Για αλλαγές στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νότης Μηταράκης. Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κυβέρνηση θα αλλάξει τον σχεδιασμό.
«Κάνουμε επανασχεδιασμό. Η ΕΛΑΣ πρέπει να παίξει πιο επικουρικό ρόλο στην ασφάλεια των πανεπιστημίων, πρέπει να βγουν και τα πανεπιστήμια μπροστά. Μπορεί να μην χρειάζεται η παρουσία με τη μορφή που σχεδιάζαμε αρχικά, αλλάζει ο σχεδιασμός. Θα βγούμε σε καινούργιο σχεδιασμό». Προτεραιότητάς μας, τόνισε ο κ. Μηταράκης είναι η προστασία της πραγματικής ελευθερία των ΑΕΙ. «Η ΕΛΑΣ θα μπαίνει μέσα (στα ΑΕΙ), όταν πρέπει να μπαίνει, η ΕΛΑΣ δεν θα μπει να κάνει τον θυρωρό» αποσαφήνισε.
Ακούστε μετά το 12:15:
«Υπάρχει ένα θέμα ατιμωρησίας στην Ελλάδα»
Με αφορμή τα επεισόδια στη Βεΐκου ο κ. Μηταράκης σχολίασε ότι η ΕΛΑΣ προσπαθεί να αποφύγει γενικευμένη βία μια πολύ επιθετική κίνηση με εκατοντάδες αστυνομικούς. «Θα μπορούσαμε να είχαμε πολλούς τραυματισμούς, το αποφύγαμε, ελέγξαμε την περίμετρο για να μην ξεφύγει» εξήγησε.
Όσον αφορά το σύστημα δικαιοσύνης δήλωσε ότι επικοινωνεί καθημερινά με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη και έχει γίνει προτεραιότητα. «Υπάρχει ένα θέμα ατιμωρησίας στην Ελλάδα για τη μικρή εγκληματικότητα, δηλαδή δεν υπάρχει ποινή ουσιαστικά για κάποιον ο οποίος προσάγεται για ένα μικρό αδίκημα, πάει σε τακτική δικάσιμο, αυτή η τακτική δικάσιμος είναι μετά από πολλά χρονιά, οι ποινές είναι με αναστολή, άρα τελικά για να τιμωρηθεί κάποιος για ένα μικρό αδίκημα, πρέπει να συσσωρεύσει πάρα πολλές συνεχόμενες».
Η σκέψη τόνισε ο υπουργός, είναι να υπάρξει μείωση της δυνατότητας αναστολών. Σε πολλές χώρες η αναστολή αφορά ένα μέρος της ποινής, δηλαδή μπορεί να τιμωρηθείς με 24 μήνες φυλάκιση και από τους 24 να πρέπει να πας τους δυο και να ανασταλούν οι 22. «Ο στόχος είναι να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στα μικρά (…) τα μικρά δημιουργούν τη βάση για τα μεγάλα» υπογράμμισε.
Τέλος, αποκάλυψε ότι υπάρχει πλάνο για έφιππη αστυνομία στα πρότυπα του εξωτερικού. Το πλάνο του Νότη Μηταράκη είναι η έφιππη αστυνομία της Αθήνας να ξεκινήσει τις περιπολίες το 2024, ενώ θα αποτελείται από 10 άνδρες και 6 άλογα. Το πεδίο της ελληνικής έφιππης αστυνομίας θα είναι, πάντως, κατά κύριο λόγο τελετουργικό. Θα συμμετέχει δηλαδή σε παρελάσεις και εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε τουριστικά σημεία.