Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς όπως έγινε γνωστό το πρωί του Σαββάτου κι ενώ η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι σε εξέλιξη, κατέθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία ο Στέφανος Τζουμάκας όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Στη διήμερη συνεδρίαση θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος και θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για την εκλογή αρχηγού. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ανακοινώσει δημοσίως τις υποψηφιότητές τους η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τα μέχρι στιγμής επισήμως γνωστά ονόματα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με σκοπό να πείσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορούν να φέρουν το κόμμα ξανά στο προσκήνιο, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των δυο εκλογικών αναμετρήσεων.
Προς τα Αριστερά ή προς το Κέντρο;
Πρώτη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της σε ειδική εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών η Έφη Αχτσιόγλου. Η επονομαζόμενη και «κόκκινη Έφη» λόγω των άκρως αριστερών απόψεών της, φαίνεται πως αλλάζει ρότα (ή χρώμα) και ακολουθεί μια πορεία που κινείται περισσότερο στο Κέντρο παρά στην Αριστερά, με πυξίδα τον παλμό της κοινωνίας.
Ειδικότερα, πέρα από την επιλογή ενός ουδέτερου πολιτικά μέρους (Ωδείο Αθηνών), η ίδια απέρριψε εμφατικά το δίλημμα «προς το Κέντρο ή προς την Αριστερά», χωρίς να επιλέξει αυτό που αναμενόταν σύμφωνα με το πρότερο γράμμα των απόψεών της. «Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για εμάς. Ξέρουμε πολύ καλά με ποιους είμαστε. Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο. Αυτό που θέλουμε σήμερα είναι να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως οι καιροί και οι νέες συνθήκες το απαιτούν», ανέφερε η ίδια, «πατώντας» στο δρόμο που έστρωσε ο Αλέξης Τσίπρας ιδίως με την πρόσθεση του γνωστού «ΠΣ» δίπλα από το «ΣΥΡΙΖΑ».
Αντίθετα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του επέλεξε ξεκάθαρα την Αριστερά. Ειδικότερα, κατά την ομιλία του τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παραμείνει κόμμα της Αριστεράς». Μάλιστα, επιθυμία του είναι να προσεγγίσει τον κόσμο που δεν ανήκει στην Αριστερά, ανεξαρτήτως του που ανήκει το κόμμα ιδεολογικά, λέγοντας ότι «είναι άλλη η ερώτηση πού απευθύνεσαι και άλλη η ερώτηση για το ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι», και υπογράμμισε πως «θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο».
Άλλοι τόνοι αυτοκριτικής
Οι δυο «μονομάχοι» επέλεξαν να εκφραστούν με διαφορετικό τρόπο όσον αφορά τις κινήσεις του κόμματος που οδήγησαν στα χαμηλά ποσοστά στις εκλογές, με την κα. Αχτσιόγλου να μιλάει για «περισσότερα βήματα» που απαιτούνται για την επόμενη μέρα. «Επιλέξαμε να ανταποκριθούμε στα θέλω των προοδευτικών πολιτών. Κάναμε το πρώτο βήμα, τώρα χρειάζονται πολλά περισσότερα, βήματα που θα κάνουμε μαζί. Επιτυγχάνοντας μια νέα σύνθεση, ώστε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινή ταυτότητα, να διαμορφώσουμε μια νέα παράδοση», πρόσθεσε η ίδια.
Αντίθετα, ο κ. Τσακαλώτος άφησε και αιχμές για την ταυτότητα του κόμματος, υπονοώντας ενδεχομένως το άνοιγμα προς το κέντρο λέγοντας ότι «το στίγμα που δόθηκε στις εκλογές ήταν θολό για την ταυτότητά του», με τον ίδιο να τονίζει πως «χρειάζεται μεγάλη συζήτηση για τις αιτίες της ήττας, αναστοχασμό, προβληματισμό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Συμφωνούν για την παρακαταθήκη Τσίπρα
Πάντως όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, και οι δύο αναγνωρίζουν την παρακαταθήκη που άφησε, και δικαίως αφού είναι ο πολιτικός που κατάφερε ως ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει το κόμμα από το 3% στην πρώτη θέση των εκλογών.
Η κα. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεσματικό και μεθοδικό, ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Στη διαδρομή αυτή δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Αναλάβαμε την κυβέρνηση και βγάλαμε τη χώρα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, αλλά διευρύναμε την ίδια στιγμή και το κόμμα».
Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος, τόνισε ότι η υποψηφιότητα του βασιζεται στο δίπολο «συνέχεια και τομή» με τη συνέχεια να είναι «η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και ό,τι καταφέραμε στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση».
Ποιοι στηρίζουν ποιόν
Στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου βρέθηκαν πρόσωπα από τη νεότερη και ελπιδοφόρα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχουν ήδη ανακοινώσει την στήριξή τους ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης.
Στο πάνελ της εκδήλωσης για την υποψηφιότητά του Ευκλείδη Τσακαλώτου βρέθηκαν «βαριά» ονόματα της Κουμουνδούρου αλλά και μέλη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: Νίκος Φίλης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Αννέτα Καββαδία. Μάλιστα, οι Ανδρέας Ξανθός, Χάρης Μαμουλάκης, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Μακρίνα Βιόλα Κώστη, έκανα και σύντομες τοποθετήσεις.
Διαφαίνεται λοιπόν μια τάση προς την πρόοδο από πλευράς Αχτσιόγλου, με τον κ. Τσακαλώτο να τάσσεται περισσότερο σε μια επιστροφή στις Αριστερές «ρίζες» του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κουμουνδούρου αυτό το Σαββατοκύριακο, με την οποία θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο όσον αφορά τα ονόματα για την Προεδρία του κόμματος, ολοκληρωτικά.