Είναι αυτή η φωνή του Bansky; Ένα podcast αποκαλύπτει

Στην τρίλεπτη συνέντευξη ακούγεται η υποτιθέμενη φωνή του καλλιτέχνη που ισχυρίζεται ότι θεωρεί τον εαυτό του «ζωγράφο και διακοσμητή».

Ολόκληρη η καριέρα του Banksy περιβάλλεται από ένα μυστήριο σχετικά με την πραγματική ταυτότητα του καλλιτέχνη του δρόμου. Ένα νέο podcast του BBC στο Radio 4 μπορεί να έχουν αποκαλύψει κάτι γι’ αυτόν: τη φωνή του.

Το «The Banksy Story», σύμφωνα με τον Guardian, περιλαμβάνει μια ηχογράφηση του 2005 που έχει μεταδοθεί μόνο στις ΗΠΑ και η οποία, σύμφωνα με την εκπομπή, είναι «ένα μικρό εύρημα». Το απόσπασμα προέρχεται από την ειδησεογραφική εκπομπή «All Things Considered» του σταθμού NPR (National Public Radio), η οποία μεταδόθηκε στις 24 Μαρτίου, λίγες ημέρες δηλαδή αφότου ο καλλιτέχνης εξέθεσε το δικό του έργο στο Met, της Νέας Υόρκης.

«Υποθέτουμε ότι είστε αυτός που λέτε ότι είστε, αλλά πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι;» ρωτάει ο παρουσιαστής, στον οποίο το άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι ο Banksy απαντά: «Ω, δεν έχετε καμία απολύτως εγγύηση γι’ αυτό».

Στην τρίλεπτη συνέντευξη ακούγεται η υποτιθέμενη φωνή του καλλιτέχνη που ισχυρίζεται ότι θεωρεί τον εαυτό του «ζωγράφο και διακοσμητή». Μάλιστα εξηγεί την προτίμησή του να κολλάει τα έργα του στους τοίχους ιδρυμάτων όπως το Λούβρο, επειδή «δεν θέλεις να κολλήσεις στην ίδια δουλειά για όλη σου τη ζωή, έτσι δεν είναι;».

«Δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις μερικά αυγά»

Ισχυρίζεται ότι στόχος του με την έκθεση των έργων του στο Met ήταν να παραμείνουν στην έκθεση για 42 ημέρες, βασιζόμενος σε ένα υποτιθέμενο περιστατικό κατά το οποίο πιστεύει ότι κάποτε κατά λάθος κρέμασαν ένα έργο του Henri Matisse ανάποδα για τόσο χρονικό διάστημα.

«Θέλω να πω, σκέφτηκα ότι μερικά από αυτά ήταν αρκετά καλά, γι’ αυτό σκέφτηκα: να τα βάλω σε μια γκαλερί. Διαφορετικά θα έμεναν στο σπίτι και κανείς δεν θα τα έβλεπε. Αν περιμένεις να κολλήσουν άλλοι άνθρωποι σε αυτό που κάνεις, θα περιμένεις για πάντα» φέρεται να λέει.

«Δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα -χωρίς να σπάσεις μερικά αυγά- έτσι δεν είναι; Αλλά δεν με συμφέρει να συλλαμβάνομαι συχνά. Το θέμα είναι να συνεχίζεις να συνεχίζεις όσο περισσότερο μπορείς».

Αν και δεν είναι βέβαιο ότι ο συνεντευξιαζόμενος είναι ο Banksy, ο οικοδεσπότης της εκπομπής του BBC ακούγεται σίγουρα ενθουσιασμένος. «Είναι αυτή η πραγματική, πραγματική φωνή του Banksy;» ρωτάει. «Δεν ξέρω … αλλά αν είναι αυτός, είναι η πρώτη φορά που τον ακούμε!».

Το «The Banksy Story» είναι διαθέσιμο τώρα στο BBC Radio 4.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.