Το Φεστιβάλ Ναυπλίου, βραβευμένο από την Ενωση Μουσικών Κριτικών Ελλάδας, κλείνει φέτος – υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη και με κινητήριο δύναμη τον Δήμο Ναυπλιέων και τον δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο, 32 χρόνια παρουσίας. Πάντα, με συνέπεια στην παράδοση, την ταυτότητα και την ποιότητα και με στόχο τη μύηση μικρών και μεγάλων στη μαγεία της κλασικής μουσικής, αφουγκράζεται το κλίμα της εποχής και συστήνει σχήματα και καλλιτέχνες που συγκινούν, εκπαιδεύουν, αγαλλιάζουν την ψυχή και το πνεύμα των ακροατών.
Στη φετινές εκδηλώσεις δίπλα στα σπουδαία ονόματα της κλασικής μουσικής, όπως είναι ο Jean-Louis Steuerman, οι μαέστροι Νίκος Χαλιάσας και Κώστας Ηλιάδης, οι σπουδαίοι μουσικοί Σπύρος Μουρίκης, Ηλίας Λιβιεράτος και Σταύρος Λάντσιας, προβάλλονται δυναμικά και νεότεροι, φρέσκοι καλλιτέχνες και σχήματα όπως: η Youth Underground Orchestra και η Camerata Junior – Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι νεαροί βιρτουόζοι του πιάνο Φίλιππος Κλαψινάκης και Θεόδωρος Φιλιππόπουλος και φυσικά η Αλεξία Μουζά η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ όταν ήταν μόλις 10 χρονών, και σήμερα θεωρείται ένα από τα καταξιωμένα «αστέρια» της κλασικής μουσικής.
Ο διεθνούς φήμης μουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννης Βακαρέλης μιλάει στο «Βήμα» για τον σημαντικό αυτόν θεσμό.
Κύριε Βακαρέλη, όταν αναλάβατε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Ναυπλίου μετρούσατε ήδη μία διεθνή καριέρα. Τι σας έκανε να πείτε το «ναι»;
«Είχα πάντα την περιέργεια να γνωρίσω πώς είναι η άλλη πλευρά του λόφου. Δηλαδή πώς είναι να υποδέχεσαι σωστά τους καλλιτέχνες, να οργανώσεις εσύ ο ίδιος μια συναυλία όπου και το κοινό και οι καλλιτέχνες θα είναι ευχαριστημένοι! Κρίνω από τον εαυτό μου ως σολίστα, που δίνω τον καλύτερο εαυτό μου, όταν υπάρχουν ιδανικές συνθήκες».
Ποιο είναι το αποτύπωμα του Φεστιβάλ αυτά τα 32 χρόνια στην πόλη του Ναυπλίου; Πιστεύετε ότι έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε ένα νέο κοινό;
«Πιστεύω πως ναι. Στα 32 χρόνια του Φεστιβάλ Ναυπλίου πέρα από τους πιστούς ακροατές που τους βλέπουμε συστηματικά κάθε χρόνο, βλέπω και οικογενειάρχες που έρχονται τώρα με τα παιδιά τους, ενώ εγώ τους είχα γνωρίσει έφηβους στο ξεκίνημα του Φεστιβάλ».
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε;
«Ο κίνδυνος της επανάληψης που μπορεί να κουράσει τον κόσμο. Πρέπει να προτείνω κάθε φορά κάτι καινούργιο, ευφάνταστο, διαφορετικό και ελκυστικό για τους ακροατές».
Ποιο είναι το στίγμα της φετινής διοργάνωσης; Μοιάζει εφέτος το φεστιβάλ να είναι εν πολλοίς αφιερωμένο στη νέα γενιά…
«Η φετινή διοργάνωση είναι πραγματικά αφιερωμένη στο μεγαλύτερό της μέρος στους νέους. Από τη μια πλευρά στηρίζουμε και προβάλουμε τους νέους μουσικούς και από την άλλη, προτρέπουμε νέα παιδιά να εμπνευσθούν από αυτούς και ίσως να τους μιμηθούν».
Σημαντικά ονόματα της κλασικής μουσικής, όπως ο πιανίστας Jean-Louis Steuerman, οι μαέστροι Νίκος Χαλιάσας και Κώστας Ηλιάδης, οι μουσικοί Σπύρος Μουρίκης, Ηλίας Λιβιεράτος και Σταύρος Λάντσιας δίνουν το «παρών». Πόσο εύκολο είναι η μετάκληση αυτών των ονομάτων;
«Σήμερα η φήμη του Φεστιβάλ Ναυπλίου κάνει τα πράγματα πιο εύκολα στις μετακλήσεις γνωστών καλλιτεχνών, ξένων και Ελλήνων. Βοηθάνε βέβαια και οι γνωριμίες που έχω στον χώρο της μουσικής».
Ποια είναι τα μελλοντικά όνειρά σας για το φεστιβάλ;
«Μελλοντικό μου όνειρο για το φεστιβάλ είναι να χρησιμοποιήσουμε νέους χώρους στο Ναύπλιο και είναι κάτι που διαφαίνεται ότι θα συμβεί μετά από συζητήσεις που είχα με τους αρμοδίους».
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Όλες οι εκδηλώσεις του 32ου Φεστιβάλ Ναυπλίου έχουν ελεύθερη είσοδο.