Αρκετά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν τα πηγαδάκια των βουλευτών στις πρώτες συνεδριάσεις της Βουλής. Ποιοι συζήτησαν με ποιους και για ποια θέματα;

Όπως αποκαλύπτει ο ΒΗΜΑτοδότης τα πηγαδάκια έλαβαν χώρα:

Μέσα (στην αίθουσα της Ολομέλειας) ψηφιζόταν η άρση της ασυλίας της Ρένας Δούρου προκειμένου να συνεχιστεί το ταχύτερο δυνατόν η δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι και να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων.

Έξω (στο Περιστύλιο), μακριά από περίεργα ώτα σχηματιζόταν το πρώτο πηγαδάκι για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υποψήφιος διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα είχε συζήτηση προφανώς για την υποψηφιότητά του με τους δύο Έλληνες μουσουλμάνους του ΣΥΡΙΖΑ για τους οποίους υπήρξε έντονη πολιτική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Να σκεφτείτε ότι η υπόθεση του τουρκικού προξενείου έφθασε έως το Βίλνιους στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.

Μέσα (στην αίθουσα της Ολομέλειας) η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυε μύδρους κατά της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου για όσα συνέβησαν το 2018 με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι σημειώνοντας πως υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες της τότε κυβέρνησης και της περιφέρειας.

Έξω (στο Περιστύλιο), όταν τελείωσε η ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας συναντούσε τον Σπύρο Μπιμπίλα και άρχισαν (κατά τον ηθοποιό και βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας) μια συγκινητική συζήτηση για το πώς πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια, για πώς και οι δύο εργάζονταν από νεαρή ηλικία και γιατί άρεσαν στον Πρόεδρο της Βουλής οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις που είχε δώσει ο κ. Μπιμπίλας.

Μέσα (στην αίθουσα της Ολομέλειας) ήταν η στιγμή που η Ρένα Δούρου, εμφανώς συγκινημένη ανέφερε πως αυτή η εθνική τραγωδία είναι «πάντα χαραγμένη στη ψυχή μου» και «η οδύνη δεν παραγράφεται». Ανέφερε πως «η τραγωδία στο Μάτι αποτελεί εθνική ντροπή, συνολική αποτυχία του πολιτικού συστήματος».

Έξω (στο Περιστύλιο), αρκετή ώρα αργότερα υπήρξε το δεύτερο πηγαδάκι με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Συνάντησε τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελο και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Θεοδώρα Τζάκρη, που τον ρώτησαν πότε θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ομογενών (αυτό με τον έναν νόμο και το ένα άρθρο). Ο κ. Τασούλας τους είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα το φέρει την προσεχή Δευτέρα 24 Ιουλίου και εξήγησε ότι εκείνη την ημέρα θα είναι όλοι μαζεμένοι για τη δεξίωση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυρία Τζάκρη όμως είχε αντιρρήσεις, λέγοντας ότι θα το φέρει Δευτέρα πρωί, με καύσωνα πιθανότατα. Πάντως όταν ρώτησα του Συριζαίους εάν θα ψηφίσουν ή όχι το νομοσχέδιο δεν πήραν κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Υπήρξαν όμως και άλλα πηγαδάκια, όπως του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη και του υφυπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Παππά για το θέμα της Frontex, αλλά και την εξέλιξη της πολιτικής για τους μετανάστες. Ή το πηγαδάκι του βουλευτή και ψυχίατρου Βαρτζόπουλου με βουλευτές της ΝΔ, καθησυχάζοντάς τους ότι στις συνεδρίες (καταλάβατε τώρα εσείς) που θα έχει στο μέλλον με βουλευτές (ανεξαρτήτου κόμματος θα είναι δωρεάν (γιατί, όπως έλεγε, «οι βουλευτές δεν έχουν λεφτά») σε αντίθεση με τους απλούς πολίτες που πρέπει να πληρώνουν στον ψυχίατρο 80 ευρώ ανά συνεδρία.

Πάντως τα περισσότερα πηγαδάκια συγκέντρωσε η Ντόρα Μπακογιάννη που εξελέγη Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. Όλοι ήθελαν μια συζήτηση μαζί της.