Ανεξέλεγκτο είναι πλέον το μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο με το μεγαλύτερο μέτωπο να βρίσκεται στ’ Απόλλωνα, ενώ συνεχείς είναι και οι αναζωπυρώσεις λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Στην εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς και του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Έλαφος, προχωρούν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, μετά από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σχετικό μήνυμα του 112.

Η κατάσταση με την φωτιά στο νησί της Ρόδου είναι ανεξέλεγκτη παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Με ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης γνωστοποίησε πως επιτάσσονται όλα τα μηχανήματα έργων και οι υδροφόρες.

Παράλληλα, η Πολιτική προστασία εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία κλείνουν οι δρόμοι Σάλακο-Εμπωνα Απόλλωνα-Εμπωνα Λάερμα Απόλλωνα στη Ρόδο.

Κοντά σε σπίτια η φωτιά στα Μέγαρα

Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς βρίσκεται σε εξέλιξη στα Μέγαρα, με τις φλόγες να κατευθύνονται απειλητικά προς στον οικισμό Κανδήλι.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στη Νέα Ζωή Κανδηλίου και τη Λεωφόρο Καταδρομών ώστε να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μέγαρα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παλεύουν συνεχώς με τις αναζωπυρώσεις ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του ενεργού μετώπου εντοπίζεται στην περιοχή του Κανδηλίου των Μεγάρων και γι’ αυτό ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων από εκεί.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Ζωή Κανδηλίου και Λεωφόρο Καταδρομών εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Όπως έγινε γνωστό με την Πυροσβεστική, παρ’ ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κάνουν συνεχή κατάσβεση της πυρκαγιάς, στο συγκεκριμένο σημείο συνεχώς αναζωπυρώνεται.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Λουτράκι συνεχίζονται και εκεί οι αναζωπυρώσεις, ενώ στη Ρόδο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνα καίει πυκνό πευκοδάσος μεταξύ των οικισμών Απόλλωνα και Λάερμα.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

πό τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εφαρμόζονται κατά περίπτωση έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των πολιτών καθώς και η ακώλυτη κυκλοφορία των πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι για την περιοχή της Αττικής ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στην:

  • οδό Φυλής, από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών,
  • επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας, από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ,
  • επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
    οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών,
  • Λ. Καταδρομών και Γερμανικού.

Παράλληλα, για την περιοχή της Βοιωτίας εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου – Ελευσίνας, από τη 14η χ/θ (Στεφάνι Βοιωτίας) έως την 7η χ/θ (περιοχή ΤΙΤΑΝ),
  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών, από 33η χ/θ (θέση Άγιος Χριστόφορος) έως την 30η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής), καθώς και
  • στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου – Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ.

Επιπλέον, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, από το ύψος του Κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον Κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, πλην όμως παραμένει κλειστή η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να μην μετακινούνται προς αυτά τα σημεία ενώ λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που υπάρχει και σήμερα να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε περιοχές NATURA, εθνικούς δρυμούς, δάση και άλση.