επιτελείων και μετά από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στους δύο ιπτάμενους απονέμεται ο βαθμός του αντιπτεράρχου. Η μνήμη τους θα παραμείνει ζωντανή μαζι με αυτήν όλων των ιπτάμενων που έχουν χάσει τη ζωή τους δείχνοντας αυταπάρνηση για την προστασία της πατρίδας, της περιουσίας και της ζωής όλων των Ελλήνων» ανάφερε ο Νίκος Δένδιας μετά την τελετή.