Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει με τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
Μιλώντας ενόψει της έναρξης αργότερα σήμερα της συνόδου κορυφής του NATO στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ήταν σαφής ότι υποστηρίζει τη μεταφορά».
«Δεν έχει εκφράσει καμία επιφύλαξη για αυτό (…) Σκοπεύει να προχωρήσει με τη μεταφορά», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.
Η απόφαση Μπάιντεν έρχεται λίγες ώρες μετά το πράσινο φως του τούρκου προέδρου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Μενέντεζ: Είμαι σε συνομιλίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν για τα F-16 στην Τουρκία – Τι ζήτησε
Παράλληλα, ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, δήλωσε χθες Δευτέρα πως καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.
Τόνισε, ωστόσο, οτι εξακολουθεί να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, γι αυτό και θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πώληση. Πρόσθεσε δε, ότι «αν (η κυβέρνηση Μπάιντεν) μπορέσει να βρει τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα τερματιστεί, και καταγράφεται κάμψη της τους τελευταίους μήνες, θα είναι σπουδαίο, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μόνιμη πραγματικότητα».
Ακόμη, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας» και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες».
H αντίδραση της Αθήνας
Η κυβέρνηση ανέμενε την εξέλιξη αυτή, περίμενε ότι θα υπήρχε μια συμφωνία, δεν υπήρξε έκπληξη ή αιφνιδιασμός. Η Αθήνα δεν φαίνεται να ανησυχεί για την προοπτική μιας ευρύτερης συμφωνίας που φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και πάλι. Ούτε από το «ξεπάγωμα» των διαδικασιών ένταξης στην ΕΕ. Ο δρόμος θα είναι μακρύς. Δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός και για την δρομολόγηση, υπό όρους, αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Και για αυτό θα χρειαστεί χρόνος και μέχρι τότε η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το δικό της σχεδιασμό.