Πολλοί ίσως να απόρησαν πώς ξαφνικά ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός και απερχόμενος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ (εξακολουθεί να είναι Πρόεδρος έως την εκλογή νέου αρχηγού) έφυγε μεσούντος του καύσωνα και εν μέσω πυρκαγιών από την Ελλάδα, οικογενειακώς για την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, που τώρα μεταξύ μας δεν υπάρχουν και μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες της αμερικανικής αυτής πολιτείας με την Αθήνα. Οι εκδοχές είναι πολλές.

Η βασικότερη βεβαίως είναι ότι θέλει να ξεκουραστεί και να πάει με τα παιδιά του στην (ορίτζιναλ) Ντίσνεϊ Λαντ. Η άλλη εκδοχή, κάπως πιο πολιτική, την οποία μάλιστα την λένε συνεργάτες του και στελέχη που τον γνωρίζουν πολύ καλά, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να γράψει ένα βιβλίο και ότι το ταξίδι ξεκούρασης και αναψυχής στις ΗΠΑ θα ήταν μια ευκαιρία για αυτόν να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του και τα γεγονότα που έζησε, τα οποία περιέχονται στο πλούσιο (και ενδιαφέρον) αρχείο του. Θα ήταν δηλαδή μια ανάπαυλα από την καθημερινότητα της πολιτικής. Θα έχει ενδιαφέρον το βιβλίο αυτό, εάν όντως σκέφτεται να γράψει. Άλλωστε είναι κάτι που συνηθίζεται από πρώην πρωθυπουργούς, να γράφουν βιβλία (όπως για παράδειγμα ο Αντώνης Σαμαράς) ή να δημιουργούν ιδρύματα (Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης).

Οι πιο μυημένοι όμως στο τρόπο σκέψης του Αλέξη Τσίπρα δίνουν μια άλλη διάσταση όπως αναφέρει ο Βηματοδότης. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι εκείνο που πιθανόν να θέλει ο κ. Τσίπρας τώρα που δεν θα είναι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην από εδώ και πέρα πορεία του στην πολιτική είναι ένα… σύστημα Ομπάμα. Λένε μάλιστα, ότι βρίσκεται σε επαφή με ορισμένους από τους συνεργάτες του Ομπάμα. Δεν ξέρω εάν αληθεύουν όλες αυτές οι εικασίες. Εκείνο όμως που πρόσεξα ήταν ο θερμός εναγκαλισμός του με τον πρώην πλανητάρχη στο Ίδρυμα Νιάρχος, έναν εναγκαλισμό που ο Ομπάμα δεν έκανε με κανέναν άλλον πολιτικό.