Από την Τετάρτη θα ξεκινήσει να ανεβαίνει σημαντικά η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα, με την κορύφωση του καύσωνα Κλέων να έρχεται το τριήμερα από Παρασκευή έως και Κυριακή, όπου ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμη και έως τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σταδιακή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες καθώς πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν τη Μεσόγειο, ενώ όπως προειδοποιεί με νέα ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο καύσωνας Κλέων «θα είναι ισχυρότερος του αναμενόμενου».

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του θερμού κύματος είναι ότι θα επηρεάσει το σύνολο των 22 χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τα Βαλκάνια.

Τριήμερο «κόλαση» με 45αρια

Στη χώρα μας, κορύφωση της θερμής μεταφοράς αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή 14/07 – Κυριακή 16/07, οπότε θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν στα επίπεδα των 42 – 45 βαθμών Κελσίου.

Υψηλές θα παραμένουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με το θερμόμετρο να μην πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς στις μεγαλουπόλεις, ενώ υψηλός είναι και ο κίνδυνος πυρκαγιάς για τη χώρα.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες, επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο καύσωνας λαμβάνει την ονομασία «Κλέων» και εντάσσεται στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Πώς θα προστατευτείτε από τον καύσωνα

Ζήτημα τις πολύ θερμές ημέρες, είναι η προστασία ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά και έγκυες.

«Για αυτούς που είναι στον δρόμο, ήδη οι δήμοι έχουν ανακοινώσει ότι υπάρχουν αίθουσες που μπορούν να πάνε να παραμείνουν», είπε, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Υπάρχουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που μένουν μόνοι τους και παίρνουν φάρμακα. Αυτή είναι η πρώτη ομάδα. Πρέπει να κάνουν μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιατρό τους για να πάρουν τις τελευταίες οδηγίες. Σε περίπτωση που δουν ότι τα πράγματα δυσκολεύουν και δεν αισθάνονται καλά, ένα ντουζ με κρύο νερό θα τους βοηθήσει αρκετά. Πρέπει να μείνουν σπίτι και να μην βγουν έξω».

Σχετικά με τα παιδία, σημείωσε:

«Το να λένε οι γονείς ότι παίρνω το παιδί να πάω στη θάλασσα και να καθίσω από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν είναι λύση. Θα πρέπει να έχουν καπέλα, να μην είναι συνέχεια στον ήλιο, να ενυδατώνονται».

«Μην ξεχνάμε τους καρκίνους δέρματος, μην ξεχνάμε τα μελανώματα», τόνισε η κα Παγώνη, σημειώνοντας ότι θέλει πολλή προσοχή, ενώ πρότεινε εφαρμογή τηλεργασίας όπου αυτό είναι εφικτό.

«Όσοι κυκλοφορούν, δεν ξεχνάνε καπέλο, γυαλιά, νερό, δεν βγαίνουν χωρίς αυτά».

Για καλύτερη διαχείριση του καύσωνα προτείνονται:

– Μικρά και ελαφρά γεύματα,

– Συνεχής ενυδάτωση,

– Περιορισμός των μετακινήσεων κατά τις μεσημβρινές ώρες,

– Αποφυγή αλκοόλ.