Επειδή τώρα τελευταίως μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο Βίλνιους γίνεται πάλι λόγος εάν θα ξαναρχίσουν ή όχι οι συνομιλίες για την καθιέρωση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) καλόν θα ήταν να γνωρίζουμε τι είναι αυτά τα περιβόητα Μ.Ο.Ε, πότε συμφωνήθηκαν για πρώτη φορά, τι είναι αυτό το περίφημο Deconfliction Mechanism (που κάθε λίγο και λιγάκι επικαλείται το ΝΑΤΟ και ο Γενς Στόλτενπεργκ) και κυρίως ποια είναι τα πονηρά σημεία μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης.

Όλα άρχισαν πριν από 36 χρόνια, ένα μεσημέρι στον Αστέρα Βουλιαγμένης όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας (και μετέπειτα πρωθυπουργός) Μεσούντ Γιλμάζ, συναντούσε τον Έλληνα ομόλογό του Κάρολο Παπούλια στο κτίριο «Ναυσικά» του Αστέρα. Είχε προηγηθεί η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Παπανδρέου- Οζάλ σε πολύ καλό κλίμα. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν ένα μνημόνιο, που αφορούσε το πρώτο- και σημαντικό- μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την αποφυγή εντάσεως σε θερινούς μήνες και σε θρησκευτικές εορτές.

Είχε προηγηθεί η κρίση του Μαρτίου του 1987 με το Πίρι Ρέις όταν οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου. Το μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ συμπληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1988 με τις «Οδηγίες της Κωνσταντινούπολης» για αποφυγή ατυχημάτων στις ανοικτές θάλασσες και στον διεθνή εναέριο χώρο, κάτι και ως… «κώδικας συμπεριφοράς». Από τότε, αυτά τα ΜΟΕ συμπληρώθηκαν πολλές φορές και λόγω αμερικανικών προτροπών με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα 26 στρατιωτικής φύσεως και τρία πολιτικής, ΜΟΕ.

Και εδώ είναι πρόβλημα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Άγκυρα θέλει πλην της επανεκκίνησης των 26 συν 3 νέων ΜΟΕ να συζητηθούν και όλα τα λεγόμενα… «outstanding issues» που μπορούν να δημιουργήσουν ένταση στο Αιγαίο. Τι είναι αυτά τα μέτρα; Εν περιλήψει η σημαντικότερη τουρκική επιδίωξη ήταν έως τώρα να σταματήσουν οι αναχαιτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών όταν παραβιάζουν στα δέκα ναυτικά μίλα (στον εναέριο χώρο μας δηλαδή).

Και ωσάν να μην έφθανε αυτό οι Τούρκοι ζητούσαν να μην χαρακτηρίζονται πλέον άγνωστα και επικίνδυνα ίχνη τα τουρκικά αεροσκάφη που εισέρχονται χωρίς άδεια πτήσεως στο FIR Αθηνών. Θωρεί (δεν ξέρω ακόμα εάν εξακολουθεί να θεωρεί) ότι τα κρατικά αεροσκάφη δεν είναι υποχρεωμένα να υποβάλλον σχέδια πτήσεως και μάλλον οι Τούρκοι στρατιωτικοί (που εμπλέκοντας στις συζητήσεις για τα ΜΟΕ) θεωρούν τα F-16 ως… κρατικά αεροσκάφη. Και στο τέλος αφού είδαν ότι αυτά τα μέτρα που πρότειναν (και ορισμένα άλλα) δεν υπήρχε περίπτωση να γίνουν δεκτά από την Αθήνα υποβάλουν άλλη μια «παμπόνηρη πρόταση»: Πρότειναν συγκεκριμένα τα αεροσκάφη των δύο χωρών να πετούν… άοπλα στο Αιγαίο ώστε (άκουσον άκουσον) να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα. Ήθελαν με δυο λόγια ο εθνικός εναέριος χώρος να μένει απροστάτευτος..

Καλά θα πείτε δεν έγιναν προσπάθειες τόσα χρόνια για μείωση της έντασης; Ναι έγιναν μετά την κρίση του OrucReis με το NATO να ανακοινώνει τον αμφιλεγόμενο «Μηχανισμό Αποφυγής Σύγκρουσης» (Deconfliction Mechanism) προκειμένου, όπως έλεγε ο Γενς Στόλντεμπεργκ να αποφευχθεί… ατύχημα!

Και αμέσως όμως μετά ήρθαν οι 2.823 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας σε έναν χρόνο, οι εκατοντάδες εικονικές αερομαχίες, οι απειλές ότι θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα και ο πύραυλος Tayfun που η εμβέλειά του φθάνει έως την Αθήνα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά να υπάρξει μια λύση, να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας χωρίς όμως- όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, να ξεφύγουμε από τις κόκκινες γραμμές γιατί πλέον είναι θέμα εθνικής επιβίωσης.

***
Οι ανθρώπινες στιγμές από τη φωτιά στον Κουβαρά

Ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά στον Κουβαρά που κατά τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο έφθασε σχεδόν έως στα Κύθηρα θα σταθώ σε τρία- τέσσερα σημεία:

1. Στον δραματικό απεγκλωβισμό ατόμων (κυρίως ηλικιωμένων) από τα σπίτια τους στο Νέο Κουβαρά, στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής σε μια υπερπροσπάθεια των αστυνομικών της ΟΠΚΕ. Ήταν πράγματι συγκινητική η προσπάθεια τους. Βρέθηκαν εκεί για να βοηθήσουν από την πρώτη στιγμή στην μεταφορά ηλικιωμένων, ζώων και ανθρώπων με προβλήματα υγείας που αδυνατούσαν να εγκαταλείψουν μόνοι τα σπίτια τους.

2. Στην συντονισμένη υπερπροσπάθεια κατοίκων και πυροσβεστών να μην περάσει η φωτιά από το Λουτράκι από την παλαιά εθνική οδό προς τα διυλιστήρια. Μαζί κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν την μάχη κατά του πύρινου μετώπου. Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην Καλλιθέα Λουτρακίου, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, η οποία έκαιγε ανεξέλεγκτη. Έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου (σ.σ. άνοιξε όμως το απόγευμα), ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλαμάκι Ισθμίων και τον Παράδεισο προς την Κόρινθο με μήνυμα του 112.

3. Στην αναζωπύρωση της φωτιάς στη Σαρωνίδα. Η πυρκαγιά διένυσε 12 χλμ. σε μόλις δύο ώρες! Συγκλονιστική ήταν η προσπάθεια της Πυροσβεστικής, εθελοντών, του στρατού και της ΕΛΑΣ για την κατάσβεση αλλά και την παροχή βοήθειας όσων έχουν ανάγκη όταν χθες το απόγευμα αναζωπυρώθηκε η φωτιά στην Σαρωνίδα.

4. Στην επιχείρηση μεταφοράς 15 αλόγων του Ιππικού Ομίλου της Αναβύσσου που βρέθηκαν εγκλωβισμένα, όταν έφτασε εκεί η φωτιά από τον Κουβαρά. Στον Ιππικό Όμιλο της Ανάβυσσου, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένα άλογα, έφτασε η φωτιά στον Κουβαρά.

***

Ένας πρώην Πρωθυπουργός Πρόεδρος της ΣΕΚΕ

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου των εταιριών της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ Α.Ε.) αναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού «μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική του πορεία ο κ. Καραμανλής δέχτηκε πολλές και αξιόλογες προτάσεις συνεργασίας. Η εξόχως τιμητική πρόταση του ΔΣ της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Ομίλου πληροί μια σειρά από κριτήρια που βάρυναν στην τελική απόφαση του κ. Καραμανλή να την κάνει αποδεκτή».

***
Η γιορτή της Δημοκρατίας, η οικονομική κρίση και η τραγωδία στο Μάτι

Τη Δευτέρα λοιπόν οι κήποι του Προεδρικού Μεγάρου (εκτός απροόπτου) θα ανοίξουν για την δεξίωση της Δημοκρατίας: Ποιος δεν θυμάται ότι η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα μετά το 1995, γινόταν αντικείμενο σχολιασμού περισσότερο για την κοσμικότητά της και πολύ λιγότερο για τον ουσιαστικό λόγο της διοργάνωσής της.

Και έπειτα ήρθε η οικονομική κρίση και τα σάρωσε όλα. Με απόφαση του τότε Πρόεδρου Κάρολου Παπούλια, η δεξίωση την πρώτη χρονιά των μνημονίων είχε μεταφερθεί εντός της μεγάλης -και κλιματιζόμενης- αίθουσας, άνευ συζύγων και με μία πορτοκαλάδα στο χέρι. Αργότερα επέστρεψε στον κήπο, ωστόσο οι προσκλήσεις, εδώ και πολλά χρόνια, παραμένουν αυστηρά ατομικές.

Στη τραγωδία στο Μάτι η δεξίωση στο Προεδρικό ακυρώθηκε σε ένδειξη τιμής προς τα θύματα. Αν μεταξύ των καλεσμένων υπάρχουν ζευγάρια, σημαίνει ότι και οι δύο έχουν κληθεί με βάση συγκεκριμένη ιδιότητα ή θεσμικό ρόλο. Αυτό ήταν και φέτος το σκεπτικό στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία όπως μαθαίνω, έχει ήδη αποστείλει το μεγαλύτερο μέρος των προσκλήσεων για τη δεξίωση της 49ης επετείου.

***
Τι συμβαίνει με τους Σπαρτιάτες;

Μπορεί οι Σπαρτιάτες να μην κλήθηκαν τελικά στη δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως γράψαμε, αλλά αυτό μάλλον είναι το τελευταίο τους πρόβλημα. Η εκκωφαντική σιωπή του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος πέραν 2 ανακοινώσεων που έβγαλε τις αμέσως επόμενες ημέρες από τις εκλογές, δεν έχει τοποθετεί καθόλου μετά την παρουσία αυτού του κόμματος στη Βουλή, ίσως, είναι ενδεικτική. Ενδεικτική της γκρίνιας που μαθαίνουμε ότι υπάρχει για την αναιμική εμφάνιση των Σπαρτιατών στην πρώτη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

Όμως και άλλες κινήσεις του προέδρου των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα, δείχνουν, λένε οι γνωρίζοντες ότι κάτι δεν πάει καλά στις σχέσεις του με τον καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Κασιδιάρη αλλά και το περιβάλλον του. Η συνάντηση του την περασμένη εβδομάδα με τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου άφησε πολλά ερωτηματικά. Γιατί ο ίδιος ο Εμφιετζόγλου είχε τύχει πολλών επιθέσεων από το περιβάλλον Κασιδιάρη στα κοινωνικά δίκτυα για την κάθοδο του στις εκλογές. Το ίδιο πάλι, η εμφάνιση Στίγκα την Κυριακή 16 Ιουλίου μαζί με τον πρώην Βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην Κορινθία, Στάθη Μπούκουρα, σίγουρα δεν θα άρεσε στον Δομοκό καθώς ο τελευταίος θεωρείται κόκκινο πανί για τους πρώην χρυσαυγίτες , πρώην Έλληνες και νυν Σπαρτιάτες.

Σε αυτό το κλίμα είναι και μια ανακοίνωση του κόμματος Έλληνες, που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες και λέει ότι το κόμμα αυτό συνεχίζει τη δράση του, είναι ίσως ενδεικτική των τεταμένα σχέσεων στην ακροδεξιά πολυκατοικία. Η αδυναμία των Σπαρτιατών επίσης, να καλύψουν τις θέσεις των επιστημονικών συμβούλων δείχνει και την αδυναμία του κόμματος σε … επιστημονικό επίπεδο αλλά πιθανόν να σχετίζεται και με τις πρόσφατες κινήσεις του Βασίλη Στίγκα. Αυτός, δείχνει ενοχλημένος από τον ασφυκτικό κλοιό του περιβάλλοντος των πρώην χρυσαυγιτών και ψάχνεται και στους υπόλοιπους ορόφους αυτής της ακροδεξιάς πολυκατοικίας για να στελεχώσει το κόμμα του και με άτομα εκτός του κλίματος Κασιδιάρη. Οι τελευταίοι και κυρίως ο ίδιος ο Κασιδιάρης πόσο μπορούν να ανεχθούν τέτοιες κινήσεις ανεξαρτητοποίησης του κόμματος που οι ίδιοι ανακάλυψαν και εξέθρεψαν ; Θερμό το ακροδεξιό καλοκαίρι.