Καύσωνας Κλέων – Μαρουσάκης: Τα νέα δεδομένα για τη διάρκειά του

«Μάλλον μας έχει πιάσει το σύνδρομο του φόβου» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για τον καύσωνα «Κλέων» - Πόσο θα διαρκέσει.

Νεότερα στοιχεία έρχονται για τον καύσωνα Κλέων, που, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, δεν φαίνεται τελικά να έχει μεγάλη διάρκεια.

Σε νέα ανάρτησή του αναφέρει ότι το κύμα ζέστης θα διαρκέσει 48 ώρες, με κορύφωση την Παρασκευή και το Σάββατο. «Από Κυριακή και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα σημειώσει ικανοποιητική πτώση στα ανατολικά και βόρεια. Στα δυτικά και νότια όμως η αποκλιμάκωση θα γίνει πιο αργά» αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα γεωγραφικά διαμερίσματα που θα επηρεαστούν περισσότερο από τον καύσωνα θα είναι τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (δυτική Στερεά – δυτική Πελοπόννησος), ενώ τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον εντοπίζει στον κίνδυνο πυρκαγιάς. «Έχουμε περάσει και πολύ χειρότερα» είπε.

Η ανάρτηση

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΘΕΡΜΟ ΚΥΜΑ
Με την άνοδο του υδραργύρου να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επικαιρότητας τις τελευταίες αρκετές ημέρες (αν και μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε πολύ φυσιολογικές συνθήκες – μάλλον μας έχει πιάσει το σύνδρομο του φόβου βλέποντας τι γίνεται λιγο πιο δυτικά μας), θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε άλλη μια φορά την όλη κατάσταση μήπως και δούμε λίγο πιο ομαλά το όλο θέμα.

Αρχικά να πούμε ότι μέχρι στιγμής κανένας καύσωνας δεν βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο βλέποντας τις μέγιστες όσο και τις ελάχιστες θερμοκρασίες. Μάλιστα σε μη αστικοποιημένες περιοχές επικρατεί έντονη δροσιά τα βράδια, ακόμη και γύρω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας. Αυτό το τονίζουμες διότι σχεδόν μία εβδομάδα γίνεται λόγος για τον υπερκαύσωνα της 20ετίας και προφανώς κάτι άλλο αντικρύζουμε όταν βγαίνουμε έξω.

Η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινάει στην ουσία από σήμερα και η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από αύριο και κυρίως το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο.

Ας προχωρήσουμε στην ανάλυση της κατάστασης χρησιμοποιώντας το μετεώγραμμα πολλαπλών σεναρίων για την Αθήνα που μας δίνει το Ευρωπαϊκό κέντρο πρόγνωσης καιρού και που χρησιμοποιεί και η ΕΜΥ.

Η παχιά λευκή γραμμή μας δίνει τον μέσο δρόμο από όλα τα υποσενάρια και θα ακολουθήσουμε την τάση αυτή σαν μια γενική εικόνα.

Όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στα αριστερά του διαγράμματος, ο υδράργυρος θα βρεθεί σε ανοδική τροχιά όπου από τους 36 με 38 βαθμούς σήμερα, θα φτάσουμε τους 40 με 41 το Σάββατο (πορτοκαλί κύκλος – μέγιστο της έντασης).

Στη συνέχεια βλέπουμε όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στο δεξί μέρος του διαγράμματος ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση για να πάμε κοντά στους 35 με 37 βαθμούς από Κυριακή και προς τις αρχές της άλλης εβδομάδας, θερμοκρασίες πιο κοντά στις μέσες μέγιστες όπως φανερώνει και η παχιά κόκκινη γραμμή στο κάτω μέρος του διαγράμματος.

Άρα λοιπόν μιλάμε για ένα ισχυρό κύμα ζέστης το οποίο όμως δε δείχνει να έχει μεγάλη διάρκεια (περίπου 48 ώρες).
Για να μην κουράσουμε με περισσότερα λόγια – χάρτες κτλ να πούμε συνοπτικά τα εξής:
– Το κύμα ζέστης θα κορυφώσει τη δράση του το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο
– Από Κυριακή και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα σημειώσει ικανοποιητική πτώση στα ανατολικά και βόρεια. Στα δυτικά και νότια όμως η αποκλιμάκωση θα γίνει πιο αργά.
– Οι θερμοκρασίες τη νύχτα και το πρωί θα υποχωρούν αρκετά σε μη αστικοποιημένες περιοχές. Στις τσιμεντουπόλεις – μεγάλα αστικά κέντρα προφανώς και θα καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες και το βράδυ, με την υγρασία όμως να μην είναι σε υψηλές τιμές και που αυτό επηρεάζει και τη δυσφορία.
– Μια ενδεικτική μέγιστη θερμοκρασία θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί. Αυτό δε σημαίνει ότι τοπικά δεν είναι δυνατόν να πάμε και πιο πάνω, που ίσως το μάθουμε ίσως και όχι. Δεν παίζει όμως τόσο ρόλο αν για λίγη ώρα ανέβει λίγο παραπάνω η θερμοκρασία. Αθροιστικά αυτό επιβαρύνει τον οργανισμό και όπως δείξαμε δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια αυτές οι υψηλές τιμές.
– Αν θα θέλαμε να βάλουμε τα πρώτα σε επικινδυνότητα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας αυτά θα ήταν τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (δυτική Στερεά – δυτική Πελοπόννησος). Εκεί φαίνεται να αποκλιμακώνεται με πιο αργό ρυθμό η όλη κατάσταση μιας και δεν θα βρεθούν στην επίδραση των μελτεμιών.
– Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς. Πολύ ξηρή ατμόσφαιρα όπου με λίγο αέρα αρκεί να γίνει το κακό. Για τα υπόλοιπα αν ακολουθηθούν οι γνωστές οδηγίες σε τέτοιες καταστάσεις δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Έχουμε περάσει και πολύ χειρότερα.…Θυμηθείτε το 2021 με 2 επανωτούς 10ήμερους καύσωνες και τα θερμόμετρα άνω των 40 – 42 βαθμών συνθήκες που οδήγησαν σε πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτά όντως είναι κύματα καύσωνα και μάλιστα ισχυρά!
Καλό υπόλοιπο ημέρας!

Στους 42-44 βαθμούς από την Παρασκευή 14/7

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σταδιακή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα τις επόμενες ημέρες καθώς πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν τη Μεσόγειο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του θερμού κύματος είναι ότι θα επηρεάσει το σύνολο των 22 χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τα Βαλκάνια, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί. Ο χάρτης αποτυπώνει τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Παρασκευή 14/07. Το ύψος των 1.500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Στη χώρα μας κορύφωση της θερμής μεταφοράς αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή 14/07 – Κυριακή 16/07, οπότε θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν στα επίπεδα των 42-44 βαθμών Κελσίου. Ακολουθούν δύο ενδεικτικοί προγνωστικοί χάρτες.

Συστάσεις για όσους αθλούνται

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε στη σύσταση λήψης προληπτικών μέτρων για τη διοργάνωση αγώνων ενόψει του επερχόμενου κύματος καύσωνα.

  • Στο προσεχές διάστημα -από την Πέμπτη 13 έως τη Δευτέρα 17 Ιουλίου- συνίσταται αποφυγή υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων (προπονήσεων και αγώνων) εξαιτίας του επερχόμενου κύματος καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν, ειδικά τις πρωινές, μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες.
  • Συνίσταται η λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων από τις Ομοσπονδίες που έχουν αγωνιστικές δράσεις κατά το προαναφερόμενο διάστημα (αναβολή αγώνων, μετάθεση ώρας ή και αλλαγή χώρου διεξαγωγής).
  • Σε περίπτωση αγώνων που διοργανώνονται σε κλειστούς χώρους συνιστάται στις Ομοσπονδίες και τις Διοικήσεις των χώρων που φιλοξενούν τους αγώνες αυτούς, η εξασφάλιση κλιματισμού καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Τα μέτρα προστασίας

Τον δεκάλογο για την αποφυγή των επιπτώσεων στην υγεία από τον επερχόμενο καύσωνα Κλέων συνοψίζει η καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

  1. Βρισκόμαστε σε χώρους σκιερούς και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
  2. Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία και ντυνόμαστε με ελαφριά ρούχα. Χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου και καπέλο.
  3. Ελαχιστοποιούμε τη χειρωνακτική εργασία σε εξωτερικούς χώρους.
  4. Καταναλώνουμε πολύ νερό και ελαφριά γεύματα.
  5. Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή ζάχαρης.
  6. Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο μέσα σε ένα αυτοκίνητο γιατί αναπτύσσονται γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του.
  7. Όταν έχουμε βρεθεί σε χώρο με υψηλή θερμοκρασία καλό είναι να ακολουθήσει ένα χλιαρό μπάνιο.
  8. Η τηλεργασία μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες αποφυγής υψηλών θερμοκρασιών, που μπορεί να υπάρχουν ειδικά κατά τη μετακίνηση.
  9. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε τρεις κατηγορίες: Άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη και άτομα με νοσηρότητες, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
  10. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης και θερμοπληξίας, τα πρώτα επικίνδυνα σήματα ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η αδυναμία, η ζαλάδα, η ναυτία και ο πονοκέφαλος, αλλά και ο πυρετός.

Αφυδάτωση. Με τον ιδρώτα χάνονται πολλά υγρά μαζί με απαραίτητα μέταλλα, όπως νάτριο και κάλιο. Χρειάζεται μετάβαση σε δροσερό μέρος και η λήψη ενός πόσιμου διαλύματος ενυδάτωσης, π.χ. με αλάτι και ζάχαρη. Οι σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται επείγουσα φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων ενδοφλέβιων υγρών.

Θερμοπληξία. Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να ελεγχθεί η θερμοκρασία του σώματος. Το δέρμα γίνεται ζεστό και ξηρό. Το άτομο μπορεί να έχει γρήγορο σφυγμό, ναυτία και πονοκέφαλο. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώμα και μπορεί να είναι απειλητική κατάσταση για τη ζωή.

Ηλιακό έγκαυμα. Το γυμνό δέρμα καίγεται εάν εκτεθεί πολύ στον ήλιο, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να γίνει κοκκινωπό, επώδυνο και ζεστό στην αφή. Εάν είναι σοβαρό το έγκαυμα, μπορεί να έχει φουσκάλες. Μακροπρόθεσμα, το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η αποτροπή των ηλιακών εγκαυμάτων γίνεται με ρούχα, καπέλα και αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.

Οτιδήποτε προσέξουμε εκτός φυσιολογικού, καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ή στον οικογενειακό γιατρό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.