Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να προχωρήσει η διαδικασία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης για τη Σουηδία», είπε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μάλιστα, ο κ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως «ένα ιστορικό βήμα».

Φωτογραφία τη συνάντηση των δυο πλευρών, που συζητήθηκε το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε δε ότι δεν είναι σε θέση να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία έγκρισης της σουηδικής υποψηφιότητας από το τουρκικό κοινοβούλιο, τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη δέσμευση και ότι θα γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Ουγγαρία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

ΗΠΑ και Βερολίνο χαιρετίζουν την απόφαση της Τουρκίας

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την εν λόγω απόφαση του Τούρκου ομολόγου του και δήλωσε «έτοιμος» να εργαστεί με τον Ερντογάν για την προαγωγή της άμυνας και της αποτροπής στην ευρωατλαντική περιοχή, προσθέτοντας ότι «ανυπομονεί» να υποδεχτεί τη Σουηδία ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Από το Βερολίνο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι «άνοιξε επιτέλους ο δρόμος» για την επικύρωση του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από το τουρκικό κοινοβούλιο.