Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στα μέτωπα της Ρόδου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η νύκτα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζεται αμείωτη από νωρίς το πρωί από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα αλλά και από ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και πολυμελείς ομάδες εθελοντών που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην γραμμή της μάχης.
Μέχρι τώρα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται η κατάσταση στα τρία μέτωπα της φωτιάς είναι εκτός ελέγχου ενώ τεράστια είναι η καταστροφή στο οικοσύστημα του νησιού.
Τα τρία μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι στην περιοχή Ασκληπειού -Κιοτταρίου, στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων και δίνεται μάχη από αέρος και εδάφους για τον περιορισμό τους. Η προσπάθεια και σήμερα δυσκολεύεται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν και το δύσβατο της περιοχής.
Η μάχη σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Νότια Ρόδος
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.
Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής
«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.»
Όπως είναι γνωστό λόγω της εξέλιξης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.
Μέτρα για τη διευκόλυνση των επιβατών στο αεροδρόμιο
Σε συνεργασία με τις δύο εταιρείες που διακινούν το μεγαλύτερο όγκο επιβατών στη Ρόδο, την TUI και την Jet2, έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες πτήσεις. Ειδικότερα, τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την διευκόλυνση των επιβατών είναι τα εξής:
- Τις επόμενες ώρες, και συγκεκριμένα μέχρι τις 03:00 π.μ. θα αναχωρήσουν, από τις δύο εταιρείες, 14 πτήσεις με περίπου 2.700 επιβάτες. Συνολικά, μέχρι τις 00:00 π.μ., θα υπάρξουν 44 πτήσεις, αναχωρήσεις και αφίξεις, με περίπου 14.500 επιβάτες.
- Πτήσεις Επαναπατρισμού: Όλες οι πτήσεις και των δύο εταιρειών, που καταφθάνουν στο νησί θα έρχονται κενές με σκοπό να παραλάβουν επιβάτες.
- Δημιουργία “Help Center”: Βοήθεια και διεκπεραιώσεις επιβατών χωρίς τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Το εν λόγω κέντρο το στελεχώνουν εκπρόσωποι των πρεσβειών και της Αστυνομίας.
- Παροχή κουπονιών σίτισης σε επιβάτες σε αναμονή. Επιπλέον, με τη συνδρομή του Δήμου, παρασχέθηκαν 300 επιπλέον καθίσματα στο αεροδρόμιο για την αντιμετώπιση των αυξημένων και έκτακτων αναγκών.
- Ενεργοποίηση του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, με αντιπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών και φορέων επίγειας εξυπηρέτησης για την άμεση και καλύτερη διευκόλυνση όλων των επιβατών.
- Μετά από επικοινωνία με τους φορείς επίγειας εξυπηρέτησης ενισχύεται το προσωπικό στο αεροδρόμιο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.
- Ο Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αυξημένης κίνησης των πτήσεων. Η υλοποίηση όλων των παραπάνω μέτρων, θα παρακολουθείται από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στο χώρο του αεροδρομίου, στο οποίο θα συμμετέχει με φυσική παρουσία και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Οι εκκενώσεις
Όσον αφορά τις εκκενώσεις των χωριών στη Ρόδο, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε προληπτική απομάκρυνση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.