Συνεχίζει να καίει ότι βρεθεί στο διάβα της, για 8η μέρα, η φωτιά στη Ρόδο. Την ίδια ώρα οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς και των εθελοντών, επικεντρώνονται στα χωριά Μαλώνα και Γεννάδι για να μπορέσουν να αποτρέψουν την εισβολή της φωτιάς, ενώ και τα δύο χωριά έχουν εκκενωθεί.

Στο Γεννάδι υπάρχει μέτωπο φωτιάς πέριξ του χωριού και για την αντιμετώπισή του δίνεται μάχη από εθελοντές και πυροσβέστες, με την συνδρομή και εναέριων μέσων.

Μάχη δίνεται επίσης και στην γύρω περιοχή από το χωριό της Μαλώνας, αφού υπάρχει κίνδυνος να μπει η φωτιά στον οικισμό. Και στη Μαλώνα επιχειρούν πυροσβέστες και αρκετοί εθελοντές.

Εθελοντές με βυτία νερού, Ρόδος, 25 Ιουλίου 2023. REUTERS/Nicolas Economou

Ειδικότερα, στη Ρόδο, η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε από τις πρωινές ώρες στην περιοχή Βάτι έλαβε διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς Λίνδο.

Βάτι

Νωρίτερα, μέσω 112 και οι κάτοικοι και επισκέπτες στο Γεννάδι, όπως και αυτοί σε Πλημμύρι και Λαχανιά, κλήθηκαν να εκκενώσουν όλοι προς Λίνδο και Απολακκιά.

Στην κατάσβεση επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα, αλλά και πλήθος εθελοντών, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού περιοδικά εκτελούν 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Εισαγγελική παρέμβαση για τη φωτιά

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης στον Πταισματοδίκη Ρόδου για την καταστροφική φωτιά που πλήττει το νησί εδώ και επτά μέρες.

Ζητείται ειδικότερα, σύμφωνα με τη Δημοκρατική, να διερευνηθεί αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών ή για εμπρησμό δάσους από αμέλεια επί παραδείγματι, λόγω ανεξέλεγκτης απόρριψης ή καύσης σκουπιδιών ή άλλης ανθρώπινης επενέργειας.

Ταυτόχρονα η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, αφουγκραζόμενη τα όσα καταγγέλθηκαν κυρίως στα social media αλλά και από μέλη εθελοντικών ομάδων και απλούς πολίτες, παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη Ρόδου να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της παραβάσεως καθήκοντος, της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας και της υποβάθμισης περιβάλλοντος.