Στα χαρτιά έχει μείνει από τον Σεπτέμβριο του 2022 το πολλά υποσχόμενο επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ της United Group, βασικού μετόχου της Nova στην Ελλάδα, που υποτίθεται θα είχε αναπτύξει το δίκτυο οπτικών ινών και 5G.

Το συγκεκριμένο πλάνο μάλιστα είχε παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και οι συγκεκριμένες υποδομές ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με τoν ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

H Nova παρόλο ότι έχει εξασφαλίσει 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή από ευρωπαϊκά κονδύλια για την εκτέλεση έργων οπτικών μηνών, 10 μήνες μετά δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Ερωτηματικό πάντως είναι πως η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και πως βρήκε χρηματοδότηση από 2 τράπεζες τη στιγμή που το πιστωτικό της προφίλ κατέγραφε σημαντικές αθετήσεις χρέους προς τις Ελληνικές Τράπεζες, προκαλώντας ζημιές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή στην αγορά σχολιάζεται έντονα πως μια εταιρεία διαφημίζει ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δις. ευρώ, όταν την ίδια ώρα φαίνεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο για να εξυπηρετήσει το τεράστιο χρέος της το οποίο σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2021, προσέγγιζε τα 4,7 δισεκατομμύρια αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εκποίηση σημαντικών περιουσιακών της στοιχείων.

Και εδώ βέβαια δημιουργείται το μεγάλο ερωτηματικό πώς ένας όμιλος με υψηλό χρέος που δεν παράγει θετικές ταμειακές ροές, θα καταφέρει να υλοποιήσει επενδυτικά πλάνα δύο δις. ευρώ έως το 2027, ιδίως την ώρα που έχει αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις τόσο το 2024 όσο και το 2025.

Ιθύνων νους και ιδρυτής της United Group είναι ο Σέρβος επιχειρηματίας Ντράγκαν Σόλακ με δραστηριότητα σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων. Στην Ελλάδα εκείνος που του έδωσε τις απαραίτητες προσβάσεις είναι ο Νίκος Σταθόπουλος, καθώς η BC Partners του Έλληνα επιχειρηματία έχει εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο της United Group.