Παρά την απεργία ηθοποιών και σεναριογράφων, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ανακοίνωσε σήμερα ένα πλούσιο line-up ταινιών που θα κάνουν πρεμιέρα στην Μπιενάλε του 2023, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών που διαγωνίζονται για τον φετινό Χρυσό Λέοντα.

Με την απεργία Αμερικανών ηθοποιών και σεναριογράφων να συνεχίζεται σθεναρά, υπήρχαν ανησυχίες ότι το φετινό line-up της Βενετίας ενδεχομένως να ήταν πολύ διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Όμως οι φόβοι αυτοί δεν επαληθεύτηκαν, με τον διευθυντή του φεστιβάλ Βενετίας Alberto Barbera να παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μερικές από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, συμπεριλαμβανομένων των νέων ταινιών των Bradley Cooper, Sofia Coppola, Γιώργου Λάνθιμου, Michael Mann και Ava DuVernay.

Στιγμιότυπο από το επίσημο τρέιλερ της ταινίας.

Η ταινία Challengers του Luca Guadagnino, ένα τενιστικό δράμα με πρωταγωνιστές τη Zendaya, τον Josh O’Connor και τον Mike Faist, επρόκειτο να ανοίξει το Φεστιβάλ Βενετίας 2023, αλλά αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού η MGM ανακοίνωσε ότι θα μεταθέσει την κυκλοφορία της ταινίας στις 26 Απριλίου 2024. Αντ’ αυτού, το Φεστιβάλ θα ανοίξει στις 30 Αυγούστου το Comandante, ένα ιταλικό δράμα εποχής σε σκηνοθεσία Edoardo De Angelis με πρωταγωνιστή τον Pierfrancesco Favino (Ο προδότης), και θα κλείσει με το Society of the Snow, ένα θρίλερ επιβίωσης δια χειρός J.A. Bayona, σε παραγωγή Netflix, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Society of the Snow/ Φωτ.: Netflix

Ο διευθυντής του φεστιβάλ δήλωσε ότι το πρόγραμμα του 80ου φεστιβάλ είχε ήδη οριστικοποιηθεί πριν από την απεργία, αλλά ότι ο αντίκτυπος των εργατικών κινητοποιήσεων στο τελικό πρόγραμμα «ήταν σχετικά περιορισμένος», καθώς μόνο η ταινία Challengers αποσύρθηκε. Σημείωσε επίσης ότι οι απεργίες της SAG-AFTRA θα σημάνουν την απουσία κάποιων ηθοποιών μεν, αλλά ότι τα μεγάλα ονόματα των ανεξάρτητων παραγωγών θα είναι εκεί, πράγμα που σημαίνει ότι το κόκκινο χαλί δεν θα μείνει απάτητο.

Στιγμιότυπο από την ταινία «Maestro» του Bradley Cooper.

Με ταινίες όπως το Maestro, το δεύτερο σκηνοθετικό εγχείρημα του Bradley Cooper, το The Killer του David Fincher και το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου,το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα είναι πολύ εντυπωσιακό. Ακόμα, για τον Χρυσό Λέοντα θα διαγωνιστεί φέτος η ταινία Priscilla της Sofia Coppola, που θα κάνει πρεμιέρα στη Βενετία, όπως και η πολυαναμενόμενη βιογραφική ταινία του Michael Mann, Ferrari, βασισμένη στη βιογραφία του Brock Yates για τον θρύλο Ιταλό οδηγό αγώνων Enzo Ferrari.

Οπως δήλωσε στο Hollywood Reporter ο διευθυντής του φεστιβάλ, ορισμένες ταινίες θα μπορούσαν να λάβουν ειδική απαλλαγή από την SAG-AFTRA για να επιτρέψουν στους ηθοποιούς να παρευρεθούν στο φεστιβάλ για την προώθηση της ταινίας τους.