Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. H κυβέρνηση επέλεξε η δυνατότητα των αποδήμων να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν μέχρι σήμερα, με μόνη προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να αποτελέσει την πρώτη νομοθετική της πρωτοβουλία. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να πετύχει ένα διπλό στόχο. Να δώσει τέλος σε μια εκκρεμότητα αλλά και να φέρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώπιον των ευθυνών τους.
Η αριθμητική της Βουλής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο θα συγκεντρώσει τους 200 ψήφους που απαιτούνται. Τα μαθηματικά της κυβέρνησης, έχουν ως εξής. Η ψήφιση του νομοσχεδίου θεωρείται βέβαιη από την Πλεύση Ελευθερίας. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόσο κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων όσο και μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως υποστήριξε την άρση των περιορισμών που περιορίζει τη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Αλλά και το ΠαΣοΚ κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ αποφάσισε να ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. ΝΔ., ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν 198 βουλευτές. Λείπουν δύο. Με δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ δεν θα το ψηφίσουν οι δύο ψήφοι θα αναζητηθούν από τα άλλα κόμματα. Νίκη και Σπαρτιάτες εμφανίζονται θετικοί. Έτσι, ο συνολικός αριθμός βουλευτών που θα υπερψηφίσει θα φτάσει τους 210.
Καταργούνται οι κόφτες
Με τον νομοσχέδιο της κυβέρνησης καταργούνται οι προϋποθέσεις που λειτούργησαν ως «κόφτες» για την συμμετοχή στις εκλογές και συγκεκριμένα. Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής. Να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον:
α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και
β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Αυτοί οι περιορισμοί όμως κατέστησαν δυσχερή τη συμμετοχή στις εκλογές για τη μεγάλη πλειονότητα των εκλογέων, και ακριβώς γι’ αυτό προτείνεται η κατάργησή τους.
Με το νομοσχέδιο, αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην άσκηση εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και είτε ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών.