Στην κορύφωσή του φτάνει σήμερα ο καύσωνας «Κλέων» με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν, κατά μέσο όρο, στους 41-43 βαθμούς.

Πιο αναλυτικά σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ υψηλή και τοπικά πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης σύμφωνα με την πρόβλεψη του meteo.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 37 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 39-41 και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 42 βαθμούς, στην Ήπειρο από 20 έως 39 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 41-42 και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 43-44 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 έως 40-42 και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 37-38, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 36-38 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 5 μποφόρ.

Έως 42 βαθμούς στην Αττική

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και συνθήκες καύσωνα, με αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 40-42 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις ενώ ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39-41 βαθμούς.

Καλλιάνος: Οπλιστείτε με υπομονή

Υπομονή συστήνει σε όλους τους πολίτες ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος καθώς σήμερα και αύριο Σάββατο 15/7 θα είναι οι πιο ζεστές μέρες της εβδομάδας, με τον υδράργυρο να αγγίζει τοπικά τους 43 βαθμούς.

Η ζέστη θα είναι πιο υποφερτή στις ακτές, αλλά με πολλή υγρασία, ενώ στα ορεινά οι συνθήκες θα είναι πιο ευχάριστες. Συγκεκριμένα ο κ. Καλλιάνος αναφέρει:

«ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ – ΘΕΡΜΟΣ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ
Ο φετινός Ιούλιος, αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα θερμός. Οι θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες αρκετές ημέρες θα είναι κατά 5°C έως 10°C υψηλότερες σε σχέση με τη μέση τιμή για την Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι 36-38°C θα θεωρούνται μάλλον ανάσα «δροσιάς» δοθέντος ότι οι θερμές ημέρες, οι ημέρες δηλαδή που η θερμοκρασία θα ξεπερνά τους 39°C θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αρκετές.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 41-42°C
Η Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι οι πιο ζεστές ημέρες, για την εβδομάδα που διανύουμε, διότι η επόμενη ενδέχεται κρύβει εκπλήξεις. Θα τα δούμε όμως όλα αυτά τις επόμενες ημέρες.
ΟΙ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ
Οπλιστείτε με υπομονή τουλάχιστον για σήμερα Παρασκευή και για αύριο Σάββατο διότι θα δούμε τον υδράργυρο :
– στην Αθήνα να φτάνει τους 41-42°C,
– στη Λάρισα τους 43-44°C,
– στο Άργος τους 42-43°C,
– στις Σέρρες τους 41-42°C,
– στη Σπάρτη τους 42-43°C,
– στο Αγρίνιο τους 42-43°C,
– στη Θήβα τους 42-43°C,
– στη Λαμία τους 42-43°C,
– στην Καρδίτσα τους 42-43°C, και
– στα Τρίκαλα τους 42-43°C
ΠΙΟ ΥΠΟΦΕΡΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΥΓΡΑΣΙΑ
Επαναλαμβάνω ότι οι παραπάνω θερμοκρασίες αφορούν σε περιοχές που είναι μακριά από τις θάλασσες διότι στα παραθαλάσσια τμήματα οι μέγιστες τιμές θα είναι κατά μέσο όρο κατά 2-5°C χαμηλότερες.
ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΜΕΡΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΠΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Επίσης, όπως είναι φυσιολογικό, στα ορεινά τμήμα θα είναι επίσης χαμηλότερες οι θερμοκρασίες και έτσι, για παράδειγμα :
– Στα 500 μέτρα υψόμετρο θα φτάνει τους 36-37°C
– Στα 700 μέτρα τους 34-35°C
– Στα 1000 μέτρα τους 31-32°C, και
– Στα 1300 μέτρα τους 28-29°C
Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν ασφαλώς κατά προσέγγιση, διότι, ανάλογα με τον άνεμο και τις τοπικότητες ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή».

Τι αλλάζει σήμερα

Οι έκτακτες καιρικές συνθήκες θα φέρει αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών προκειμένου όλοι να παραμείνουν ασφαλείς.

Αναβάλλονται τα ραντεβού του e-ΕΦΚΑ

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ λαμβάνει ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που εξετάζονται 14 Ιουλίου 2023, από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν στις 14 Ιουλίου προγραμματισμένα ραντεβού στα ΚΕΠΑ στις περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας και των Ιωαννίνων, για τις οποίες η ΕΜΥ δίνει τις υψηλότερες θερμοκρασίες, καλούνται να προσέλθουν, ανεξαρτήτως ώρας ραντεβού, κατά τις πρωινές ώρες, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι συνεδριάσεις των Επιτροπών έως τις 12:00.

Τα ραντεβού που είναι προγραμματισμένα με υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ τις συγκεκριμένες ημερομηνίες από τις 12:00 έως τις 15:00, αναβάλλονται και θα επαναπρογραμματιστούν άμεσα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας.

Αναβάλλονται οι εξετάσεις στην Αττική για διπλώματα οδήγησης

Αναβάλλονται οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση, την οποία υπογράφει ο Αρμόδιος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σπύρος. Ευσταθόπουλος, «οι υποψήφιοι, που είχαν προγραμματισθεί να εξεταστούν Παρασκευή 14 Ιουλίου, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν την εξέταση τους τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις δυνατότητες των υπηρεσιών».

Κλειστά τα υποθηκοφυλακεία – Ποιοι εξαιρούνται

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη αναστέλλεται η λειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας εξαιρουμένων των παραγραφών και των εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία προς εγγραφή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Φλωρίδης, ως προς τα άμισθα/μη άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, συνέστησε στους προϊστάμενους των εν λόγω υπηρεσιών να «μεριμνήσουν για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και με ενημέρωση του κοινού προς αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών».

Τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Από την Τετάρτη 12/7 το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε οδηγίες με στόχο την ασφάλεια των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα.

Για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.