Ο Kevin Spacey αθωώθηκε, τώρα μένει να να ξαναχτίσει την καριέρα του

Μπορεί μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης ο οσκαρικός ηθοποιός να ξεφύσηξε με ανακούφιση, αλλά το τι θα σημάνει η ετυμηγορία του Southwark Crown Court του Λονδίνου για την καριέρα του Kevin Spacey από εδώ και πέρα παραμένει ακόμα ασαφές.

Ο δύο φορές βραβευθείς με Όσκαρ ηθοποιός Kevin Spacey – γνωστός για τους πολλές φορές μοχθηρούς του κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς ρόλους, μεταξύ των οποίων και ο Frank Underwood στην σειρά House of Cards – μετά από σχεδόν έξι χρόνια αφότου άρχισαν να εμφανίζονται καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον του, κρίθηκε τελικά αθώος την Τετάρτη (26/07) από το σώμα ενόρκων της Βρετανίας και για τις εννέα κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης.  Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση, η οποία διήρκησε πάνω από δώδεκα ώρες, οι ένορκοι του Southwark Crown Court του Λονδίνου κατέληξαν στην απόφασή τους.

Η στιγμή που ο Kevin Spacey ακούει την αθωωτική απόφαση των ενόρκων/ Φωτ.: REUTERS/Susannah Ireland

Μπορεί μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο οσκαρικός ηθοποιός να ξεφύσηξε με ανακούφιση, αλλά το τι θα σημάνει η ετυμηγορία του Southwark Crown Court του Λονδίνου για την καριέρα του Spacey από εδώ και πέρα παραμένει ακόμα ασαφές. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Zeit Magazin τον περασμένο Ιούνιο, ο ηθοποιός ενόψει της δίκης του είχε δηλώσει: «Σε 10 χρόνια, δεν θα σημαίνει τίποτα. Η δουλειά μου θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ό,τι εγώ, και αυτό είναι που θα μνημονεύεται. Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι αυτή τη στιγμή που είναι έτοιμοι να με προσλάβουν τη στιγμή που θα απαλλαγώ από αυτές τις κατηγορίες».

Το πιθανότερο είναι ότι, απαλλαγμένος πλέον από όλες τις κατηγορίες εις βάρος του, ο Spacey θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη φήμη του και να ξαναχτίσει την καριέρα του. Ο ηθοποιός μπορεί να είναι, όπως είπε ο συνήγορός του Patrick Gibbs KC στους ενόρκους στο Southwark Crown Court κατά την υπεράσπισή του, «ερωτύλος, ασυγκράτητος και ελαφρώς ιδιόρρυθμος» αλλά, σύμφωνα με δύο πλέον δικαστικές αποφάσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αυτό δεν τον καθιστά σεξουαλικό παραβάτη. Με το όνομά του ακηλίδωτο, ο Spacey είναι πιθανόν να σκέφτεται ήδη την επιστροφή του στη μεγάλη οθόνη. Άλλωστε, ως ηθοποιός, ήταν, είναι και θα είναι εξαιρετικός.

Όμως, το ερώτημα είναι αν αυτό είναι αρκετό για να του εξασφαλίσει νέους ρόλους. Ο Spacey τα τελευταία χρόνια έλαβε πολλή αρνητική δημοσιότητα. Τόση, που είναι αρκετά δύσκολο ένα μεγάλο franchise να χτυπήσει την πόρτα του αυτή τη στιγμή. Είναι ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο για τα μεγάλα στούντιο να συνδεθούν με τον ηθοποιό. Ωστόσο, αν κρίνουμε από την περίπτωση του Johnny Depp, ο οποίος μετά την πολύμηνη δίκη του για ενδοοικογενειακή βία, έχει καταφέρει σήμερα να σταθεί στα πόδια του και να κάνει νέα επαγγελματικά βήματα σε πιο ανεξάρτητα κινηματογραφικά μονοπάτια.

Αυτή θα μπορούσε να είναι μία οδός και για τον Spacey προς την αποκατάσταση του ονόματός του. Αλλωστε, δεν είναι και ότι έχει πάψει εντελώς να δουλεύει στο χώρο ή ότι έχει χάσει όλες του τις μετοχές ως ηθοποιός. Τον περασμένο Ιανουάριο ο Spacey έλαβε βραβείο για το έργο ζωής του από το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου στο Τορίνο της Ιταλίας, ενώ σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες από το IMDb, ο ηθοποιός έχει ήδη ολοκληρώσει τα γυρίσματα δύο ταινιών που δεν έχουν βγει ακόμα σε κυκλοφορία.

Ο ίδιος ο Spacey κατά τη διάρκεια της δίκης δήλωσε ότι «με λίγες εξαιρέσεις» δεν ήταν σε θέση να εργαστεί τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια. «Κάποιοι θαρραλέοι και πολύ ευγενικοί κινηματογραφιστές ή παραγωγοί παρά τις κατηγορίες ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μου και μου πρότειναν να δουλέψω μαζί τους και το έκανα με μεγάλη χαρά», είπε στους ενόρκους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.