Η ατζέντα της ημέρας: Το «ναι» Ερντογάν στη Σουηδία – Ο καύσωνας «Κλέων» – Το ράλι στις τιμές ακινήτων

Στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανάψει «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με άγνωστα ανταλλάγματα, ξεκινά σήμερα στο Βίλνιους η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

1

Ανατροπή με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

  • Είπε το «ναι» ο Ερντογάν: «Πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άναψε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος, με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ να κάνει λόγο για μια «ιστορική μέρα».
  • Πότε θα γίνει: Ο κ. Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε πως δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για μια «σαφή δέσμευση» και ότι ο Ερντογάν είπε ότι θα συμβεί «το συντομότερο δυνατόν».
  • Θα πει το «ναι» και η Ουγγαρία; Όσον αφορά την Ουγγαρία, που επίσης δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει το πρωτόκολλο.
2

«Κόκκινος» συναγερμός για το καύσωνα «Κλέων»

  • Ποιες οι θερμότερες μέρες; Από την Τετάρτη (12/7) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κρατήσει ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Ο καύσωνας έλαβε το όνομα «Κλέων» και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7).
  • Έκτακτα μέτρα: Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, με ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και πρόνοια για τηλεργασία για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Τι πρέπει να προσέξετε: Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείο Υγείας, κατά την περίοδο του καύσωνα συστήνεται στους πολίτες: Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται, ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα, χρήση καπέλου και μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, βαριάς σωματικής εργασίας και πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Συνεχίζει το ράλι η αγορά κατοικιών

  • Αλλεπάλληλα ρεκόρ: Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών στην ελληνική αγορά. Το φετινό πρώτο τρίμηνο οι τιμές πανελλαδικά αυξήθηκαν κατά 14,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ σε Αττική και Θεσσαλονίκη η άνοδος ήταν ακόμη υψηλότερη, καθώς άγγιξε το 16,5% και το 16,1% αντίστοιχα.
  • Τι τροφοδοτεί το φαινόμενο: Πέραν της εγχώριας ζήτησης που αυξάνεται συνεχώς, με την προσφορά να μην ακολουθεί (παρά την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα), το ράλι των τιμών, ειδικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη και δημοφιλείς τουριστικές περιοχές (π.χ. Κρήτη, Κέρκυρα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην απότομη άνοδο των αγορών από ξένους, καθώς και στην εκτίναξη της ζήτησης ακινήτων για εκμετάλλευση μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb).
  • Για πόσο ακόμα; Τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες οι τιμές των κατοικιών θα ανεβαίνουν, αναφέρει στο «Βήμα» ο εκτιμητής ακινήτων κ. Γιάννης Ξυλάς, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα «φούσκας».
4

Έρχεται κυβερνητική παρέμβαση για τις αυξημένες τιμές στα ακτοπλοϊκά

  • Παρέμβαση από την κυβέρνηση: Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα για το θέμα των αυξημένων τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Η κυβέρνηση θα εξετάσει τα δεδομένα των ακτοπλοϊκών εταιρειών, με σκοπό σε πρώτη φάση να μειώσουν τις τιμές τους οι εν λόγω εταιρείες, ενώ εξετάζεται και το μέτρο της επιδότησης του εισιτηρίου, με εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.
  • Τα εισιτήρια από «χρυσό»: Το ταξίδι Πειραιάς – Σύρος μετ’ επιστροφής για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά (το ένα έως 10 ετών) με ΙΧ στην οικονομική θέση υπολογίζεται στα 523 ευρώ. Ενώ το ταξίδι Πειραιάς με Ρόδος μετ’ επιστροφής, πάλι για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά (το ένα έως 10 ετών) με ΙΧ φτάνει τα 768 ευρώ. Η ίδια οικογένεια για το Πειραιά – Χίο ( μετ’ επιστροφής) θα πληρώσει 546 ευρώ.
  • Τι λένε παράγοντες της ακτοπλοΐας: Σύμφωνα με τους ίδιους, ο κλάδος επιβαρύνεται με τεράστια λειτουργικά έξοδα που περιορίζουν τα περιθώρια δράσης τους και παράλληλα επιβαρύνουν υπέρογκα τους ισολογισμούς τους. Τροχοπέδη, προσθέτουν, αποτελούν τα αυξημένα μισθολογικά κόστη (+8%), οι ανατιμήσεις στα κόστη επισκευής και ανταλλακτικών (+18%) και τα αυξημένα ασφάλιστρα (+29%) αλλά και η άνοδος των επιτοκίων που εμποδίζουν μια μείωση της τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην παρούσα φάση.
5

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού

  • Πότε καθιερώθηκε: Η 11η Ιουλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού το 1990 για να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό τα προγράμματα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA), που προωθεί το δικαίωμα κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού στην υγεία και τις ίσες ευκαιρίες.
  • Η φετινή θεματική: Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πληθυσμού για το 2023 επικεντρώνεται στη δύναμη της ισότητας των φύλων.
  • Τα στοιχεία: Ο παγκόσμιος πληθυσμός σήμερα υπολογίζεται σε 8 δισεκατομμύρια, 49,7% εκ των οποίων είναι γυναίκες.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.