«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει και σήμερα ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της ψήφου όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού, με την πρόταση να εκλέγεται συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών και να υπάρχει το δικαίωμα και η δυνατότητα αυτή σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, καλώντας τον πρωθυπουργό και τα άλλα κόμματα να απαντήσουν γιατί δεν αποδέχονται αυτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «είναι και η πρόταση των αποδήμων».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η επιλογή της γίνεται για «καθαρά επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους, υποτιμώντας και τους απόδημους αλλά και το συνταγματικό πνεύμα».
Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία που περιγράφει ξανά την πρόταση του κόμματος για τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι. «Να μας απαντήσετε: θέλετε να υπάρχει η φωνή των αποδήμων μέσα στο Κοινοβούλιο;», σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ένα νομοσχέδιο «εσπευσμένα, πρόχειρα, χωρίς καμία διάθεση για συναίνεση, μια ρύθμιση, γιατί τώρα κρίνει ότι την συμφέρει η σύνθεση του Κοινοβουλίου για να περάσει αυτό που επιθυμεί» και ότι έτσι «υπονομεύει και καταστρατηγεί τη συνταγματική πρόβλεψη και το πνεύμα του Συντάγματος».
Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «η ομογένεια δεν πρέπει να ενσωματωθεί στην εγχώρια κομματική αντιπαράθεση με όρους κομματικού ακροατηρίου» και πως γι’ αυτό η πρόταση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ «αλλά και της ομογένειας, είναι το ενιαίο υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, η κυβέρνηση όμως το απορρίπτει». «Όταν ρωτάτε υποκριτικά αν θέλουμε να μετρούν οι ψήφοι των αποδήμων, εμείς θέλουμε να υλοποιηθεί αυτό που οι απόδημοι ζητούν, να μη μετρούν κομματικά οι δικές τους ψήφοι, αλλά να έχουν δικό τους ενιαίο διακομματικό και υπερκομματικό ψηφοδέλτιο. Σε αυτό πρέπει να τοποθετηθείτε», υπογράμμισε. Σχολίασε δε ότι αυτό το ερώτημα αποκαλύπτει την αγωνία της κυβέρνησης, που «είναι η ψηφοθηρία». «Δεν σας ενδιαφέρει να υπάρχουν εδώ μέσα βουλευτές των αποδήμων και αυτό αποτελεί προσβολή στους ανθρώπους αυτούς», «γιατί δεν ακούτε τους απόδημους και τους εμπλέκετε στα κομματικά σας συμφέροντα», είπε.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και οι εντός επικράτειας Έλληνες, που εργάζονται μακριά από τις εκλογικές τους περιφέρειες. Σχολίασε ότι προκαλεί εντύπωση ότι η κυβέρνηση δείχνει ενδιαφέρον για το πώς θα διευκολυνθούν οι Έλληνες του εξωτερικού, «αλλά δεν κάνει τίποτα για τους Έλληνες που λόγω βιοπορισμού είναι σε άλλες περιφέρειες». Είπε ότι αυτή η επιλογή της κυβέρνησης «δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας», τονίζοντας ότι για να αποκαλυφθεί αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε και τη σχετική τροπολογία.
Ο κ. Φάμελλος απάντησε στον κ. Μητσοτάκη ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι ενιαία και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να αμφισβητείτε την ομόφωνη απόφαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς εκπροσωπείται με βάση το Σύνταγμα». Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, ενιαίος, σοβαρός και είναι η πραγματικά αξιωματική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα, γιατί δεν είμαστε κομμάτι κανενός βολικός δικομματισμού».
Κάνοντας αναδρομή για το θέμα της ψήφου των αποδήμων που «είναι συνταγματική επιταγή ήδη από το 1975» αλλά δεν ρυθμίστηκε ποτέ γιατί «κανένα κόμμα που κυβερνούσε μέχρι το 2015 δεν ήθελε ή δεν μπόρεσε», σημείωσε ότι «η διευκόλυνση της συμμετοχής των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, αποτέλεσε πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν» και πως η συζήτηση και σήμερα εξελίσσεται πάνω στην συνταγματική αναθεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που ωρίμασε και προώθησε λύση και μάλιστα με διακομματική συναίνεση, ότι έθεσε το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος και προέβλεψε τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με το νόμο 4555/2018 (άρθρο 256) για την κατάρτιση πρότασης για την ψήφο των αποδήμων, όμως «η ΝΔ ψήφισε κατά σε αυτή τη ρύθμιση». Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, όταν απαιτήθηκε νέα συνταγματική αναθεώρηση το 2019, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε να υπάρχουν δυνητικά κάποιες προϋποθέσεις και έτσι κατέστη εφικτή η ψήφιση του ν. 4648/2019. Ο κ. Φάμελλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη συμμετοχή των αποδήμων όπως ορίζουν και οι κανόνες της δημοκρατίας, να εκπροσωπούνται από ανθρώπους που θα γνωρίζουν και ζουν στους απόδημους και πως αυτό πρότεινε και όταν ο Μ. Βορίδης έφερε την άρση των περιορισμών τον Μάιο του 2021.
Σχολίασε ότι τώρα η κυβέρνηση φέρνει την ίδια διάταξη με το 2021 χωρίς να ενδιαφέρεται για συναίνεση. Τόνισε ότι όμως χάνεται μια ευκαιρία, καθώς μετά την πρώτη εφαρμογή του νόμου 4648/19 υπήρχαν τρεις επιλογές: α) βελτίωση της διαδικασίας πρόσβασης και άσκησης του δικαιώματος ψήφου, β) αλλαγή των προϋποθέσεων που το Σύνταγμα θέτει δυνητικά, γ) αξιολόγηση των παρατηρήσεων του Συνηγόρου του Πολίτη για βελτίωση της εφαρμογής των προϋποθέσεων. «Η κυβέρνηση δεν επιλέγει τίποτα από αυτά που αντιστοιχούν στο Σύνταγμα. Απαξιώνει τη συνταγματική ρύθμιση που και η ίδια είχε ψηφίσει στην αναθεώρηση του 2019», είπε. Τόνισε δε ότι η εισήγηση της κ. Κεραμέως είναι σε απολύτως αντίθετη κατεύθυνση με την αιτιολογική του νόμου Θεοδωρικάκου το 2019, που μιλούσε για «απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε επέμβαση επί του εκλογικού αποτελέσματος». Πρόσθεσε ότι «η ΝΔ με μία κίνηση συνταγματικά απερίσκεπτη υπονομεύει τη δική της ρύθμιση, που δεν έχει ακόμη προλάβει να δοκιμαστεί επαρκώς στην πράξη».
«Η διαφημισμένη ετοιμότητα δεν απεικονίζεται στο πεδίο»
Ξεκινώντας την ομιλία του με τις εξελίξεις σχετικά με τις πυρκαγιές, ο κ. Φάμελλος είπε ότι «η δηλούμενη και διαφημισμένη ετοιμότητα δεν απεικονίζεται στο πεδίο» και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά με το δόγμα «εκκένωση-αποζημίωση» και να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες της στους δήμους». Ζήτησε την πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών του 2019, ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων, εφαρμογή των πορισμάτων της επιτροπής Goldammer. Σχολίασε ότι «έστω και καθυστερημένα από το στόμα του πρωθυπουργού, οι καταστροφές συνδέονται με την κλιματική κρίση» και επέσεισε «τον κίνδυνο η κλιματική κρίση να αποτελέσει από την κυβέρνηση και μία βολική δικαιολογία». «Η αναγνώριση της κλιματικής κρίσης θα σας είχε υποχρεώσει σε καλύτερη προετοιμασία, που δεν την βλέπουμε», τόνισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αντί να αναβαθμίσει τις δυνατότητες με έμφαση στον σχεδιασμό και την πρόληψη, αλλά και στην ανθεκτικότητα κοινωνίας και οικονομίας, είχαμε πάγωμα των εργαλείων πρόληψης δασικών πυρκαγιών, πάγωμα των περιφερειακών σχεδίων προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή, αποδόμηση των περιβαλλοντικών φορέων». Σχολίασε ότι ακόμα και ο νόμος πολιτικής προστασίας του 2020 της ΝΔ δεν εφαρμόζεται και παραμένουν «χιλιάδες κενά στο πυροσβεστικό Σώμα». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέλεξε να κάνει δύο παρεμβάσεις: για τις κινήσεις της επόμενης μέρας στις καμένες εκτάσεις και για τον συντονισμό αλληλεγγύης και φιλοξενίας των πυρόπληκτων στη Ρόδο.
«Η Αριστερά ήταν και θα παραμείνει πατριωτική δύναμη ευθύνης»
Μιλώντας για τα εθνικά θέματα ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι η ΝΔ επιμένει να αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση», επειδή -όπως είπε- ζητά διαφάνεια στα εξοπλιστικά και ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, «επειδή απαιτούμε να μην παρακολουθείτε τη στρατιωτική ηγεσία, επειδή στηρίζουμε την προστασία συνόρων, αλλά απαιτούμε με βάση το διεθνές δίκαιο και να σώζεται κάθε ζωή που κινδυνεύει».
Υπογράμμισε ότι «η Αριστερά, ιστορικά, ήταν, είναι και θα παραμείνει πατριωτική δύναμη ευθύνης, που προασπίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εκμεταλλεύτηκε το ευαίσθητο θέμα της Θράκης για αλίευση ψήφων «και βλέπουμε τα αποτελέσματα των χειρισμών σας. Λέγατε σε δηλώσεις σας ότι θα θέσετε το θέμα στον Τούρκο Πρόεδρο και ακούσαμε ανησυχητικές δηλώσεις μετά τη συνάντηση ότι το θέμα αυτό θα εισαχθεί στην ατζέντα, κάτι που αφορά και σε εσωτερικά μας θέματα». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στηρίζει και στήριξε τον διάλογο με την Τουρκία και στηρίζει σήμερα και την προώθηση διαύλων και την επανεκκίνηση των διερευνητικών και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Υπογράμμισε ότι όμως «ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να είναι συγκροτημένος, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές για την κυριαρχία και την άμυνα της χώρας και σαφή οδικό χάρτη για οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Και να αξιοποιεί τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να δεσμεύσουν την Τουρκία σε διάλογο βασισμένο στο διεθνές δίκαιο με τερματισμό των προκλήσεων». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι «δεν μπορείτε να έχετε παραχωρήσει 6 στρατιωτικές εγκαταστάσεις και την Αλεξανδρούπολη επ’ αόριστον στον κ Μπάιντεν και να μην απαιτείτε δέσμευση και περιορισμούς για την πώληση των F16. Δεν είναι δυνατόν να στηρίζεστε μόνο στις καθόλα σημαντικές προσπάθειες του κ. Μενέντεζ και άλλων στο Κογκρέσο. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει αρχίσει καν καλά-καλά ο διάλογος, και αντί να κινούμαστε προσεκτικά, με ουσιαστικά βήματα, να μιλάτε για υποχωρήσεις. Που ακούστηκε ένα μέρος μιας διαπραγμάτευσης να προαναγγέλλει μονομερώς υποχωρήσεις πριν από τις διαπραγματεύσεις;».
Κατά την έναρξη της πρωτολογίας του ο κ. Φάμελλος, με αφορμή τη σημερινή 49η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ιστορία μας αποτελεί και τη συλλογική μας μνήμη και ότι πρέπει «να θυμόμαστε ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες δεν χαρίστηκαν και δεν χαρίζονται, και ότι ο αγώνας για την περιφρούρηση της δημοκρατίας και των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι καθημερινός». Είπε ότι «είναι ακόμη πιο επίκαιρη η μέρα αυτή μνήμης και τιμής σήμερα, επειδή οι δημοκρατικές αξίες αμφισβητούνται και, δυστυχώς, στο ελληνικό Κοινοβούλιο μετέχουν πλέον κόμματα που φτάνουν να αμφισβητούν κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών και δημοκρατικές ελευθερίες» και ότι «οφείλουμε να δίνουμε καθημερινές μάχες».
Κατά την ομιλία του, ο κ. Φάμελλος είπε ότι υπάρχει μία «μεγάλη ασυνέπεια» με την κατανομή των εδράνων των θέσεων των βουλευτών και ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να επιλυθεί η τριχοτόμηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Είναι ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να τοποθετηθεί το κόμμα «Σπαρτιάτες» στην άνω δεξιά πλευρά των εδράνων, όπως αντιστοιχεί με τον πολιτικό άξονα και την ευρωπαϊκή πρακτική των Κοινοβουλίων», τόνισε, ζητώντας σεβασμό του κοινοβουλευτικού κανόνα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ