Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς περιέγραψε την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ως «πολύ επιτυχημένη», καθώς, όπως επισήμανε, «οι καιροί είναι δύσκολοι και η ασφάλεια στην Ευρώπη βρίσκεται υπό πίεση».
Η σύνοδος της Συμμαχίας στη Λιθουανία «ενίσχυσε το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε την ετοιμότητά μας για άμυνα και αύξησε τη συνοχή εντός της Συμμαχίας. Λάβαμε καλές αποφάσεις», τόνισε ο κ. Σολτς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, η οποία δεν απειλεί κανέναν, αλλά είναι έτοιμο και ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή».
Αναφερόμενος στη δέσμευση της Ομάδας των Επτά για την ασφάλεια της Ουκρανίας, ο καγκελάριος σημείωσε ότι θα αποτελέσει τμήμα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την υποστήριξη του Κιέβου. Πρόκειται για «μια εταιρική σχέση ασφάλειας η οποία είναι επειγόντως αναγκαία και θα επιτρέψει στις συμμετέχουσες χώρες να προσδιορίσουν τη συνεισφορά τους προς την Ουκρανία, ενσωματώνοντάς την σε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, στην οποία η Ουκρανία θα μπορεί να βασιστεί».
Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ακόμη ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τέλος της συνόδου «επαίνεσε πολύ επιμελώς» τις αποφάσεις που ελήφθησαν.
Προηγουμένως πάντως ο ουκρανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «παράλογο» το γεγονός ότι δεν υπήρχε χρονοδιάγραμμα για πρόσκληση της Ουκρανίας ή για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νεοσύστατο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Βίλνιους.
Ο καγκελάριος από την πλευρά του, απέρριψε τις εικασίες ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία θα μπορούσε να αποτελέσει διαπραγματευτικό στοιχείο σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. «Το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι θέμα που εξαρτάται από άλλους. Αυτό είναι πολύ σαφές», τόνισε και, αναφερόμενος στις προϋποθέσεις πρόσκλησης της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για «κανονική διαδικασία».
Λίγο νωρίτερα ο κ. Σολτς είχε συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι, στον οποίο, όπως είπε, εξέφρασε εκ νέου «τον σεβασμό μου για το θάρρος και την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού που μάχεται καθημερινά για την ελευθερία της χώρας αλλά και τη διαβεβαίωση ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο αυτό είναι απαραίτητο».
Από το Βίλνιους ο Όλαφ Σολτς απέκλεισε επίσης την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στη Σαουδική Αραβία στο εγγύς μέλλον. «Δεν θα υπάρξει τέτοια απόφαση σύντομα», δήλωσε ο καγκελάριος, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ενδεχόμενη πώληση μαχητικών στη χώρα θα συζητηθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου στην Υεμένη.
Η Γερμανία έχει αναστείλει τις πωλήσεις εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018, εφαρμόζοντας πολύ πιο περιοριστική πολιτική από τους συμμάχους της.