Τα πρώτα σοβαρά δείγματα ελλιπούς συντονισμού κι επικοινωνιακών αστοχιών παρουσίασε η κυβέρνηση, με τις παλινωδίες και τη σύγχυση ως προς την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, την σχεδόν κωμική ματαίωση εν τη γενέσει της, της έφιππης αστυνομίας και παράλληλα με τα ελλιπή αντανακλαστικά και την πρόχειρη απόπειρα παρέμβασης στο θέμα των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Με το «καλημέρα» του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη και την πρώτη επίσημη επαφή του με τον Τύπο, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να τον αδειάσει.
Αφενός, ανακοίνωσε την κατάργηση ενός μέτρου, το οποίο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είχε ξεκινήσει ως εμβληματική παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Ως γνωστόν, ακολούθησε διστακτικότητα και επιφυλακτικότητα και τελικώς η λειτουργία του σώματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας κατέληξε να καρκινοβατεί. Το θέμα της κατάργησης ωστόσο και μάλιστα με τόσο αιφνιδιαστικό και κατηγορηματικό τρόπο, δεν είχε εξεταστεί ή πάντως δεν είχε συζητηθεί.
Ως προς την έφιππη αστυνομία, ο αιφνιδιασμός ήταν τέτοιος που το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε σε άρον άρον διαψεύσεις και έμμεση αποδοκιμασία του υπουργού.
Παράλληλα με αυτά εξελίσσεται η (περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα) προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στο θέμα των ακριβών ακτοπλοϊκών ναύλων.
Το τελικό αποτέλεσμα, αν και εφόσον υπάρξει, αναμένεται να φανεί εντός των προσεχών ημερών και πάντως λίγο προτού η καλοκαιρινή περίοδος φτάσει στο τέλος της.
Το ζήτημα που τέθηκε παρασκηνιακώς είναι η όψιμη ευαισθησία, καθώς το θέμα είναι γνωστό από πέρυσι (τουλάχιστον) και σε κάθε περίπτωση είχε διαπιστωθεί από την αρχή της εφετινής τουριστικής περιόδου.
Υπό αυτήν την έννοια, οι πρώτες ενδείξεις σπασμωδικών, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρών ενεργειών της κυβέρνησης, αντιμετωπίζονται από ορισμένους ως στοιχεία τα οποία φανερώνουν ότι οι πρώτες εντυπώσεις μπορούν εύκολα να ανατραπούν και να αποκαλυφθεί ότι «η ορχήστρα» ή έστω κάποια μέλη της, φαλτσάρουν σοβαρά.