Αποκρυσταλλωθήκαν σε μεγάλο βαθμό οι στρατηγικές των υποψήφιων αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά την σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Μια πρώτη μέρα που κυριάρχησαν οι πολιτικές πλατφόρμες των υποψήφιων προέδρων, της Εφης Αχτσιόγλου, του Νίκου Παππά, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Στέφανου Τζουμάκα που έκανε την έκπληξη.
Η στάση Πολάκη, Τεμπονέρα
Αντίθετα ο Παύλος Πολάκης που περίμεναν πολλοί να καταθέσει υποψηφιότητα, κατέθεσε πολιτική πλατφόρμα με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία που συμφωνεί μεγάλο κομμάτι της κομματικής βάσης, αλλά είπε πως δεν θα είναι υποψήφιος.
Και αυτό διότι δεν μπορεί ουσιαστικά να μπει το κάρο μπροστά από το άλογο και είπε πως θα αλλάξει άποψη και όλα είναι ανοικτά εάν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα και η εκλογή γίνει μετά το συνέδριο. «Δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ» είπε.
Στην ίδια λογική περίπου κινήθηκε και ο Διονύσης Τεμπονέρας που είπε πως τα πάντα είναι ανοιχτά για να θέσει υποψηφιότητα, αν οι διαδικασίες μετατεθούν για αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Την Κυριακή «κλειδώνει» το χρονοδιάγραμμα
Και όλα θα εξαρτηθούν αύριο το απόγευμα στην ψηφοφορία για το ποιο θα είναι το τελικό χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας. Εάν τελικά θα γίνουν οι εκλογές 3 και 10 Σεπτεμβρίου ή λίγο αργότερα, όχι όμως μεγάλη καθυστέρηση, και εάν θα υπάρξει παράταση στην υποβολή των υποψηφιοτήτων έως τα τέλη Αυγούστου στο διαρκές συνέδριο.
Μένει να φανεί εάν στην αυριανή ψηφοφορία θα υπάρξει μία μικρή παράταση στην εκλογή του προέδρου.
Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την ΚΕ έχει τα εξής τρία σημεία:
- διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου 26-27 Αυγούστου που θα εγκρίνει και τυπικά τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος.
- Εκλογή προέδρου στις 3 Σεπτεμβρίου, και, στην περίπτωση των δυο υποψηφιοτήτων, δεύτερος γύρος στις 10 Σεπτεμβρίου.
- Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή Προέδρου έχουν και όσοι-ες γίνουν μέλη του κόμματος την ημέρα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας, όπως έγινε και στις 15/05/2022 και δ. έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο, δηλ. μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι χαμηλοί τόνοι, τα πηγαδάκια και η απουσία Τσίπρα
Η πρώτη μέρα της συνεδρίαση, χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, σε γενικές γραμμές ήταν ήπια και χαμηλών τόνων, με διάθεση αυτοκριτικής και αναστοχασμού.
Η συγκεκριμένη διαδικασία αναστοχασμού και αυτοκριτικής, αλλά και της αναζήτησης των αιτιών της συντριπτικής στρατηγικής ήττας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για ανάκαμψη.
Οι υποψήφιοι πρόεδροι έβαλαν το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί την επόμενη μέρα το κόμμα σε μια διαδικασία ανασύνταξης και ήταν εμφανείς οι διαφορετικές προσεγγίσεις.
Σε όλες τις ομιλίες αλλά και στα πηγαδάκια των μελών της ΚΕ ήταν έκδηλη η αγωνία για το μέλλον του κόμματος και εμφανής ο προβληματισμός για το τι πρέπει να γίνει.
Επίσης το ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι νέοι συσχετισμοί και η διαμόρφωση νέων συμμαχιών που έφερε η αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα από την ηγεσία, όπως πχ η πολυδιάσπαση των προεδρικών (Κίνηση Μελών, κα).