Ηταν μια φορά και ένα καιρό ένα… debate

Είναι απορίας άξιο, πώς μετά από την μεγαλειώδη ήττα που υπέστη το κόμμα αυτό και την παραίτηση Τσίπρα, πού βρίσκουν το κουράγιο να ασχολούνται με το αν θα έχουν ή όχι τηλεμαχία οι διεκδικητές της εξουσίας.

Εδώ ο κόσμος καίγεται (στην κυριολεξία), βαρκούλες αρμενίζουνε (στον ΣΥΡΙΖΑ). Ο λόγος για το… debate μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών: Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας. Οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκαν χθες και «συμφώνησαν» (sic) να διεξαχθεί ένα (όχι δυο, όπως ήθελε ο άλλοτε εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα, κ. Παππάς) debate μετά το Διαρκές Συνέδριο, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή αρχηγού έχει προγραμματιστεί για 10 και 16 Σεπτεμβρίου. Δεν τα βρήκαν όμως, όπως φαίνεται, στο να ανοίξει η σχετική διαδικασία και σε φίλους του κόμματος (του τύπου «ανοίξαμε και σας περιμένουμε…»).

Πάντως είναι απορίας άξιο, πώς μετά από την μεγαλειώδη ήττα που υπέστη το κόμμα αυτό και την παραίτηση Τσίπρα, πού βρίσκουν το κουράγιο να ασχολούνται με το αν θα έχουν ή όχι τηλεμαχία οι διεκδικητές της εξουσίας. Πολύ φοβάμαι ότι κανέναν πλην των ιδίων και των ομάδων τους δεν αφορά το θέμα και σίγουρα δεν ενδιαφέρει την κοινωνία, την οποία επιμένουν να αντιμετωπίζουν με όρους επικοινωνίας και πολιτικού marketing. Το χειρότερο είναι πως μετά από την συντριβή που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι αρκούνται στο να ανακυκλώνουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες πάνω στα «αποκαίδια» που άφησαν πίσω τους οι κάλπες. Και αναρωτιέται κανείς γιατί χρειάζεται το debate για να γίνει αντιληπτό ότι στον ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται επί της ουσίας προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες;

***
Όταν οι πολιτικοί αρχηγοί μετακομίζουν στη… Βουλή

Η στέγαση των πρώην Πρωθυπουργών και πρώην προέδρων σε γραφεία στο κτίριο της Βουλής, είναι ένα θέμα που σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο δημιουργεί αναστατώσεις και προκαλεί γκρίνιες και πικρίες. Πολλές φορές έχει τεθεί το ζήτημα, ορισμένοι αναρωτιούνται για ποιον ακριβώς λόγο θα πρέπει να έχει ένας πρώην τον δικό του χώρο, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν πάντοτε επιχειρήματα, με βάση τις ανάγκες για συναντήσεις, που πράγματι μπορεί να έχει ένας πρώην Πρωθυπουργός.

Στην παρούσα συγκυρία το πρόβλημα έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο, κατά κύριο λόγο επειδή στη Βουλή προέκυψαν οκτώ αρχηγοί κομμάτων, με προφανείς ανάγκες στέγασης σε χώρους του κοινοβουλίου. Ως αποτέλεσμα είχαμε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα μία κάπως ενοχλητική «έξωση» από ένα γραφείο και την κατάληψη του από κάποιον άλλον. Για την ακρίβεια από κάποια άλλη. Όπως διαπίστωσαν όσοι κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Βουλής, το γραφείο του Κώστα Σημίτη κατέλαβε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, που με μεγάλη της χαρά, στα όρια του ενθουσιασμού, είδε την πινακίδα με το όνομα της να αντικαθιστά την αντίστοιχη με το όνομα του Κώστα Σημίτη στη νοτιοδυτική πτέρυγα της Βουλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός σχεδόν αθόρυβα και χωρίς πολλά – πολλά μετακόμισε παραπλεύρως στην οδό Σέκερη, στο κτίριο που η Βουλή διατηρεί γραφεία για δεκάδες βουλευτές και άλλους «έχοντας εργασίαν» ή και όχι. Σε μία ενδιαφέρουσα χωροταξική ιδιαιτερότητα, διαγωνίως απέναντι από το γραφείο της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα βρίσκεται το γραφείο του προέδρου της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρη Νατσιού, εκεί που κάποτε ήταν το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Για διάφορους λόγους ορισμένοι θυμήθηκαν τη γνωστή παροιμία, «εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα…»

***

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα το 64% των Βρετανών

Να λοιπόν που και οι ίδιοι οι Βρετανοί (τουλάχιστον η πλειοψηφία τους) τάσσεται υπερ. της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της οργάνωσης Parthenon Project, έδειξε ότι το 64% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αν δανειστούν ως αντάλλαγμα άλλα μοναδικά ελληνικά τεχνουργήματα, σε βρετανικά μουσεία. Έδειξε όμως και κάτι άλλο αυτή η δημοσκόπηση. Ό,τι 7 στους 10 Βρετανούς πιστεύουν ότι δεν θα είχε αντίκτυπο στο Βρετανικό Μουσείο. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Βρετανοί υποστηρίζουν τις πολιτιστικές συνεργασίες με μουσεία άλλων χωρών. Πιο συγκεκριμένα το 77% των Βρετανών λέει ναι σε τέτοιου είδους συνεργασίες ενώ το 68% πιστεύει ότι αυτές οι ενέργειες έχουν θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με άλλα κράτη.

***
Στα κρυφά μετέφεραν τμήμα των Γλυπτών στη Ρωσία

Την ώρα που η πλειοψηφία των Βρετανών ζητεί την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα έρχεται μια αποκάλυψη που φέρνει τα πάνω κάτω. Διότι με άκρα μυστικότητα και υπό τον φόβο αντιδράσεων αλλά και δυσάρεστων…εκπλήξεων μεταφέρθηκε, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014, από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας, το ακέφαλο άγαλμα του Θεού Ιλισσού, τμήμα των κλεμμένων από τον Λόρδο Έλγιν Γλυπτών του Παρθενώνα. Και μπορεί ο τότε διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου να προσπάθησε, με κάθε τρόπο, να καλύψει το κλίμα μυστικοπάθειας που εντέχνως καλλιεργήθηκε, ήταν ωστόσο ολοφάνερο πως υπήρχε έντονος ο φόβος των αντιδράσεων ακόμη, της πιθανότητας το γλυπτό να μην μπορέσει να φθάσει ποτέ στη Ρωσία ή ακόμη και να μην επιστρέψει πίσω στη Βρετανία.

***
Η εναέρια ευρωπαϊκή βοήθεια

Είκοσι τέσσερα αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα σε δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς επίσης περισσότεροι από 400 πυροσβέστες βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Πορτογαλία έτσι ώστε να συνδράμουν στις πυρκαγιές σε κάθε σημείο της Ευρώπης» ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι.

***
Η επική δήλωση της Μέτσολα για την Κύπρο

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αυτή τη δήλωσή της: «Η Κύπρος είναι σήμερα πιο ασφαλής ακριβώς επειδή είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε γραπτή δήλωσή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με την ευκαιρία της επετείου της Τουρκικής εισβολής και σε σχέση με τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων: Και επεσήμανε: «Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη. Η διαίρεση ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν είναι μόνο θέμα που αφορά την Κύπρο, αλλά Ευρωπαϊκό θέμα»…

***
2 ΜΑΛ: Άνοιξε πυρ με αβολίδοτα πυρά

Συναγερμός σήμανε στη Β’ μοίρα Αλεξιπτωτιστών, στον Ασπρόπυργο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ένας υπαξιωματικός φέρεται να προκάλεσε πανικό στο σημείο ανοίγοντας πυρ με αβολίδοτα πυρά προκαλώντας αναταραχή. Για το περιστατικό υπήρξε παρέμβαση της Στρατονομίας, ωστόσο ο ίδιος βρίσκεται ταμπουρωμένος στο διοικητήριο και αρνείται να παραδοθεί. Στο σημείο έσπευσε άμεσα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και το επεισόδιο σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, έληξε.

Η 2ΜΑΛ στην παραλία του Ασπροπύργου θεωρείται η μονάδα που εκπαιδεύει κομάντος- αλεξιπτωτιστές: »Εκεί που πετούν οι Αετοί ντυμένοι στο χακί», λένε οι λοκατζήδες. Η εκπαίδευση είναι σκληρή, πολύ σκληρή και οι αλεξιπτωτιστές της 2ας ΜΑΛ θεωρούνται η αφρόκρεμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια μονάδα την οποία επισκέφθηκαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί Άμυνας, ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και πολλοί πολιτικοί. Ο υπαξιωματικός (που έχει ταχθεί αν εκπαιδεύει κομάντος) και που άνοιξε πυρ, συνελήφθη από την Αστυνομία.

***
Τι δώρο έκανε η Δόμνα Μιχαηλίδου στους «πρώτους των πρώτων» των Πανελλαδικών

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, υποδέχθηκε στο Υπουργείο δύο από τους μαθητές που διέπρεψαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Ο Φίλιππος Φούφας -το απόλυτο 20- και η Ζωή Λουκά πέρασαν τις πόρτες του γραφείου της Δόμνας που δεν θα γινόταν να μην τους συγχαρεί από κοντά για τις επιδόσεις τους. Όνειρα, σκέψεις, συμβουλές και φυσικά δεν έλειψαν οι ιστορίες από τα δικά της φοιτητικά χρόνια.

«Είστε πηγή έμπνευσης για τους συνομηλίκους σας αλλά και για όλους εμάς», τους είπε χωρίς να παραλείψει να δώσει συγχαρητήρια στους γονείς αλλά και στους καθηγητές τους. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν τόσο με την αμεσότητα και το χιούμορ της, όσο και με την έκπληξη που τους περίμενε στο τέλος της συνάντησης.

Ως γνήσια ακαδημαϊκός η Δόμνα τούς έκανε δώρο από ένα βιβλίο με ιδιαίτερο συμβολισμό για τον καθένα. «Οι ιστορίες ενός γιατρού» του Γουίλιαμς Γουίλιαμ-Κάρλος για τη Ζωή και ο «Ο δικηγόρος» του Τρύφωνα Κουταλίδη για τον Φίλιππο. Η Δόμνα Μιχαηλίδου αποδεικνύει, για ακόμα μια φορά, ότι και στον νέο ρόλο της ως Υφυπουργός Παιδείας παραμένει σταθερά και πιστά κοντά στα παιδιά. Παίρνει άριστα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.