Την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σήμανε χθες η Κεντρική Επιτροπή και τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι κατα πόσο θα κινητοποιηθούν τα μέλη για να είναι μια διαδικασία αναγεννητική ή θα αποτελέσει μια κλειστού τύπου εκλογή με ότι αυτό σημαίνει λόγω της επιρροής των μηχανισμών.
Οι υποψηφιότητες μέχρι τώρα είναι της Εφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Παππά και του πολύπειρου Στέφανου Τζουμάκα, το στίγμα των οποίων φάνηκε με τις ομιλίες τους στην ΚΕ, όπως βέβαια και άλλων π.χ του Διονύση Τεμπονέρα και του Παύλου Πολάκη.
Ήταν μια άκρως πολιτική διαδικασία όπου ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα για το τι πρέπει να γίνει αλλά υπήρξαν και αναφορές για τα αιτία της ήττας. Το ζητούμενο όμως της ΚΕ ήταν οι ημερομηνίες που θα γίνουν οι εκλογές.
Οι ημερομηνίες που συμφωνήθηκαν
Η ΚΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία – που είχε ετερόκλητα στοιχεία με συμμαχία της Ομπρέλας, συμπεριλαμβανομένων και των 53, της ομάδας 6+6 και πασοκογενών που ήταν κοντά στην κίνηση Μελών, και αποφάσισε μια «Fast track» εκλογική διαδικασία, δηλ. συνέδριο 3 Σεπτεμβρίου και εκλογές Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και 16 (!) ημέρα Σάββατο.
Οι προτάσεις, οι διαφωνίες, οι ενστάσεις
Στο τραπέζι υπήρξαν δυο προτάσεις: Η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος για κατεπείγουσα εκλογή εντός Σεπτεμβρίου, και η πρόταση για συνέδριο στο τέλος Οκτωβρίου και εκλογή Προέδρου στις 26 Νοεμβρίου.
Με ονομαστική ψηφοφορία τα 160 ψήφισαν την πρώτη πρόταση – για την όποια σημαντική παρασκηνιακή εργασία έκαναν στελέχη όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος- και η δεύτερη στηρίχθηκε από 88, εξέλιξη που δείχνει και την εσωκομματική μετατόπιση αρκετών και την αλλαγή συσχετισμών μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ήταν ενδεικτικό ότι αρκετοί που ανήκαν στην μεγάλη ομάδα των προεδρικών με τις διάφορες υποομάδες δεν είχαν ενιαία γραμμή και για τους υποψήφιους αλλά και για το χρονοδιάγραμμα.
Η δεύτερη πρόταση υποστηρίχθηκε από τον υποψήφιο Ν. Παππά, τους Π. Πολάκη και Διον. Τεμπονέρα που είχαν θέσει ως προϋπόθεση να είναι υποψήφιοι να γίνει συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και να ακολουθήσει η εκλογή αρχηγού.
Με την πρόταση συντάχθηκε και η Ρένα Δούρου, ο Χρήστος Σπίρτζης που παραιτήθηκε από την ΠΓ και όχι από την ΚΕ, η Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Θεοδώρα Τζάκρη, η βουλευτής Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιώργος Τσίπρας, οι Άγγελος Τόλκας και Θάνος Μωραΐτης κα.
Το στοίχημα για όλους, υποψηφίους και μη, είναι πόσοι θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Και αυτό διότι μπορεί να υπάρχουν στους καταλόγους 170.000 μέλη, αλλά θα θεωρηθεί άθλος εάν ψηφίσουν περίπου 40. 000 μέλη.