Περισσότερες από δέκα είναι οι ημέρες που η χώρα δοκιμάζεται από τις φωτιές, όπως επισήμανε στο μήνυμά του ο Βασίλης Κικίλιας. Μάλιστα η Τετάρτη (26/7) ήταν η πιο δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού, σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβετικής.

Πλέον το επίκεντρο έχει μεταφερθεί στην κεντρική Ελλάδα με το μέτωπο στο Βελεστίνο και συνολικά στη Μαγνησία, ευρύτερα του Βόλου, να είναι το μεγαλύτερο.

Γι’ αυτό και όλο το βράδυ άπαντες, δυνάμεις κατάσβεσης και πολίτες, θα βρίσκονται σε εγρήγορση μέχρι το ξημέρωμα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και ο εφιάλτης παραμονεύει.

Μάλιστα μετά τη 1:30 της Πέμπτης, το 112 ειδοποίησε για άμεσα εκκένωση των Μελισσάτικων.

Όχι ότι στη Ρόδο δεν συντρέχουν λόγο ανησυχίας, καθώς σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις. Τουλάχιστον το μέτωπο στη Λαμία μοιάζει να βρίσκεται σε ύφεση και να έχει τεθεί υπό έλεγχο μετά από μερικές δύσκολες ώρες, καθώς κάηκαν και οικήματα. Βελτιωμένη και η κατάσταση στην Κέρκυρα, με τον πρώτο απολογισμό να κάνει λόγο για 30.000 στρέμματα που έγιναν στάχτη.

Δύο νεκροί, τραυματίστηκαν πυροσβέστες

Μαζί με τα στρέμματα βλάστησης βέβαια, χάθηκαν και δύο ζωές. Μιας γυναίκας που εντοπίστηκε απανθρακωμένη μέσα στο τροχόσπιτό της, στο Χοροστάσι, κι ενός κτηνοτρόφου στον Άγιο Γεώργιο Φερών.

Ο 45χρονος άνδρας, όπως και οι τελευταίες συγκλονιστικές εικόνες του έδειξαν προτού καεί, έκανε απελπισμένες προσπάθειες να σώσει το κοπάδι του, γιατί δεν ήθελε να το εγκαταλείψει. Σε αντίθεση με τον αδερφό του που έφυγε εγκαίρως από τη φλεγόμενη περιοχή και σώθηκε.

Από νωρίς πάντως η Πολιτική Προστασία είχε μεριμνήσει για την εκκένωση διάροφων οικισμών είτε στη Μαγνησία είτε στη Φθιώτιδα, θέτοντας σταθερά σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Μαζί της ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος προειδοποιούσε για τον κίνδυνο ανατίναξης δεξαμενών προπανίου στην περιοχή.

Την ίδια ώρα η Αστυνομία προχωρούσε στη σύλληψη υπόπτου, ο οποίος είχε στην κατοχή του εύφλεκτο υλικό.

Τέλος, με σοβαρά εγκαύματα β’ βαθμού σε χέρια, πόδια, πρόσωπο και πλάτη έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου ένας εκ των πυροσβεστών που επιχειρούσαν στο πεδίο της κατάσβεσης. Σε πρώτη φάση έγινε προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του κι ακολούθως διεκομίσθη σε νοσοκομείο της Αθήνας.