Με τις εθνικές εκλογές να αποτελούν παρελθόν, το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Όσον αφορά το ΠαΣοΚ, ο συντονιστής της επιτροπής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, Κώστας Σκανδαλίδης, ξεκαθάρισε ότι σε επίπεδο περιφερειών το κόμμα θα κινηθεί με αυτόνομες καθόδους υποψηφίων.
Αιτιολόγησε μάλιστα την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να υποδείξει τους δικούς της υποψήφιους στις 13 περιφέρειες της χώρας, επισημαίνοντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει η ψήφος στις περιφερειακές εκλογές.
Στο ΠαΣοΚ αντιλαμβάνονται τις τοπικές εκλογές ως μεσοσταθμό μεταξύ των πρόσφατων εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η ανοδική τάση του ΠαΣοΚ που κατεγράφη στις εθνικές κάλπες να αποτυπωθεί και στις περιφερειακές, ενισχύοντας το αφήγημα της «αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Διαφορετική είναι η προσέγγιση όμως στην επιλογή των υποψήφιων δημάρχων καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα δοθούν επίσημα χρίσματα. Η θέση του κόμματος είναι πως οι τοπικές κοινωνίες είναι αρκετά ώριμες, γνωρίζουν τα πρόσωπα και αποφασίζουν χωρίς κομματικά κριτήρια
Εξαιρέσεις αναμένεται να υπάρξουν στους μεγάλους δήμους της χώρας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Πάτρα, όπου η ψήφος έχει περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ΠαΣοΚ αναμένεται να παράσχει στήριξη σε συγκεκριμένους υποψηφίους.
Η «υποψηφιότητα» Μάντζου και το πρόσωπο «κοινής αποδοχής» με τον ΣΥΡΙΖΑ
Όσον αφορά τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αυτόν της Αθήνας, η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει, με το όνομα του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του κόμματος, Δημήτρη Μάντζου, να έχει ακουστεί αρκετά για μία πιθανή υποψηφιότητα. Η Χαριλάου Τρικούπη είχε αποφύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, χαρακτηρίζοντας την ονοματολογία πρόωρη. Το όνομα του κ. Μάντζου πάντως ακούγεται σε συζητήσεις μεταξύ στελεχών του ΠαΣοΚ.
Νερό στον μύλο της σχετικής συζήτησης ήρθε να βάλει και η ανάρτηση του Θόδωρου Μαργαρίτη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς του ΠαΣοΚ. Στην ανάρτηση του ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε πως το ΠαΣοΚ θα πρέπει να αναζητήσει «ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής σε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις ώστε να υπάρξει μάχη ανατροπής». Το έμπειρο στέλεχος μάλιστα πρόσθεσε πως το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να προέρχεται από το ευρύτερο προοδευτικό Κέντρο έτσι ώστε «να δοθεί η δυνατότητα υποστήριξης και από τους απογοητευμένους φίλους της ΝΔ οι οποίοι βλέπουν τα χάλια της πόλης».
Η μάχη της Θεσσαλονίκης
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος ο Στέλιος Αγγελούδης, που έχει τη στήριξη του τοπικού ΠαΣοΚ. Δημοσκοπήσεις μάλιστα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα τον φέρνουν δεύτερο πίσω από τον νυν δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Αναλυτικότερα, πρόσφατη δημοσκόπηση που αφορά τον δήμο Θεσσαλονίκης, από την εταιρεία Opinion Poll, δείχνει ότι οι πολίτες της πόλης επιθυμούν αλλαγή στον δημαρχιακό θώκο, καθώς το 56% θέλει κάποιο νέο πρόσωπο σε αυτήν τη θέση.
Σε σχέση με τους υποψηφίους, η ίδια δημοσκόπηση δείχνει πως ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι αυτός που προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με 22,3%, με τον Στέλιο Αγγελούδη να έρχεται δεύτερος με 12,4%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Γιώργος Ορφανός, συγκεντρώνοντας το 7,5% των προτιμήσεων.
Η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, ωστόσο η δυναμική της υποψηφιότητας Αγγελούδη δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Ο ίδιος μιλώντας στο ΒΗΜΑ ανέφερε ότι «η καλύτερη δημοσκόπηση είναι αυτή που γίνεται στην κάλπη και προσθέτει πως «σημαντικό είναι το αίσθημα και η ανταπόκριση που λαμβάνεις στις περιοδείες, στις γειτονιές, στις πλατείες και στις τοπικές αγορές». «Η χώρα αλλάζει και η Θεσσαλονίκη πρέπει να συντονιστεί μαζί της για να πετύχει όσα χρειάζεται να γίνουν∙ τώρα είναι η ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί» τόνισε ακόμη ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για να καταλήξει: «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξαναγίνει η πόλη που αγαπήσαμε και αγαπάμε. Μία πόλη καθαρή, πράσινη, ασφαλής και ανθρώπινη».
Στον Πειραιά, το ΠαΣοΚ αναμένεται να στηρίξει εκ νέου τον νυν δήμαρχο, Γιάννη Μώραλη, ενώ για τον δήμο Πατρέων φαίνεται ότι κλειδώνει η υποψηφιότητα του Βασίλη Αϊβαλή, προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Οι περιφέρειες
Στο μέτωπο των περιφερειών, εκεί που όπως προαναφέρθηκε το ΠαΣοΚ δεν αναζητά συνεργασίες, αλλά θα κινηθεί αυτόνομα, τα ονόματα που έχουν κλειδώσει είναι του Χρήστου Παπαστεργίου στην Κεντρική Μακεδονία, της Γεωργίας Ζεμπελιάδου στη Δυτική Μακεδονία και του νυν περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.
Από εκεί και πέρα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κεφάλι φαίνεται πως παίρνει η Κατερίνα Ταγαρά, η οποία εξελέγη βουλευτής Κορίνθου στις εκλογές του Μαΐου, ωστόσο στις κάλπες του Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ δεν έβγαλε την συγκεκριμένη έδρα, ενώ στη Δυτική Ελλάδα ακούγεται το όνομα του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργου Παππά. Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ακούγεται έντονα το όνομα του βουλευτή Κέρκυρας, Δημήτρη Μπιάγκη.
Όσον αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, έχει ακουστεί το όνομα τόσο της βουλευτού Ευβοίας, Κατερίνας Καζάνη, όσο και του Βαγγέλη Τσόγκα. Τέλος, στη Θεσσαλία υπάρχουν πολλά ονόματα τα οποία συζητούνται, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Τσιλιμίγκας και Μαρία Γαλλιού από τη Λάρισα αλλά και ο Γιάννης Αναστασίου από τη Μαγνησία.
Για τις περιφέρειες Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου ακόμα δεν έχει ακουστεί έντονα κάποιο όνομα και στη Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει να βρουν σύντομα τα πρόσωπα που θα στηρίξουν καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.