Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε στο Κρεμλίνο τον ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν και τους διοικητές του για να συζητήσει την ένοπλη ανταρσία της οργάνωσης κατά των ανώτατων αξιωματικών του στρατού, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, στις 29 Ιουνίου -πέντε ημέρες μετά την ανταρσία που έφερε τον Πούτιν αντιμέτωπο με τη σοβαρότερη πρόκληση από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Ρωσία- πραγματοποιήθηκε μια τρίωρη συνάντηση μεταξύ των δύο.

Στη συνάντηση αναφέρθηκε αρχικά η γαλλική εφημερίδα Liberation, σύμφωνα με την οποία ο Πριγκόζιν συνάντησε τον Πούτιν, τον επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς Βίκτορ Ζόλοτοφ και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας SVR Σεργκέι Ναρίσκιν.

Ο Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Πούτιν προσκάλεσε 35 πρόσωπα στη συνάντηση αυτή.

«Το μόνο πράγμα που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο πρόεδρος έδωσε την αποτίμησή του για τις ενέργειες της εταιρίας (Wagner) στο μέτωπο κατά την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση (στην Ουκρανία) και έδωσε επίσης την αποτίμησή του για τα γεγονότα της 24 Ιουνίου (την ημέρα της ανταρσίας)», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Πούτιν άκουσε τις εξηγήσεις των διοικητών για το τι συνέβη και τους προσέφερε περαιτέρω εναλλακτικές για την απασχόλησή και για τη μάχη.

«Οι διοικητές έδωσαν τη δική τους εκδοχή για το τι συνέβη (στις 24 Ιουνίου). Τόνισαν ότι είναι πιστοί υποστηρικτές και στρατιώτες του αρχηγού του κράτους και του ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων. Δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να πολεμούν για την Πατρίδα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Το χρονικό της ανταρσίας

Ο Πριγκόζιν είχε για καιρό μια σύγκρουση με τους κορυφαίους στρατιωτικούς της Ρωσίας, η οποία στις 24 Ιουνίου κορυφώθηκε με μια ένοπλη ανταρσία κατά την οποία οδήγησε τους μαχητές του στη Ρωσία.

Ο αρχηγός της ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, θα μετακομίσει στη Λευκορωσία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της ένοπλης ανταρσίας που ηγήθηκε κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο το βράδυ του Σαββάτου.

Η συμφωνία έγινε με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, με τη συμφωνία του Βλαντιμίρ Πούτιν, επειδή γνώριζε προσωπικά τον Πριγκόζιν για περίπου 20 χρόνια.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η ποινική υπόθεση που είχε ανοίξει εναντίον του Πριγκόζιν για ένοπλη ανταρσία θα απορριφθεί και ότι οι μαχητές της Wagner που συμμετείχαν στην «πορεία για δικαιοσύνη» δεν θα αντιμετωπίσουν καμία συνέπεια, ως αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στη Ρωσία.

Αν και ο Πούτιν είχε δεσμευθεί δημόσια νωρίτερα να τιμωρήσει όσους συμμετείχαν στην ανταρσία, ο Πεσκόφ είπε ότι η συμφωνία είχε «υψηλότερο στόχο» να αποφύγει την αντιπαράθεση και την αιματοχυσία.